Skocz do zawartości

zaminowany las

okejos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...Saperzy używają wykrywaczy metali penetrujących ziemię na głębokość 6 m"
Może ktoś wie co ta za wykrywacze ?
Oi... Takich lasków rozrywkowo - rekreacyjnych jeszce jest dużo !
Pozdrawiam
Napisano
A gdzież to są w kraju w patrolach saperskich takie sprzęty ? - TM 808, minelaby eksplorery, GTI 2500 ? magnetmetry, georadary ?
Może saperzy w Afganistanie albo Iraku.

Jak ich sam do nadleśnictwa wezwałem - ze zdumieniem stwierdziłem że przyjechali z HS 3. A na zaświadczeniu zostawionym przez dowódcę patrolu saperskiego pisze sprawdzono i nie stwierdzono zalegania do głębokości 30 cm". Sam wcześniej Solarisem wszystko sprawdziłem.

Sprzęty do 6 m w WP ????????? :O
Napisano
zdawało mi sie że saperzy zabierają tylko to co już znalezione, a od rozminowywania dużych obszarów są firmy, ale widocznie tylko mi się zdawało.
zawsze to taniej jak wojsko posprząta.
Napisano
Na sprawdzenie dużych powierzchni np. lasów organizuje się specjalne przetargi. Owszem sprawdzają, oznaczają, ale końcowym uprzątnięciem i utylizacją zajmują się tylko saperzy. Standardowe patrole saperskie sprawdzające prawie tylko punktowo, to właśnie macka plus jakiś prostszy wykrywacz, u nas smętek.

Do 6 m to już ktoś głupotę strzelił jak nic.
Napisano
acer, nie wiem jaka jest twoja wiedza na temat patroli saperskich, ale za bardzo uogólniasz. np. patrol z którym mam do czynienia posiada kilka dobrych wykrywaczy (m.in. wymieniony wyżej GTI 2500. Poza tym wojsko też często zajmuje się oczyszczaniem dużych powierzchni, choć w tym wypadku faktycznie ze sprzętem jest kiepsko, ze względu na konieczność wyposażenia większej ilości ludzi (wykorzystuje sie W-III-P i W-IV-P). Wtedy na protokołach widnieje głębokość 30 cm i nie więcej ;)
Napisano
Zapewniam cię że nie uogólniam. 31 Patrol saperski WP
z 3 Pułku Saperów w Dębicy przy Centrum Szkolenia Sił ONZ Kielce-Bukówka.
Owszem, Pan Starszy Sierżant [nazwisko pomijam] stwierdził że mają mieć lepsze sprzęty, ale w czerwcu [byli u mnie 23 czerwca] to byli z HS 3. Patrol = Honker + Star , teren oczyszczono z 18 pocisków artyleryjskich kal. 105 mm i kilkunastu dodatkowych ładunków miotających.
Cytat dosłowny :Do głębokości 30 cm przedmiotów niebezpiecznych nie stwierdzono"

Jakie GTI chłopie. Takie sprzęty o jakich mówisz to jest dopiero rzadkość. Jednostka jaką znam z takim lepszym sprzętem to Jednostka Brzeskiej Brygady Saperów, która ma chłopaków w Afganistanie.
Napisano
Jak bylem miech temu w Malborku to w gazecie (chyba DZ.B) bylo zdjecie z usowania newypalow w Gdansku i na fotce widniach HS-3, tez sie zdziwilem ze P.S. uzywa takiego sprzetu co ja:P
pzdr.
Dawid
Napisano
Acer ma rację. U mnie PS z Mińska Mazowieckiego tez był z HS-3. I tez tylko do 30 cm sprawdzili. A zabrali tylko to co moi pracownicy wczesniej wykopali.
Napisano
pewnie dlatego pisza 30cm bo ammo strzeleckie to tez niewypaly a wykrywacze najczesciej wlasnie do 30cm je wylapuja, a jak by jakies dziecko np. znalazlo naboj z mausera na 40cm, zaczelo sie bawic i pyk, jakies rany albo nie dajboze palec urwany, to kto za to beknie?ludzie ktorzy byli odpowiedzialni za srawdzenie tego terenu:]
Napisano
ja pracowałem podczas rozminowywania na WHITE'S
MATRIX M6 i na XLT a kontrola przyjechała z HS3 i jeszcze jakąś dziwaczną konstrukcją bliżej mi nieznaną produkcji krajowej :) w umowie mieliśmy przeszukanie terenu do 50 cm i tak mieliśmy sprawdzony teren oczywiście gdy niewypały leżały warstwami usuwaliśmy wszystko jak leciało.
Napisano
Cóż, do przedmiotów gabarytów miny, pocisków artyleryjskiego czy najmniejszych 37 mm, HS 3 + cewka 37 cm i leci jak miło z 50 cm. Pojedyncze pociski ręcznej broni strzeleckiej mogą być już jednak omijane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie