Gość Napisano 12 Maj 2002 Napisano 12 Maj 2002 To prawda że AGENCJA MIENIA WOJSKOWEGO zmieża w całości sprzedać całą twierdze modlin ?Czy to są tylko pogłoski , może ktoś coś o tym wie .
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Tak Twierdza stoi pusta. Na fortach zalega niestety jeszcze wojsko (fort 3, Carski Dar)dd
elpasys Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Zanim zniknie Twierdza Modlin, chciałem pokazać jedną z jej ciekawostek, najdłuższy w Europie (a może nawet w świecie) budynek, koszary obronne, o długości 2,2 km.
yasioo Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Czy możesz mnie oświecić dlaczego zniknie? rozbiorą ją? sprzedadzą?
emes Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Byłem tam parę dni temu-obraz nędzy i rozpaczy,wszystko zdewastowane i zapuszczone,kupy śmieci nad Wisłą...żal patrzeć
elpasys Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Reprezentatywny dla troski o Twierdzę Modlin jest ten obrazek. Polskie groby na cmentarzu. Anonimowe i zaniedbane.
elpasys Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Dla porównania, niemiecka część cmentarza. Każdy z 2361(?) pochowanych tutaj niemieckich żołnierzy....
elpasys Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 ...ma swoje miejsce na tym cmentarzu. W oczy rzuca się brak troski o dobro wspólne, jakim jest ten zabytek.
emes Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Niestety-w normalnym kraju była by to atrakcja turystyczna a u nas tylko kula u nogi...
ArtVee Napisano 26 Marzec 2008 Napisano 26 Marzec 2008 Byłem tam 10 lat temu w wojsku. Nie powiedziałbym, że _niestety_ zalega tam jeszcze wojsko". Za moich czasów trawa była przystrzyżona i ładnie pomalowana na zielono ;), ulice i chodniki pozamiatane. To, co zobaczyłem jako dozwolone do zobaczenia w czasie przejażdżki przy okazji inscenizacji szturmu Berlina, w zeszłym roku, woła o pomstę do nieba. Wszędzie brud, krzaki, chaszcze itp. Obraz nędzy i rozpaczy. Z przyjemnością w zamian za nocleg w twierdzy co jakiś czas pomógłbym (w choćby skromnym stopniu) w jej porządowaniu i utrzymaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.