huk 100 Napisano 13 Sierpień 2006 Autor Napisano 13 Sierpień 2006 Panowie mam prośbę gdzie szukać listy poległych Żołnierzy W.P- w 1939 jeżeli takowa istnieje -bo próbuję ale nic mi nie wychodzi z góry dzięki śliczne za pomoc-pozdro
thor65 Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Witam.Znajdziesz w książce,,Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej,,Żołnierze Września I i II tom.Pozdrowienia Thor.
huk 100 Napisano 13 Sierpień 2006 Autor Napisano 13 Sierpień 2006 thor65 dzieki śliczne-pozwiec mi jeszcze czy to rzetelne opracowanie ?-pozdro
thor65 Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Witaj.Lista dotyczy tylko żołnierzy wojska polskiego poległych w 1939r.o znanym miejscu pochowania.Tak na szybkiego kilka fotek książki.Są dwa tomy od A-M i N-Z.Pozdrowienia Thor.
thor65 Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 A tak wygląda spis żołnierzy.Sam znalazłem miejsce gdzie jest pochowany ojca wujek , żołnerz 61pp.Pozdrowienia Thor.
Gebhardt Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 Duzo o losach wrzesniowych oficerow mozna znalezc w Piechota" i Kawaleria i bronie towarzyszace" wydane w Londynie. W miare wiedzy jest podane miejsce zgonu i ewent okolicznosci.
piters Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 było pytanie o rzetelność - opracowanie to jest chyba najpełniejsze, ale było kompilowane z wielu źródeł. jak robiłem badania szczegółowe porównujac z księgami parafialnymi i innymi listami strat dla obszaru na pd. od Krakowa to wyszło, że zdarzają się:1)przekręcenia nazwisk2)powtórzenia tych samych osób (z przekręceniem nazwiska), rzekomo pochowanych w róznych miejscowościach3)nieścisłości w stopniach i jednostkach.są tam też ujęci żołnierze zmarli z ran jakiś czas po wojnie (nawet w 1940 r.).w sumie jak ktoś szuka poległych krewnych to źródło jest bardzo przydatne, ale zaznaczam - zawiera tylko nazwiska zidentyfikowanych żołnierzy. no i układ alfabetyczny przy braku indeksu geograficznego powoduje, że chcąc coś wyszukać wg miejscowości jesteśmy skazani na przeglądanie całości...pozdrawiam, P
huk 100 Napisano 14 Sierpień 2006 Autor Napisano 14 Sierpień 2006 a jak jest możliwość poznania życiorysu jeżeli znajdę daną ineresującą mnie osobę ze spisu-jak to ugryść-pozdro
Cronos Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 Gdzie mogę dostać się do tego opracowania, będa ją mieli w Bibliotece Sląskiej w Katowicach??
piters Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 chyba powinna to mieć każda większa biblioteka.co do zyciorysu, może być ciężko. tylko przy niektórych nazwiskach są daty urodzenia. ja bym zaczął poszukwania od ksiąg zmarłych w parafiach (o ile proboszcz dopuści) - jak było wiadomo to jest tam podana data urodzenia i miejsce, często jakieś informacje dodatkowe. u mnie np. przy nazwisku był krótki spis rzeczy na podstawie których dokonano identyfikacji (legitymacje, listy itd.), np.:Lipka Alfons, strzelec Wojsk Polskich. Znaleziono przy nim kopertę z adresem zwrotnym: Nad: strz. Lipka Alfons, oddział Karol, Maków Podhalański, pow. Wadowice adresowaną do Wiel. Pan: Lipka Augustyn, Tczew, ul. 30 stycznia 20, pokój 12. Był też odcinek na 3.50 zł, które wysłał ów Augustyn Lipka z Tczewa dnia 21 VIII 1939 r."(cytat z Liber Defunctorum)potem już można szukać informacji w rodzinnej miejscowości/parafii poległego.
huk 100 Napisano 16 Sierpień 2006 Autor Napisano 16 Sierpień 2006 dzieki śliczne-widze że czeka mnie strasznie cięzka praca-bez gwarancji na wyniki-jak zwykle zresztą -dzieki śliczne wszystkim-pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.