Skocz do zawartości

Lista poległych w 1939

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie mam prośbę gdzie szukać listy poległych Żołnierzy W.P- w 1939 jeżeli takowa istnieje -bo próbuję ale nic mi nie wychodzi z góry dzięki śliczne za pomoc-pozdro
Napisano
Witam.
Znajdziesz w książce,,Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej,,
Żołnierze Września I i II tom.
Pozdrowienia Thor.
Napisano
Witaj.
Lista dotyczy tylko żołnierzy wojska polskiego poległych w 1939r.o znanym miejscu pochowania.Tak na szybkiego kilka fotek książki.Są dwa tomy od A-M i N-Z.
Pozdrowienia Thor.
Napisano
Duzo o losach wrzesniowych oficerow mozna znalezc w Piechota" i Kawaleria i bronie towarzyszace" wydane w Londynie. W miare wiedzy jest podane miejsce zgonu i ewent okolicznosci.
Napisano
było pytanie o rzetelność - opracowanie to jest chyba najpełniejsze, ale było kompilowane z wielu źródeł. jak robiłem badania szczegółowe porównujac z księgami parafialnymi i innymi listami strat dla obszaru na pd. od Krakowa to wyszło, że zdarzają się:
1)przekręcenia nazwisk
2)powtórzenia tych samych osób (z przekręceniem nazwiska), rzekomo pochowanych w róznych miejscowościach
3)nieścisłości w stopniach i jednostkach.
są tam też ujęci żołnierze zmarli z ran jakiś czas po wojnie (nawet w 1940 r.).
w sumie jak ktoś szuka poległych krewnych to źródło jest bardzo przydatne, ale zaznaczam - zawiera tylko nazwiska zidentyfikowanych żołnierzy. no i układ alfabetyczny przy braku indeksu geograficznego powoduje, że chcąc coś wyszukać wg miejscowości jesteśmy skazani na przeglądanie całości...
pozdrawiam, P
Napisano
chyba powinna to mieć każda większa biblioteka.
co do zyciorysu, może być ciężko. tylko przy niektórych nazwiskach są daty urodzenia. ja bym zaczął poszukwania od ksiąg zmarłych w parafiach (o ile proboszcz dopuści) - jak było wiadomo to jest tam podana data urodzenia i miejsce, często jakieś informacje dodatkowe. u mnie np. przy nazwisku był krótki spis rzeczy na podstawie których dokonano identyfikacji (legitymacje, listy itd.), np.:

Lipka Alfons, strzelec Wojsk Polskich. Znaleziono przy nim kopertę z adresem zwrotnym: Nad: strz. Lipka Alfons, oddział Karol, Maków Podhalański, pow. Wadowice adresowaną do Wiel. Pan: Lipka Augustyn, Tczew, ul. 30 stycznia 20, pokój 12. Był też odcinek na 3.50 zł, które wysłał ów Augustyn Lipka z Tczewa dnia 21 VIII 1939 r."

(cytat z Liber Defunctorum)

potem już można szukać informacji w rodzinnej miejscowości/parafii poległego.
Napisano
dzieki śliczne-widze że czeka mnie strasznie cięzka praca-bez gwarancji na wyniki-jak zwykle zresztą -dzieki śliczne wszystkim-pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie