dareQ Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2006 Znalezione na polu (już po żniwach :) ) Wymiary- 25x30 mm. Ktoś może skojarzy jakie to mogą byc lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lidasz9 Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 ale śliczny ten krzyżyk, z kotwiczką i serduszko!...to z pewnością tereny Wielkopolski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadrianus Napisano 31 Grudzień 2009 Share Napisano 31 Grudzień 2009 Oto moje Oplszczyzny,,Emblemat krzyża, kotwicy i serca symbolizujący 3 cnoty teologiczne - wiarę,nadzieję,miłość był oczywiście czasem przedstawiany na polskiej biżuterji patriotycznej w II poł.XIX w.ale głównie funkcjonuje jako symbol czysto religijny znany na całym świecie,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Okres powstania styczniowego.Popularna w tamtych czasach biżuteria patriotyczna.Tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2006 bartek88.. możliwe bo dziś wykopałem tam m.in.2 kulki muszkietowe. A tak przy a'propos- do kiedy używano muszkietów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadrianus Napisano 28 Grudzień 2009 Share Napisano 28 Grudzień 2009 dwie sztuki z Opolszczyzny /stara niemiecka karczma /sądzę,że nie jest to powstanie - czyli pytanie dalej aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2014 a tak to wyglądało w gazecie sprzed lat (Postęp" 21.3.1900 r. nr 65) http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/applet?mimetype=image/x.djvu&sec=false&handler=djvu&content_url=/Content/222184/index.djvuza jedyne 2,75 marki :)...nie szczernieje..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2006 O dzięki za oświecenie :) jakie to proste... tylko trzeba się znać na symbolice. No to mam kolejny eksponacik do historii lokalnej mojej miejscowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osterode Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 To będzie tak:krzyż-wiarakotwica-nadziejaserce-miłośćPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hansj73 Napisano 22 Listopad 2014 Share Napisano 22 Listopad 2014 Dzisiaj wyszła mi taka właśnie broszka- jest agrafka - okolice Kalisza- Wielkopolska, pole obdarowało mnie boratynkami, półtorak Zygmunta Wazy, kule muszkietowe, fenigi pruskie, kule muszkietowe- czyli mix czasów i jeszcze rzymskie sreberko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aliens Napisano 28 Czerwiec 2015 Share Napisano 28 Czerwiec 2015 no to teraz wiem , znalazłem kiedys taki jakby nadmuchany wisiorek i własnie taki symbol jest na nim wygrawerowany, do tej pory nie wiedziałem coto jest .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHADOR Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Cześć !Jesteście pewni, że to powstanie styczniowe?Znalazłem taką samą broszkę na niemieckich pozycjach z 1945r. Zakładam, że to przypadek. Pozycja w okolicach Bydgoszczy.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Wyszło w Wielkopolsce - z tyłu ślady po agrafce, a więc forma broszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goldbaum Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Szczególną popularność biżuteria patriotyczna zyskuje owszem po powstaniu styczniowym, ale jest w użyciu także wcześniej i póżniej np. w XX wieku. Ponadto akurat to zestawienie symboli niekoniecznie trzeba wiązać z biżuterią patriotyczną.Przykładhttp://www.allegro.pl/item711251300_wiara_nadziej_milosc_brosza_patriotyczna.htmlPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHADOR Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Mi wyskoczył taki.Jeszcze przed oczyszczeniem :]pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Zawsze była to symbolika religijna.Oto moja, znaleziona dwa tygodnie temu. Stop cynkowy.4x4 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 Obie strony wykonane dość starannie.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
dareQ
Znalezione na polu (już po żniwach :) )
Wymiary- 25x30 mm. Ktoś może skojarzy jakie to mogą byc lata?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.