pomsee Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Czy ktoś z was może wie w jakim okresie stosowano taką tabliczkę?
pomsee Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Czy ktoś z was może wie w jakim okresie stosowano taką tabliczkę?
grba Napisano 11 Sierpień 2006 Napisano 11 Sierpień 2006 Mnie si wydaji, że tabliczka sołtysa pochodzi z okresu po roku 1905 a przed 1915. Świadczy o tym dwujęzyczność tabliczki, a więc skromne ustępstwo władz carskich po burzliwym roku 1905 wobec Polaków. Wcześniej język polski w Królestwie Polskim" był w urzędach zakazany jak pokazuje wklejona przeze mnie odznaka sołtysa.
pomsee Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Napisano 12 Sierpień 2006 No to ciekawie się robi z tymi sołtysami ;)Na fotce odznaka takiego samego typu jak Twoja datowana na 1864 r.
grba Napisano 12 Sierpień 2006 Napisano 12 Sierpień 2006 Własnie w 1864 zniesiono dziedziczny urząd sołtysa, urząd sołtysa w dobrach prywatnych. Sołtys włączony został do administracji państwowej, stąd na odznakach monogram władcy, a także herb państwowy.Co słychać w Lipsku nad Biebrzą?
pomsee Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Napisano 12 Sierpień 2006 Lipsk to nie moje okolice :) zainteresowanie sołtysimi" tabliczkami wynika z innych względów.Jeszcze jedna fotka plakietki tym razem najstarszej: Pewnie okres sprzed powstania 1830/31. Russkij oreł" ma na piersi tarczkę z orłem Królestwa Polskiego.
Pytanie
pomsee
Czy ktoś z was może wie w jakim okresie stosowano taką tabliczkę?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.