woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Resursy sie im niby pokonczyly - te czasowe a nie ilosc godzin lotu- i niby remont nieoplacalny...z domu nadaje.. :)
Szarubek Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 MiGi-23 (mięśnioloty") latały tylko w 28 plm w Słupsku. Wycofane zosały wcześniej, niż 21 z innych pułków, bo w 1998 lub 1999 roku. W tym czasie trwała wielka redukcja lotnictwa wojskowego, decydenci uznali, że MiG-23 jest nietypowym samolotem i utrzymanie jednego pułku kosztuje zbyt dużo. Kilka samolotów zostało sprzedanych do któregoś z państw afrykańskich, kilka poszło w prywatne ręce, a reszta posłużyła za cele na poligonach. MiGi-21 latały dłużej o kilka lat, ale w większości były to isy", które dostarczone zostały do Polski później, niż 23.Prawdę mówiąc - szkoda jednych i drugich...
acer Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Spryciula....zmianę skończylismy hę ? :)
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 A Szarubek to z pamieci pisal?Wg mnie prawdziwe latanie to sie na 15 skonczylo- potem juz elektronika weszla i juz nie to samo :(
acer Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Jedz bo ci stygnie-smacznego :))Fakt, ostatnie dobre latanie to chyba Korea była - zero komputerów, i naprowadzanych rakiet, tylko chyba radarowe celowniki co najwyżej, ale to były walki jeden na jednego jankesów i towarzyszy.Potem to już wszystko przszło na tą cholerną elektronikę :PIdę wprowadzić auto, temczasem...
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 akumulatorek slaby ;PA bywa ktorys z kolegow na Airshow ? w Radomiu np ?Ja sie cisne 400 kilometrow by poogladac latajace potwory- w przyszlym roku tez sie wybiore. Niestety nie bedzie juz 21 :( Fajna ostatnio latala w tygrysku :(
acer Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Ci dam słaby akumulatorek....Pod lasem postawiłem....Ja tylko 140 kilosów :PW Radomiu Dyrekcję mamy :P
Szarubek Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Z głowy, czyli z niczego ;-)Siedemnastka też nie była zła. Teraz to już tylko komputery, ekrany, cały lot mozna wykonać nie dotykając drążka. Na widok kabiny nowoczesnego samolotu można byłoby zapytać pilotów: wyście tu latać przyszli, czy telewizję oglądać?Ostatnie Limy-2 wycofane zostały w 1985 w Białej Podlaskiej. Ostatnie SBLimy 1993 z Babimostu. Po nich zostały tylko samoloty, których zasadą latania była rura pełna ognia. I systemy: RSDN, RSBN, Lazur i temu podobne. Jak tu latać, jak strzałki na przyrządach pokazują, jaką masz utrzymywać wysokość i prędkość - to jak ręczne sterowanie z ziemi. I w dodatku rejestrator parametrów lotu SARP, zwany przez pilotów podpier...acz" - nie poszalejesz.Pozdrowienia - Szarubek
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Szarubek jesli kiedykolwiek bedziesz sie wybieral do EPRG to daj znac :)
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Acer z tym Radomiem to tak jak Maliniak- 4 razy sie wybieral i nie byl az do Berlina zawedrowal :)
Szarubek Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Na ostatnich pokazach w Radomiu nie byłem - ktoś musiał zostać i pilnować lotniska, ale wcześniej to nie omijałem prawie żadnego Air Show ani Góraszki. Z reguły kręciłem się po tej drugiej stronie barierek...
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 a ja po drugiej :)wszystkie radomie zaliczylem i deblin w 1995- poznan 1990 (?) matula nie puscila a kumple byli :(
acer Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Już jestem Raptem mnie kawałek nie było a tu się impra zmawia :p
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 szarubek odpala antka u siebie - potem obiecane lotnisko w Kilcach ala Edgar i ladowanie EPRG
Szarubek Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Poznań był w 1991. Pamietam szok, jaki przeżyłem, jak pokazały się Mirage. Mam jeszcze zdjęcia.
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Mirage zawsze sa fajne- zaluje tylko, ze f-14 ni zobacze :(To po Top Gunie... taki sentyment...
acer Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Miałem szansę polecieć Antkiem jak pryskaliśmy las, ale koniec końców poleciał ktoś inny :(I tak powaliła się łączność i pilot poleciał na iucha"Ale oprysk wyszedł na 100%
Szarubek Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Z uruchomieniem Antka może być ciężko. Oleju potrafi zeżreć kilka litrów na godzinę, a co dopiero paliwa. Ale są jeszcze Cessny...
woytas Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Moi koledzy palili ognisko blisko lasu- latem. I tak niegrzecznie pomachali pilotowi dromadera ktory sie im za dlugo przygladal. Zgasil ognisko i ich woda z samolotu :>
acer Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 hehehee, Co oko to oko :)Byłem w takim sztucznym deszczu z Dromaderka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.