Skocz do zawartości

film z lat 60'tych o lotnikach - pomocy

tomdar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
MiGi-23 (mięśnioloty") latały tylko w 28 plm w Słupsku. Wycofane zosały wcześniej, niż 21 z innych pułków, bo w 1998 lub 1999 roku. W tym czasie trwała wielka redukcja lotnictwa wojskowego, decydenci uznali, że MiG-23 jest nietypowym samolotem i utrzymanie jednego pułku kosztuje zbyt dużo. Kilka samolotów zostało sprzedanych do któregoś z państw afrykańskich, kilka poszło w prywatne ręce, a reszta posłużyła za cele na poligonach. MiGi-21 latały dłużej o kilka lat, ale w większości były to isy", które dostarczone zostały do Polski później, niż 23.
Prawdę mówiąc - szkoda jednych i drugich...
Napisano
Jedz bo ci stygnie-smacznego :))

Fakt, ostatnie dobre latanie to chyba Korea była - zero komputerów, i naprowadzanych rakiet, tylko chyba radarowe celowniki co najwyżej, ale to były walki jeden na jednego jankesów i towarzyszy.
Potem to już wszystko przszło na tą cholerną elektronikę :P

Idę wprowadzić auto, temczasem...
Napisano
akumulatorek slaby ;P
A bywa ktorys z kolegow na Airshow ? w Radomiu np ?
Ja sie cisne 400 kilometrow by poogladac latajace potwory- w przyszlym roku tez sie wybiore. Niestety nie bedzie juz 21 :( Fajna ostatnio latala w tygrysku :(
Napisano
Z głowy, czyli z niczego ;-)
Siedemnastka też nie była zła. Teraz to już tylko komputery, ekrany, cały lot mozna wykonać nie dotykając drążka. Na widok kabiny nowoczesnego samolotu można byłoby zapytać pilotów: wyście tu latać przyszli, czy telewizję oglądać?
Ostatnie Limy-2 wycofane zostały w 1985 w Białej Podlaskiej. Ostatnie SBLimy 1993 z Babimostu. Po nich zostały tylko samoloty, których zasadą latania była rura pełna ognia. I systemy: RSDN, RSBN, Lazur i temu podobne. Jak tu latać, jak strzałki na przyrządach pokazują, jaką masz utrzymywać wysokość i prędkość - to jak ręczne sterowanie z ziemi. I w dodatku rejestrator parametrów lotu SARP, zwany przez pilotów podpier...acz" - nie poszalejesz.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
Na ostatnich pokazach w Radomiu nie byłem - ktoś musiał zostać i pilnować lotniska, ale wcześniej to nie omijałem prawie żadnego Air Show ani Góraszki. Z reguły kręciłem się po tej drugiej stronie barierek...
Napisano
Miałem szansę polecieć Antkiem jak pryskaliśmy las, ale koniec końców poleciał ktoś inny :(

I tak powaliła się łączność i pilot poleciał na iucha"

Ale oprysk wyszedł na 100%
Napisano
Moi koledzy palili ognisko blisko lasu- latem. I tak niegrzecznie pomachali pilotowi dromadera ktory sie im za dlugo przygladal. Zgasil ognisko i ich woda z samolotu :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie