Skocz do zawartości
  • 0

mk7,skrzynia ???

liha

Pytanie

Napisano
Witam , dzisiaj wpadła w moje ręce skrzynka amunicyjna (wpadła na chwile) , niestety nie mialem cyfrówki.Rok produkcji 1955, pochodzi z irlandzkiego demobilu więc prawdopodobnie angielska.Jest metalowa , oznaczenia na niej to MK7 , 303 CTN , cart i oczywiście explosives.Nie wiem co oznacza MK 7 (przypuszczam , że moździeż ale nie jestem pewien).Pozdrawiam , aha wchodzi do niej sześć ładunków (pocisków).Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.liha

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie chciałbym nic sugerować, ale 303 kojarzy mi się z amunicją do Enfielda (7,69). Jakich 6 ładunków do niej wchodzi? Może 6 opakowań po ileś tam naboi?
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
faktycznie to cart od cartridges , 303 , CTN duże oznaczenie na wieku.kurcze dziękuje za podpowiedzi , jak tylko właściciel jeszcze raz sie pojawi to zrobie zdjęcia.pozdrawiam :):)) liha
Napisano
Skad wiesz ze 6 ladunkow/pociskow? Byly slady po takowych?

303 to ewidentnie ammo do LeeEnfielda, Brena, Vickersa.
Cart - to skrot od Cartriges
CTN niestety nie mam pojecia
Napisano
Witam , dzisiaj wpadła w moje ręce skrzynka amunicyjna (wpadła na chwile) , niestety nie mialem cyfrówki.Rok produkcji 1955, pochodzi z irlandzkiego demobilu więc prawdopodobnie angielska.Jest metalowa , oznaczenia na niej to MK7 , 303 CTN , cart i oczywiście explosives.Nie wiem co oznacza MK 7 (przypuszczam , że moździeż ale nie jestem pewien).Pozdrawiam , aha wchodzi do niej sześć ładunków (pocisków).Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.liha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie