Skocz do zawartości
  • 0

Krążki

Mathew

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A – 1 szt. krążek płaski 60 mm
B – 1 szt. krążek wypukły 60 mm
C - 4 szt. krążek wypukły 64 mm

Znalazłem je na w lesie na zachód od Złotego Potoku, na pozycjach z I WŚ. W tym samym lesie została okrążona 7 dywizja w 1939 roku.

Pozdrawiam
Mathew

Znajduję takie krążki i skorupy na pozycjach z 1915r. Nie wiem czy rosyjskie i niemieckie były takie same ale te chyba są rosyjskie. Może ktoś wytłumaczy dlaczego w częściowo rozerwanych skorupach tych szrapneli krążki nadal się znajdują a w całych krążki zostały wyrzucone razem kulkami. Mają one jednakowy kaliber 76 mm.

Czyli co do pochodzenia krążków to jesteśmy zgodni. Zmierzyłem swoje skorupy od szrapneli (chyba rosyjska i austryjacka) i wyszły mi te wielkości (63-67mm), jednak głębiej przy dnie mogą być grubsze ścianki, więc Mathew zmierzył nieco mniej (60-64mm). Zadaniem tych krążków miało być wypychanie" kulek ze szrapnela - czyli działy jak tłok strzykawki (przy dnie szrapnela była komora z prochem czarnym, który zapalał się od rurki-opóźniacza przechodzącej przez dziurę w krążku, krążek zamykał tę komorę). Przy spalaniu prochu cała energia szła do przodu. Dlatego jeśli krążek siedział zbyt mocno, to energia gazów prochowych wydostawała się przez dziure w krążku i rozchodziła się w samym szrapnelu oddziaływując na ścianki i rozrywajac go, zamiast poprostu wywalić zapalnik, kulki i krążek do przodu. Część krążków jest wypukła od gazów prochowych. Jednak nie wiem jaką techniką były osadzane te krązki w szrapnelu aby dobrać odpowiednią siłę ich rozscalenia, na pewno nie ma śladów gwintu. Przy okazji dlaczego w szrapnelach austryjackich (chyba), są 2 pierścienie prowadzące z miedzi, główny (jak na fotce powyżej) i drugi węższy, bez śladów gwintu w górnej części?
PS Polecem zastosowanie kielichów szrapnelowych jako podtrzymywanie książek w pionie na półce, ładnie wyglada i sprawdza się:))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie