Skocz do zawartości

czy wierzyć w legendy o czołgach z bagien ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stanowczo TAK . Niech tylko jedna legenda na 50 okaże się prawdą , to już coś . Mnie zdarzyło się to w 1992 . Usłyszałem o zatopionym czołgu w bagnie . Oczywiście na początku włożyłem to między bajki , tym bardziej że na pytanie - a czy widziałeś na własne oczy ?" - odpowiadano - ie tylko słyszałem" . Minęło kilka lat , a o czołgu w tej samej lokalizacji słyszałem od coraz większej liczby osób . I pewnego dnia na moje pytanie czy widziałeś - padła odpowiedź Tak, możemy zaraz tam pojechać to panu pokażę ".
Resztę można doczytać ze skanów .

Napisano

Miałem jeszcze wiele razy do czynienia z takimi legendami . Większość się nie sprawdziła , ale kilka tak .
Oczywiście nie wszystkie okazały się czołgami . W jednym przypadku były to resztki ciągnika austriackiego ( laweta działa ) , w innym trochę blach od sdkfz , jeszcze w innym koła i gąsiennice , a to lufa , to jakieś części do maszyn bojowych . W każdym razie naprawdę warto sprawdzać wszystkie takie informacje .

Napisano
Dodam jeszce , że nie wszystkie zgłoszenia sprawdziłem , gdyz trzeba poświęcić na to wiele czasu , a tego jak wiadomo najbardziej brak .
Napisano
Zadałeś retoryczne pytanie .
Każdy kto ma trochę oleju w głowie wierzy w czołgi z bagien ,rzek .jezior ,stawów.
Na tym polega nasza pasje .Raz jesteśmy odkrywcami a raz pogromcami mitów.
A najpiękniejsze chwile jest to te jak coś ocalimy.
Pozdrawiam i życzę pełnych sprzętu bagien.
Oksio
Napisano
Pavelock! Mógłbym prosić o skany dobrej jakości na priva? Na tych nic nie widzę. :?
Tak z czystej ciekawości kiedy miała miejsce ta akcja?

Fajne szczątki. Nie długo i pora na aszego" potwora. ;D
Napisano
wars - akcja miała miejsce kilka lat temu w Skrzyszowie k/Końskich w woj. Świętokrzyskim. MOB ze Skarżyska wydobyło tam wtedy wannę od haubicy szturmowej StuH 42.
Jesli nie znajdzie się lepszy skan, postaram się to przepisać bo mam oryginał z gazety. Ale to dopiero jutro.

pozdrawiam
Napisano
przepraszam za te skany , ale po zmniejszeniu do odpowiednich rozmiarów , rzeczywiscie trudno jest coś przeczytać . Jeżeli ktoś chce mogę przesłac skany na maila .
Napisano
Ach to ta wanna... :]
Już myślałem, że coś nowego. W takim razie w tym roku ja z Oksiem jesteśmy chyba królami polowań. ;D
Bo StuG i Heinkel to nie wszystko.
Dzięki za wszystko i pozdrawiam!
wars98
Napisano
Oj, chyba nie drogi Patronie... :) A Ty rozważyłeś już moją propozycję w sprawie Pantery? Nadal jest aktualna.
Wiem, że nie jesteś przekonany co do mnie. Mam nadzieję, że operacja wydobycia StuG-a to zmieni.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Wars dostanie tytuł łowczego RP ;-)
A ja nadal będę robił swoje ( czyli wykonywał rozkazy)
i wierzył w legendy.
pozdr.
Oksio-skromny ogrodnik
Napisano
jest jakiś sprzęt , nie wiem co to jest ? to sprzęt z opowieści , podobno jest bez wieży i stoi na nim wc, czy to prawda ? nie wiem . warto sprawdzić .
Napisano
Wcale nie było by to dziwne - krzyże figurek przydrożnych z luf Pantery, ogrodzenie płota i mostki z gąsiennic tygrysa, rozruszniki papajów do zrywki drewna /domowej roboty ciągniki/ też z rozbitych czołgów.
Na Ukrainie zbiornik na szambo też z kadłuba czwórki"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie