ZUBIKED Napisano 4 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2006 Witam !!!Mam łuseczkę bodajże ruską ale nie bardzo wiem od jakiego działka i jaki kaliber ponieważ górną część ma zniekształconą.Posiada biciana na spłonce: 43(G - cyrylicą), 100, 530na kryzie: 184-0 , znaczek coś jakby greckie Eśrednica kryzy prawie 4 cm, długość 22cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 4 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2006 Sorry !!! Miało to być w identyfikacjiDodaję jeszcze jedną fotkęPozdawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Czyżby z działka z Iła 2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 5 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2006 A nie za duża łuseczka ?Wydaje mi się że IŁ-y byly wyposażone w działka - WJa 23 kaliber 12,7mm (jak sie myle proszę o poprawkę) A tak przy okazji proszę moderatora o przeniesienie wątku do identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niftos Napisano 5 Sierpień 2006 Share Napisano 5 Sierpień 2006 sprawdzales moze czy nie ma czegos w srodku ?? jest ciekawie pozaginana pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 Witam. Działka WJa miały kaliber 23 mm. 12,7 na Ił-2 miał tylko Berezin tylnego strzelca.Pozdrowienia - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 Ehhhh kombinujecie Panowei jak kon pod góre, to radziecka łuska od działka p-lotniczego 37mm.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2006 DziękiPokręciłem z tym kalibrem WJa mialy kaliber 23mm nie wiem co mi strzełilo do głowy.A to dziwne ruska p.lotka mogła byc używana przez niemców do obrony swojch stanowisk?Pewnie traktowana była jak zdobycz wojennaDzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 Witam. Kolego ZUBIKED nie chcialbym przeszkadzac w dyskusji ale to chyba nie ten dzial.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 VASILI swoją wypowiedzią nie wniosłes nic do dyskusji.Dokładnie jest to łuska od radzieckiego działka p-lotniczego 37x252R 37mm M1939.http://www.geocities.com/russianammo/37mm.html#20Jako działko mogła być zdobyczna, jak każdy inny sprzęt.Choć skąd taka pewność?Równie dobrze mogli stać tam Rosjanie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2006 Z całym szacunkiem ale ja już wcześniej napisałem że pomyliłem działy i proszę moderatora o przeniesienie do identyfikacjiZ mojej strony nie bylo żadnego szachrajstwa!A pewności nie mam 100% ale miejsce znalezienia to byłe magazyny niemieckie które przed wyzwoleniem" przez rosian zostały wysadzone w powietrze. BUM było tak głośne że w promieniu 5-8km wyleciały szyby w oknach. Pozostala jedynie dziura w lesie która jeszcze przez jakiś czas dawała znaki obecności MW.Stąd przypuszczenie że sołdakom ten teren chyba nie byłby specjalnie przydatny, raczej niemiaszki używali ruskiego sprzętu do obrony przeciwlotniczej swoich magazynów.Znane są takie przypadki ? Ale jak napisałem pewności to ja nie mam.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 A przypadkiem Ruscy nie zrobili tam swoich magazynów, na miejsce niemieckich?A dopiero póżniej wszystko wyszadzili?Wtedy mogło by pasować, ale wszystko to takie przypuszczenia, jak było naprawde nie będziesz wiedział w 100% ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 Łuska jest odstrzelona, pewnie była wykorzystana do obrony OPL, z magazynami bym jej nie wiązał, raczej ze stacjonującymi tam ruskimi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 Drogi kolego Domino(*) ja nie chcialem wnosić nic nowego do dyskusji. Chcialem poprostu aby na forum był jako taki ład wiec napisałem post a co za tym idzie poprosilem juz jako drugi urzytkownik o przeniesienie wątku do dzialu IDENTYFIKACJA. Chyba ze skutkiem bo wkońcu tu trafiłpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 oo sorki za byka troche się zapędziłem. Mam nadzieję ,że wkońcu trafi do działu identyfikacja.pozdrawiamP.S nie przeszkadzam dalej w dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.