Skocz do zawartości

Łuseczka do identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!
Mam łuseczkę bodajże ruską ale nie bardzo wiem od jakiego działka i jaki kaliber ponieważ górną część ma zniekształconą.
Posiada biciana
na spłonce: 43(G - cyrylicą), 100, 530
na kryzie: 184-0 , znaczek coś jakby greckie E

średnica kryzy prawie 4 cm, długość 22cm

Dzięki
Pokręciłem z tym kalibrem WJa mialy kaliber 23mm nie wiem co mi strzełilo do głowy.
A to dziwne ruska p.lotka mogła byc używana przez niemców do obrony swojch stanowisk?
Pewnie traktowana była jak zdobycz wojenna
Dzięki
Pozdrawiam

VASILI swoją wypowiedzią nie wniosłes nic do dyskusji.

Dokładnie jest to łuska od radzieckiego działka p-lotniczego 37x252R 37mm M1939.

http://www.geocities.com/russianammo/37mm.html#20

Jako działko mogła być zdobyczna, jak każdy inny sprzęt.Choć skąd taka pewność?Równie dobrze mogli stać tam Rosjanie.

Pozdrawiam

Z całym szacunkiem ale ja już wcześniej napisałem że pomyliłem działy i proszę moderatora o przeniesienie do identyfikacji
Z mojej strony nie bylo żadnego szachrajstwa!
A pewności nie mam 100% ale miejsce znalezienia to byłe magazyny niemieckie które przed wyzwoleniem" przez rosian zostały wysadzone w powietrze. BUM było tak głośne że w promieniu 5-8km wyleciały szyby w oknach. Pozostala jedynie dziura w lesie która jeszcze przez jakiś czas dawała znaki obecności MW.Stąd przypuszczenie że sołdakom ten teren chyba nie byłby specjalnie przydatny, raczej niemiaszki używali ruskiego sprzętu do obrony przeciwlotniczej swoich magazynów.Znane są takie przypadki ?
Ale jak napisałem pewności to ja nie mam.
Pozdrawiam

Drogi kolego Domino(*) ja nie chcialem wnosić nic nowego do dyskusji. Chcialem poprostu aby na forum był jako taki ład wiec napisałem post a co za tym idzie poprosilem juz jako drugi urzytkownik o przeniesienie wątku do dzialu IDENTYFIKACJA. Chyba ze skutkiem bo wkońcu tu trafił

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie