Skocz do zawartości
  • 0

Karteczka na pudełeczku :)

bjar_1

Pytanie

Mam sobie takie pudełeczko na amunicję karabinową.
No i chciałbym sie dowiedzieć co oznaczają te skróty na nim. nie chodzi mi np. o S.m.E. bo to to każdy wie...
A na przykład cos takiego : Nz.Gew.Bl.P.(2-2-0,45) ?
o co chodzi?
Czy to jakies oznaczenie prochu czy co?
Oczywiście jak to u Niemców wszystko musiało być zakodowane i dokładnie podane :)
jak ktos wie to niech napisze.

pzdr
bjar_1

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

A dziękuję, dziękuję :)))

do mietek - pasek niebieski to naboje o pociskach z rdzeniem.

bjar_1 -

1. tak bez przygotowania to będzie: Głowicowy zapalnik z smolikwidatorem wyprodukowany przez emu, partia 74 (brakuje roku i sprawdzę jeszcze skrót Fg)

2. to jest jak dobrze pamiętam pocisk kumulacyjny do PAK-a tylko nie pamiętam którego - sprawdzę.

Przy okazji prośba - zawsze chętnie rozszyfrowuję różne napisy tylko piszcie je tak jak są naniesione - z kropkami, odstępami itd. - to bardo ułatwia zadanie.

Pozdrawiam wszystkich.
Grzegorz Franczyk Landminer"

Napis taki jest na wiklinowym plecionym pudełku na 4 pociski 7,5 cm Jgr.38 HL/A z zapalnikami St.A.Z.38. jest też producent :
Carl Maenz - Tambach Dietharz" i 3 waffenamty. Pocisk zgadza się ,kumulacyjny (hohladung)-HL. Czyli może pochodzić z francuskiego zdobycznego PaK-a 7,5 cm PaK 97/98 (f) ,tylko czy to działo miało amunicje rozdzielnego ładowania? Nie.

pzdr
bjar_1

...i taka wklejka. tak jak poprzednia na drewnianej skrzynce w 3 miejscach.
Też jakieś zapalniki? Jakie?
Na tej samej skrzynce wklejka m.in. z napisem
2 cm....(?)...spreng niestety porwana ,ale jest na niej dużo informacji i niebieski pasek. Czy ta wklejka ma jakiś zwiazek z amunicja do FlaK-a?

pzdr
bjar_1

Francuskie 75-ki nie były dzielone! Dzielona amunicja o tak małym kalibrze stosowana była praktycznie tylko w działach górskich gdzie trzeba było rozkładać cięzar w czasie transportu. Oznaczenie pocisku praktycznie jak do wzoru francuskiego, ale niemcy później je też produkowali.
Czy te napisy są na pocisku czy pochodzą z czegoś innego?

Co do kartek
Tak - zapalniki A.Z.1502F to do flak-a 2 cm.

Druga kartka to ze skrzyni na zapalniki
25 sztuk zapalników, typu 23 unowocześnionych do pocisków odłamkowych, nie hermetyzowane, w pojemnikach (bakelitowych)

Landminer ,dzieki!
Wiem ,ze amunicja do francuskich 75-ek nie była dzielona. Tylko ,że w moim koszyku o wysokości 45 cm chyba nie zmieściłby się cały nabój do 75 milimetrowego PaK-a...
Przecież sama łuska 75 mm ma więcej niż te 45 mm.
Więc pociski te były do działa o amunicji składanej.
jakiego?

pzdr
bjar_1

Mietek owszem ,łuski do dział piechoty były krótkie np. mam pod ręką łuskę od leIG18 ,ma wysokość 87 mm. Ale w tym przypadku mówimy o działach przeciwpancernych do których zaliczano i 7,5 cm PaK 97/98 (f). Była to armata polowa używana następnie przez Niemców jako przeciwpancerna. Podobna bardzo do nie była polska armata polowa wz.1897 której łuska miała jakies 50 cm długości.
Czyli 50 cm + jakieś 30-40 cm pocisku to daje 80-90 cm całego naboju. A moje pudełko ma 45 cm .

Mam sobie takie pudełeczko na amunicję karabinową.
No i chciałbym sie dowiedzieć co oznaczają te skróty na nim. nie chodzi mi np. o S.m.E. bo to to każdy wie...
A na przykład cos takiego : Nz.Gew.Bl.P.(2-2-0,45) ?
o co chodzi?
Czy to jakies oznaczenie prochu czy co?
Oczywiście jak to u Niemców wszystko musiało być zakodowane i dokładnie podane :)
jak ktos wie to niech napisze.

pzdr
bjar_1

To będzie tak:

15 naboi z pociskiem typu S z rdzeniem żelaznym

25 partia scalana przez bne w 1944 roku

Nitrocelulozowy karabinowy proch płytkowy o wymiarach płytek 2x2x0,45mm 106 partia wyprodukowana przez mog w 1944 roku.

Łuska stalowa wzmocniona wyprodukowana przez bne w 1944 roku.

Pocisk wyprodukowany przez bne w 1944 roku.

Spłonka typu 30/40 z 433 partii wyprodukowana przez dnf w 1944 roku.

Jakieś pytnia? :)))
Pozdrawiam.

Nie no jestem pod wrażeniem! A takie na przykład oznaczenia na zapalniku od pocisków 2 cm od FlaK-a :
-2 cm Kpf.Z.Zert.Fg.emu 74
moze to wiesz...
Albo informacje o pociskach 7,5 cm Jgr.38 HL/A z zapalnikami St.A.Z.38. ,chodzi mi o to do jakiego działa były uzywane oraz jak można wygląd zapalnika lub całego naboju. czy były to może naboje składane?

pzdr i dzięki
bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie