R51 Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 Zastanawiałem się nad jakąś prawidłowością...i chyba coś wymyśliłem:1) Sporo klamer z I Wojny można spotkać na terenie obozów jenieckich, prawdę mówiąc wybierając się na takie obozy głównie liczyliśmy na klamerki i rzeczywiściwe każdy sobie jakąś znalazł...na obozach II-go wojennych (głównie chodzi o te użytkowane po 1945 roku gdzie trzymano Niemców klamry sa lecz niestety zdenazyfikowane...2) Więcej niż gdzie indziej klamer można znaleźć w miejscach kapitulacji, zwykle przy skrzyżowaniach dróg, lub w pobliżu ziemianek...Nie wiem czy to kolegę zblizy do sukcesu, bo nie jest chyba zbyt odkrywcze ale warto mieć to w pamięci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaco25 Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 witam,ja znalazłem klamerke pod stertą łusek,były na brzegu okopu a stan ładny więc kopałem,po paru zebranych warstwach pojawiła się piękna aluminiowa WH -i chyba dlatego przedtrwała.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcat3 Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 Dla mnie najczesciej szczescie sprzyja na smietnikach-to prawdziwe kopalnie skarbow.Tak j\\w koledzy napisali,ze nie ma na to regoly.W tym zamilowaniu wszystko jest mozliwe...a kto i gdzie zgubil klamre,wyrzucil to jest wlasnie duzy X i to najbardziej kreci.Kiedy zrobisz pare kilometrow z wykrywka i jestes zrezygnowany a tu nagle nie wiesz skad wychodzi taka mala a jak cieszy:)poz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Dla miłośników klamerek i carskich fantów troche fotek z kolekcji. Kilka postów wcześniej pisałem o tych klamerkach. Klamra z wąskim orłem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Klamerka z szerokim orłem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Wg. mnie standardowa piechoty z I wojny. Jeśli się mylę proszę o poprawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 kolejna standardowa z tym że mocno wytarta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Carska stalowa zastępcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Druga strona zastępczej, takie mają np. wojacy na następnej fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Zdjęcie zrobione w Brześciu. Stojący służył w artylerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Nie pogniewacie się jak wkleję fotki czegoś innego niż klamerki? Np coś dla miłośników Twierdzy Osowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Coś od czegoś? Blacha dużo większa niż oznaka strazy łowickiej. Może na oznaczenie domu lub klapę raportówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 I jeszcze kilka podkówek carskich wojaków. Często takie trafiacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Trafiają się rózne numery różniące się wielkością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 I jeszcze jedna z serduszkiem dla zakochanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurzec Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Przepraszam niechcący wskoczyła inna. Teraz z serduszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerard_w Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 ech te klamry... żeby choć jedna taką... :DCzyli reasumując... nie ma sensu szukać klamry wśród dywanu łusek. lepiej odejść trochę dalej i szukać w miejscach bardziej czystych... tylko ze wśród takich łusek to może i można jakiś znaczek znaleźć. ech... życie... :)Dzięki serdeczne i pozdrawiamGerard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Zainwestuj w sprzęt, który wytnie łuski i nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukalek Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Sorry za offtopa. Czy Solaris przy odpowiednich ustawieniach wytnie luski? Udalo mi sie jakims cudem ustawic, ze wycina zardzewialy, maly zlom. Nigdy wiecej gwozdzi! ;) Jakies podpowiedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 ukalek - wytniesz łuski, wytniesz w cholerę ciekawych sygnałów. Nie warto, zresztą jak masz sprzęt już obczajony - rozpoznasz sygnał łuskowy i sam podejmniesz decyzję, kopać czy nie. Klamrę od łuski rozróżnisz w 100% - charakterystyczny sygnał, nawet okucia kolby od Mosina dają inny.Nurzec - z tą zastępczością tej klamry to nie jest tak do końca, pojawia się na wielu zdjęciach grubo sprzed wojny. Nie sądzę, żeby była zastępcza, wręcz przeciwnie.Fajne klamry, zwłaszcza ta druga, piękny wzór orła.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Ja używam Minelaba Suverigna GT, w terenach mocno zaśmieconych łuskami podkręcam pokrętło Notch na max i nie ma problemu. Znalazłem na tych ustawieniach kilka klamer, nieśmiertelniki, medale, odznakę, monety - nawet, jeżeli coś przegapiłem, to i tak bilans ogólny jest mocno na plus, a komfort poszukiwań nieoporównywalnie lepszy. Niestety, przez fullNotch'a w Suverignie przebijają się łuski do Lebela i czasami całe naboje. I czubki czasami też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 danieloff wybacz moją wścibskość: to skąd wiesz, że coś w ogóle zdyskryminowałeś ? :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Po pierwsze primo - jak przez pierwsze pół godziny wykopujesz wiadro łusek, a po zmianie ustawień przestajesz je kopać, to chyba jest jasne. Po drugie primo - często przeszukuję ponownie te same tereny, gdzie wiem, że pozycje usiane sa łuskami. Po trzecie primo - w moim wykrywaczu wycięcie obiektu można wyczuć poprzez przycichanie i zanikanie na moment sygnału wiodącego, także nawet na wyższych ustawieniach dyskryminacji masz pewną kontrolę nad skanowaniem gruntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Wiadro łusek? Pozazdrościć miejscówek :) Na samym mosiądzu można zarabiać :)))Pozdro danieloff :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Nie łap mnie za słówka:-) Może i nie wiadro, ale np. 30-ta z kolei wykopana łuska do pepeszy może wystarczająco zirytować i wcale nie trzeba dobrych miejscówek, żeby się tego badziewia nakopać i zniechecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.