Peter Napisano 29 Sierpień 2003 Autor Napisano 29 Sierpień 2003 Kolega z Augustowa potrzebuje pożyczyć dobry wykrywacz albo poprosić operatora z wykrywaczem o pomoc. Sadysfakcja gwarantowana, dodatkowo facio zna b. ciekawe tereny do eksploracji.
woyta Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 Taaa..... byłem niedawno w tamtych okolicach parę dni, ale z rodziną i nie udało mi się wyrwac na dłuższe poszukiwania. A też mam parenaście lokalizacji z tamtych okolic :)) m.in.: pole gdzie na wiosnę i później chłop wyorał 10 kul armatnich i jeden kartacz, miejsce po dawnym dworku szlacheckim - łażąc bez wykrywki trafiłem boratynki i półgrosze XVI i XVII w. jakieś szprzączki, fajne miejsca z I i II wś. trochę łusek, naboi, szrapneli resztka z mausera, jeszcze mało albo wcale nie ryte i jeszcze parę innych miejsc niekoniecznie blisko Augustowa. No ale myślą o wypadzie tam będę podniecał się w szarej codzienności - pracy do następnego wyjazdu ( bez rodzinki :)). Kiedyś ktoś napisał na forum o żonie marzeniu, która za mężem łazi i nosi mu piwo. Coś w tym sensie.Zresztą każdy z nas ma jakieś swoje tajne namiary, o których nikomu ani sł....pzdr woyta
majros Napisano 9 Styczeń 2004 Napisano 9 Styczeń 2004 Woyta a kolegow z Suwalk bys z soba nie zabral w teren .Nikomu nie powiemy o tych super miejscach ha ha , no chyba ze myslisz o okolicy tzw.Swietego Miejsca my tam bylismy i polecamy.Dolki swoje zakopalismy ladnie i zgrabnie.Wybieramy sie tam na wiosne.Fanty byly tam naprawde ladne, choc teren juz dosc przekopany.Pozdrowienia.
Gość Napisano 11 Styczeń 2004 Napisano 11 Styczeń 2004 kolo Lipska - kasa partyzancka lezy w bagienku...Okolice Filipowa, baaaardzo ciekawe dla karabinierów.
woyta Napisano 12 Styczeń 2004 Napisano 12 Styczeń 2004 Do Majrosa. W S. będę w okolicach lata - jak dostanę urlop, w dodatku z rodzinnym balastem :)). Tak więc o jakiejś szerszej TAM eksploatacji to mogę pomarzyć. Może tylko na psi węch przy okazji spaceru. A muszę przyzanć, że parę rzeczy w ten sposób trafiłem. Ostatnio na jesieni w dolinie Chochołowskiej 5 monetek austriackich: 1875 Ag Franz Josef 1/2 Fl, 1700 miedź 1/2 czegośtam, 1620 Ag-Cu 3 grajcary, 1914 10 coś tam i Cu totalny destrukt. pzdr woyta
majros Napisano 12 Styczeń 2004 Napisano 12 Styczeń 2004 Do Jotki, kolo tego Filpowa o ktorym wspominasz w poscie wyzej to naprawde dobry teren dla karabinierow.Pytam dlatego ze mialem okazje pochodzic w tej okolicy z wykrywaczem ,bylem tam jakos we wrzesniu bardziej w strone Kowal Oleckich i nic ciekawego nie znalazlem.Jak nie tajemnica to dokladniej o ktorych miejscach piszesz.Pozdrowienia.
mab1978 Napisano 14 Styczeń 2004 Napisano 14 Styczeń 2004 hehe a był ktoś na Jesionowej Górze?(Przed wojną był tam ośrodek szybowcowy. Do zeszłego lata fantów było tyle, że transzeje wyglądają jak dopiero co wykopane:))) Teraz też może się tam coś trafiś ale nie liczyłbym na spektakularne sukcesy. Miłosnicy fortyfikacji mogą obejżeć dobrze zachowane tobruki, niektóre odkopane. Miłej wycieczki, a Jesionowa Góra leży jakieś 20 km. na północ od Suwałk, niedaleko miejscowości Jeleniewo.Uwaga na gruchy moździerzowe, jest tam tego duuużo:)Pozdrawiam, mab1978.
majros Napisano 14 Styczeń 2004 Napisano 14 Styczeń 2004 To prawda Jesionowa Gora jest przekopana jak by rury tam kladli.W latach 80-tych podobno bylo to eldorado dla militarystow teraz raczej tam nic ciekawego sie nie znajdzie .Jakies dwa lata temu bylem tam bez wykrywacza ,i znalazlem resztki tasmy od mg.Pytalem sie jakiegos miejscowego dziadka o to miejsce czy cos nie wie o tej bitwie ,opowiadal ze po tej bardziej plaskiej stronie gory Niemcy urzadzili sobie szerokie pole minowezapalniki staly jak rzysko po zbozu".W trakcie ataku Rosjan bylo slychac glosne hura potem seria wybuchow owego pola minowego zapadala cisza.. i kolejny atak.Ile w tym prawdy nie wiem ,ale milo bylo posluchac.Pozdrowienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.