Skocz do zawartości
  • 0

Łuska Mauser

Mlody Mauser

Pytanie

Napisano
Znalazlem dzisjaj luske od mausera po elaboraci (czy jak to sie pisze) z ta kryza...Ale szkopuł tkwi w tym ze owa łuska nie ma bic...denko jest plaskie jak lustro...dlaczego tak?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
obaczymy jak stara jest ta łuska jaką ma patyne itd. i coś wykombinujemy"

Tu nie ma co kombinować. Były łuski 7,92x57 bez bić. To była produkcja niemiecka, z duzym prawdopodobieństwem na rynek hiszpański w okresie wojny domowej.
Napisano
Znalazlem dzisjaj luske od mausera po elaboraci (czy jak to sie pisze) z ta kryza...Ale szkopuł tkwi w tym ze owa łuska nie ma bic...denko jest plaskie jak lustro...dlaczego tak?
Napisano
luski te zostaly znalezione w bydgoszczy maja date 90 niektore nie maja zadnych bic tak jak pisal mlody inne tylko jakies kolko lub cyfry rzymskie i date od 89 do 96 pzdr
Napisano
Witam

Jesli chodzi o znakowania den łuski to była tego taka mnogość, ze bez zdjęć a przynajmniej najprostszego rysunku dalsza dyskusja to jedynie jałowe gadanie.

Co do łusek bez bić to co miałem napisać napisałem :)

W przypadku pozostałych (tych od 89 do 96) poprosze o zdj lub rys.

Pozdrawiam
Napisano
Mam taką samą bez bić ma letkie zombkowanie do okoła w dolnej części tak ok 0,5 cm od dołu.Znaleziona po pruskich wojskach I wojny na lubelszczyźnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie