Skocz do zawartości

rekonstrukcyjne dziwadła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O MATKO I CORKO. To cale FMW przebija wszystkich i wszystko. Nigdy bym w to nie uwierzyl co zobaczylem - nadal nie nie nie nie wierze. TOP ONE w moim rankingu.
  • Odpowiedzi 612
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Uwaga, uwaga - dziwadła pokazały film . Z rekonstrukcji jakby ktoś pytał.

http://www.fmw.org.pl/forum/viewtopic.php?t=26&postdays=0&postorder=asc&start=75&sid=6f8af25e0fbe32d7d9609f1af0d3378b
i do filmu bezpośrednio :
http://tvntl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=594&Itemid=1

A ja głupi myslałem, że takich już nie ma.
Napisano
Hura znowu są dziwadła hehehe ciekawe czy beda mialy takie powodzenie jak kiedyś, w sumie chyba mało kto juz śmiga w feldturkusgrau szwajcarach..
Napisano
leon wallonien - to odgrzewane kotlety :)

Fajnie, że dziwadła wróciły. Wierzę, że ten wątek jest potrzebny środowisku. To tak na dobry początek o takie sobie dziwadełka:

http://panzerlehr.mojeforum.net/muzeum-doberego-reko-forum-vf19.html
Napisano
Powiem tak natura nie znosi pustki i w każdym stadzie musi się pojawić barka.

Ja całe to zjawisko spostrzegam bardzo pozytywnie po pierwsze.

1. w języku rekonstruktorów pojawi się nowe słowo synonim barka, określający poziom grupy i znajomość zagadnienia przez dowódców.
2. młody człowiek chcący rozpocząć przygodę z rekonstrukcją historyczną, po zapoznanie się z w/w będzie wiedział czego absolutnie ma nie robić.
3. zyska na tym gospodarka, ułatwi to sprzedaż na Allegro umundurowania typ KBW Szwajcar, BW.itd wystarczy w nagłówku dopisać na reko WP, WH, SS, dla grup typu barka !
4. A co najważniejsze większość weźmie udział w dyskusji.
Napisano

Ciemne chmury zbieraja sie nad Genewa, drugim co do wielkosci miastem SZWAJCARII.

Temat o tyle potrzebny, ze czesc nadmienianych powyzej wziela sie za siebie - zgolila wasy, wymienila adidasy na ddrowskie gofrownice - i juz jakos wyglada. Sadze tez, ze wiekszosc mysli przed rekonstrukcja i dochodzi do wniosku ze lepiej nie zabrac DDRowskiej manierki, niz otrzymac miano dziwadla. Przyjezdzajac w Szwajcarze kazdy juz wie, ze do rekonstrukcji na pewnym poziomie nie zostanie dopuszczony, i nie dziwi go to.

Dalej jednak nie jest dobrze. Ciagle widac powszechne szwajcarskie koszule, ktore mimo >calkowitego< (moze poza nazwa koszula i guzikami) podobienstwa, nie wiedziec czemu ciesza sie powodzeniem. Nie lepiej ubrac bialy bezrekawnik pod spod? Szerzy sie kaprawe i o zgrozo strasznie powszechne kamo", zakrzywiajac obraz poznych lat wojny. Zamiast porzadnych fryzur, na kolnierz jeszcze stosunkowo czesto splywaja wesole kosmyki rodem z oltej Cizemki".

Jak robimy rekonstrukcje, to robmy rekonstrukcje, a nie obstrukcje...

Napisano

Ja chciałbym odtworzyc najbardziej zbrodnicza formacje XX wieku. Mianowicie formacje Akcent. Sweter już mam, niestety w jednego jelenia ale to nic .I tu mam do was pytanie czy kurtke pana z lewej da sie przerobic ze szwajcara czy bardziej DDR.

Napisano

Hermateuss, niestety musze Cie zmartwic, ale sweter w jednym jeleniem nie nadaje sie do reko tej formacji. Owszem, sporadycznie zdarzaly sie one w innych formacjach, ale nie ma zachowanej dokumentacji fotograficznej noszenia swetrow w jednego jelenia - stad wnioskuje, ze byly one EKSTREMALNIE RZADKIE albo nie wystepowaly wcale. Lepiej wiec odlozyc rzeczy wygrzebane w szafie i zrobic sweterek od podstaw, jest to wlasciwie jedyne sluszne rozwiazanie przy zalozeniu, ze nie chcemy przeciez niszczyc oryginalow. Sweterek z szafy nigdy nie bedzie w pelni odpowiadal oryginalowi, i po jakims czasie zrozumiesz, ze to nie to.

Co do kurtek to jest to sort dodatkowy, i radzilbym Ci sie na razie skupic na sweterku z dwoma jeleniami, jest to niezbedne minimum i bez tego ani rusz. Mozna zalozyc kurtke na gola klate jak jakis dzikus, ale to przeciez nie o to chodzi - chodzi o detale. Poza tym, radze Tobie wybrac jakas konkretna postac i na niej sie skupic, bo nie mozna lapac wszystkich srok za ogon.

Napisano
Swojak - zajrzyj do tego wątku na Onet.pl, a dwa dziwadła znajdziesz...

http://wiadomosci.onet.pl/99802,21,0,0,1,pokaz.html

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Hindus - a możesz ich wypunktować? Bo kolega z pracy, totalny laik powiedział że tak fjnie wyglądają i są dobrze ubrani. Ja też na niemieckich się nie znam, ale coś optycznie" mi nie pasują. Tylko nie znam się na szczegółach...
Napisano

Moje uwagi do sylwetki podoficera Feldgendarmerie:
1 – pomarańczowe patki z obszyciem, typ stosowany w Gendarmerie (czyli formacji policyjnej), ale nie w Felgendarmerie,
2 – zdecydowanie za nisko naszyta wstęga z nazwą formacji (powinna być 13,5 cm od krawędzi mankiety) – z resztą nie jest to replika standardowej wstęgi używanej w WH, ale jakaś wariacja na ten temat,
3- kabura do powojennego P-1, nie mająca nic wspólnego z niemieckimi kaburami wojennymi,
4 – szelki szturmowe z dodatkowymi knopikami – dla mnie osobiście zagadkowe rozwiązanie,
5- ryngraf - powiem tak – kontrowersyjny…
6 – pas NVA – dlatego klamra nie przykrywa w całości haka,
7 – skoro jest D-ring na pasie, to po co szelka zaczepiona jest o pas?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie