Skocz do zawartości
  • 0

Zapalniki

wars98

Pytanie

Napisano
Witam!
Ostatnio chodząc po lesie natknąłem się na 2 zapalniki. Są duże - z trudem mieszczą się w dłoni. Później postaram się zrobić i wrzucić fotkę, na razie zamieszczam sygnatury jakie na nich znalazłem:
- na górnym pierścieniu - 0/15 + C/V
- na dolnym pierścieniu - AZ 23 umg 0,15 oraz dah 44 (a na drugim zapalniku mps 44).
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji żelaznej śmierci".
Zapalniki zostały przeze mnie zabezpieczone (jeszcze jakieś dziecko by się do tego dobrało - brr...). Wkrótce zajmą się nimi policyjni pirotechnicy, a lasem saperzy (podejrzewam, że jest tam tego dużo, ale to bardzo dużo więcej). :]
Pozdrawiam
wars98

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tiaret. Nie znasz mojej prywatnej korespondencji z osobami to nie insynuuj mi namawiania do nielegalnej eksploracji. Tak, wziąłem się do rozminowania pewnego lasu. :]
Hartmann. Nie tocz piany. Jeszcze ktoś pomyśli, że wścieklizna z Ciebie wyłazi...
Napisano
Że pozwolę podpiąć się pod temat :P

Mam dwa zapalniki (wysokość ich to 1.5cm ) i nie wiem od czego są :) (Zdjęć nie mogę w tej chwili zrobić bo aparat pożyczyłem) Bicia na nich są takie:

1532 / azg (lub q zamiast g )/ 42 /w takim jakby trapezie mała cyfra 81 / 236

I mam jeszcze łuski chyba od Mosina ale nie jestem pewny. Ich bicia to :

V.II.18 / 1924 / HL

Pzdr
Napisano

@Tuszek
--> Zapalnik masz na zdjęciu, pochodzi z niemieckiej amunicji pokładowej kal. 13 mm.
--> Łuski to nie 7,62x54R Mosin lecz 8x58R Krag:
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=dania&pokaz=dania1
Pozdrawiam

Napisano
Panowie, nie lepiej takie dyskusje toczyć na privie?.
Chyba nie wszystkich interesują jakieś prywatne animozje w stosunku do użytkownika wars98.

Pozdrawiam
Napisano
Oznaczenia zakładów, gdzie wyprodukowano zapalniki:
dah - to chyba Junkers, Dessau
mps - ?
Jak rozumiem 44" to rok produkcji (1944).
Ma ktoś pomysł na mps"?
Napisano
widze wars98 że wziąłeś się za rozminowanie lasów...
to dobrze...

a tak przy okazji :
z innego forum twój post:
Cześć Raxu!
Wykop szczątki autka. Zrób zdjęcia. Wrzuć na forum. I wtedy będziemy spekulować co to było.
Dalej. O odbudowie to chyba bym na Twoim miejscu nie marzył, ale zawsze miałbyś ciekawe fanty w swojej kolekcji." - autor postu wars98

załatwiłeś koledze papiery czy namawiasz do nielegalnej eksploracji???
a może to ktoś się pod ciebie podszywa....

tiaret
Napisano
Na miejscu Administratora nie wycinałbym tego posta.Niejaki Wars jest tak uwielbiany przez wiele osób , iz zdążyły sobie porobić kopie.Dowodzi to jednego . Zwykły dwulicowy prowokator ubierajacy się w szatki jedynego i sprawiedliwego .
W cywilizowanym języku nazywa sie to zakłamanie , a Górale określaja to prosto jako K...stwo.
Hart
Napisano
Witam!
Ostatnio chodząc po lesie natknąłem się na 2 zapalniki. Są duże - z trudem mieszczą się w dłoni. Później postaram się zrobić i wrzucić fotkę, na razie zamieszczam sygnatury jakie na nich znalazłem:
- na górnym pierścieniu - 0/15 + C/V
- na dolnym pierścieniu - AZ 23 umg 0,15 oraz dah 44 (a na drugim zapalniku mps 44).
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji żelaznej śmierci".
Zapalniki zostały przeze mnie zabezpieczone (jeszcze jakieś dziecko by się do tego dobrało - brr...). Wkrótce zajmą się nimi policyjni pirotechnicy, a lasem saperzy (podejrzewam, że jest tam tego dużo, ale to bardzo dużo więcej). :]
Pozdrawiam
wars98

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie