Skocz do zawartości

lanca kawalerji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. czy ktoś wie gdzie można znależć wymiary lancy kawalerji ( stalowej lub drewnianej , wymiary i szczegóły budowy ) używanej do 1939 r Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
Napisano
brasko a masz jakieś konkretniejsze preferencje? W WP jeszcze w czasie I wojny jak i do 1939 r. używano kilku rodzajów lanc między innymi pruskiej, francuskiej i austriackiej. Określając konkretne kryterium będzie prościej odpowiedzieć.
pozdr.
J.
Napisano
Okazuje sie ze u mnie nix ale oto namiary:

Wielhorski J. Lanca. PKiBP nr 10; 1958: 58-70
Wielhorski J. Jeszcze slow pare o lancy. PKiBP nr 12; 1958: 176
Wielhorski J. Jeszcze w sprawie lancy. PKiBP nr 14; 1959: 272-272
Domanski J. Lanca. Nr 12; 1958: 185.

Jak nadarzy sie okazja to zajrze do oryginalu.

Pozdrawiam
Krzysztof
Napisano
Witam Wszytkich i dziękuję za pomoc. Dostałem skanu magazynu Mundur i Broń z artykułami o lancach (wielkie dzięki dla Waldka ). Szukam jeszcze rysunków stalowej lancy francuskiej i wymiarów proporczyka (były chyba podane w Przeglądzie Kawaleryjskim nr 1-1992 ?, nie jestem pewny ).Pozdrawiam.
Krzysiek.
Napisano

Glowe bym dal, ze proporczyki do lancy publikowal w swoim Do broni" Jazlowiak, ale moze sie myle..A ze platala mi sie pod reka taka kopia z instrukcji - to sluze. Bedzisz musial zmontowac sobie oba skany..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie