Skocz do zawartości
  • 0

Coz to za guzik?

tosh

Pytanie

Napisano

witam
Jak w temacie: miedziany lub mosiezny, srednica 24 cm, grubosc ok 5 mm. Na fotce widoczny po lewej lew w koronie, po prawej jednorozec podtrzymuja tarcze, na gorze jest korona i chyba malpa. Napis na gornym otoku tarczy pod korona: Dit Qui Mal (prawdopodobnie, litery bardzo male), napis na dwoch wstegach pod zwierzetami: Dieu Et Mon Dach lub Bach.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę że jest to guzik I- szo wojenny ,mój kumpel znalazł taki k/o Augustowa [tereny bitwy I WŚ , a właściwie przeprawy przez jezioro ]. Jakiś zabłąkany Angol ???
Napisano
Wszystko wskazuje na to, ze w swiezo niepodleglej Polsce mieli je przy mundurach rowniez nasi wojacy, podobnie jak guziki amerykanskie.
Napisano

witam
Jak w temacie: miedziany lub mosiezny, srednica 24 cm, grubosc ok 5 mm. Na fotce widoczny po lewej lew w koronie, po prawej jednorozec podtrzymuja tarcze, na gorze jest korona i chyba malpa. Napis na gornym otoku tarczy pod korona: Dit Qui Mal (prawdopodobnie, litery bardzo male), napis na dwoch wstegach pod zwierzetami: Dieu Et Mon Dach lub Bach.

Napisano

a to druga strona, troche niewyraznie mi wyszlo, napis STRATTON, po bokach gwiazdki, na dole D.HAM.
Wnioskuje ze moze miec angielskie pochodzenie, ale pewien nie jestem. Bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie