Skocz do zawartości

Stawy.................czy warto szukać??

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
vojtaz2 gdzie i za ile kupiłeś tego neodymka ? mam zamiar zacząć sie w to bawić, mam takie zwykłe gigant magnesy od jakichś głośników ale cyba sa za słabe.
Napisano
Magnes można zakupić na ALLEGRO, za 85zł, 7x4 cm. dolicz sobie obejme mosięzną, lub kup sobie taką obejme do rór PCV, z gumowym kręgiem, którą wkreca się do sciany. Oraz dolicz sobie,najlepiej 40 metrów solidnej liny, polecam orginalną alpinistyczną, lina kóra jest na przyszłośc, a nie co miesiąc do wymianki
Napisano
Polecam też szukanie w rzece!! Ja wraz z kumplem mamy takie miejsce na rzece gdzie wychodzi tylko polski wrzesień, od pocisków artyleryjskich po guziki i odznaczenia. Mam z tego miejsca polskiego orzełka, kilka guzików, hełm, polskie odznaczenie, puststą skorupe od granatnika, łuski i pociski od boforsa, amo mauser,niezbędniki, a nawet trąbke z napism KRAKÓW.
Napisano
Dostałem cynk na pewne jeziorko koło Knurowa, a konkretnie staw 10x10 do którego wrzucano graty po wojnie. Przyjechałem tam, nie dosć że już tam nie ma wody tylko troche błota na dnie, to poza tym jest cały obrośniety krzakami, normalny mur. Nie mam wykrywki, ale miałem pręt i łopate. Rozkopałem te bajoro na metr w ziemie i usmarowałem sie przy tym nie ziemsko, normalny potwór z bagien:D A znalazłem .... stare wiadro ... kawałek rynny ... jakaś obejmę z beczki ... troche śrubek i gwoździ ... Więc Warto kopać w Stawach :)
Pozdro
Napisano
u mnie na parsęcie pod białogardem 5-ciu kolesi przyjechało ze sprzętem czyli pianki wykrywacze podwodne i czesali cały zakręt dł.około 70m wyciągneli kilka mauserów amunicja granaty opłaciło sie nurkować woda była mała na następny tydzień ja nurkowałem znalazłem jedynie butelke z piwem z koslin napisem i datą 1897r i zamkniętą oryginalnie niestety złomu już żadnego dosłownie nic wszystko zabrali,a mogłem wcześniej nurkować dziadek mi opowiadał jak grupa niemców tam żucali swoje wyposażenie a ja mu średni wierzyłem a jednak to prawda a mam pytanie czy ktoś prubował wyciągać złom np ze studni za pomocą magnesóe neodymowych
pozdr.
Napisano

Romo oto fotki.Te akurat są moje, też z tego samego bagna.Większość było cynkowych w średnich stanach jak widać, jeden był aluminiowy i w większości zżarty.

Napisano
frytek12

Ja szukam po studniach za pomoca magnesu neodymowego. Ale UWAGA, nie które studnie są nowe, starą moża poznac po wyglądzie:) UWAGA!!! nie które studnie mają rury zamontowane w zdłuż , a magnes się załapie do rurki, i nie łatwo odczepić.

Na jednej wiosce miałem mały wypadek w studni, he była tak ciekawa, klinkierówą wyłozona, krzywa:) ale piękna i kusiło, miała rure która sięgała dna studni, rura była łonczona po środku żeliwnym łąCZNIKIEM, sporym, a z natury wiem że magnes mocno łapie się zeliwa, i innych masywnych metali, , nie dosc że ten łacznik miał rozszerzenie na śróby, a więc targam magnes z dna po rurze do óry, i nagle stop, taki stop na łaczniku że szok, złapało z boku i na rurce:) Musieliśmy babci rozebrac pompe i wytargac 15 metró w stali:) było to straszne, nawet autem próbowałem oderwac magnes i urwałem line:( Ale magnes uratowany!!!!!!!! Babcia nie krzyczała z powodu studni której nie używała
Napisano
zastanawiam sie czy jak leży jakiś np mauser w studni troche w mule to czy go magnes wyciągnie bo bagnet to powinien
piszcie o swoich doświadczeniach
pozd
  • 2 weeks later...
Napisano
@Sturmgeschutz:

na pierwszym zdjeciu widac po lewj stronie, jakies ociski/naboje. Wie pan moze co to jest, jak bylo uzywane? mam takie jedno cos" i kompletnie nie wiem co to jest.... wlasciwie sie tym nie interesowalem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie