Skocz do zawartości

Skrzynki amunicyjne w WP do 1939 roku.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś mógłby podać mi wymiary papierowej etykietki, szerokości pasa oznaczającego rodzaj przechowywanej amunicji oraz średnice malowanych kółek w skrzynce na amunicję mauserowską (popularną konserwę prezentowaną na zdjęcia wyżej).
Pracuję właśnie nad tymi skrzynkami do rekonstrukcji...

Pozdrawiam, Mariusz
  • 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 329
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
Napisano
No to po wakacjach jedziemy dalej.
Skrzynka na 3 gruchy do moździerza kal.81 mm Stokes-Brandta wz.18. Skrzyna zapewne na licencji francuskiej produkowana w Polsce. Foto poglądowe z epoki...
Napisano
A jedno pytanie. Co powinno pisac na karcie ewidencyjnej w/w skrzynki ??? Na widocznych na focie skrzynkach widac kartki czy jakies tabliczki z opisem! Co tam powinno byc ???
pozdrawiam M
  • 1 month later...
Napisano
O skrzynkach na setki" bylo juz tu (wracajac do watku, nawet nie myslalem o tym, zeby zejsc do piwnicy, a co dopiero wyciagac graty:)
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=362280#362513

Marek, na tej skrzyni na stockesy powinienes miec od zewnatrz plytkie przetloczenie w tym miejscu, gdzie powinna byc kartka (od dolnej strony): Huta Silesia. Plytkie podkreslam, ale poszukaj, moze jest.
Napisano
Szczerze mowiac nie wiem, ona sie rozni nieco przetloczeniami od tej, ktora mam, ale to nie znaczy, ze Twoja skrzynka nie jest polska. W koncu producentow moglo byc kilku. Trudno mi powiedziec, ale z drugiej strony czy musielismy importowac tak proste rzeczy, jak blaszane skrzynki? Mysle, ze u nas jednak robiono je taniej.
Napisano
nie bardzo łapię o co podejrzewacie tą ostatnia skrzynkę , bo jeśli o skrzynkę na krótkie sztoki to na pewno nie jest to taka. DTH zapewne masz skrzynkę z krzyzowym przetłoczeniem i jak cię znam :-) to w farbie ...o ile sie nie myle to naszych innych tloczeń nie było. a to na zdjęciu to jest jak dla mnie sowiet wczesny jak sie masz ...(zapięcia, tłoczenia, zawiasy)

PZDR PATRON
Napisano
No nie bardzo. Ta skrzynka Marka rozni sie tylko minimalnie przetloczeniami, cala reszta sie zgadza.I nie ma krzyzowych tloczen.
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie