Gość Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 W dziale Nowe zdjęcie poskiego PZL 11" w poście napisanym przez yoony jest link do:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3237849858&category=15504.No i mam pytanie. Kto potrafi odszyfrować to uszkodzone przez zbieraczy trofeów wojennych godło na kadłubie pezetelki" z numerem bocznym 5. Wbrew pozorom nie jest to takie proste.
Szlachta Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 Cześć, znalazłem dwa tropy odnośnie tego PZL-11a.Według mnie to może należeć do:161 Eskadra Mysliwska której dowódcą był kapt. Władysław Szcześniewski i w której wskład wchodziło 8 samolotów PZL P.11c + 2 samoloty PZL P.11a.Do sukcesów tej eskadry należy zestrzelenie 6 samolotów oraz uszkodzenie 3. Straty własne to 9 samolotów straconych, 2 pilotów zabitych i 2 rannych.Jeśli to jest z tejże eskadry to godło winno wyglądać tak jak na załączonym obrazku.Pozdrawiam Piotrek.
Szlachta Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 Godło i informację podaję odnalazłem na stronie:http://ww2-aviation.net/polavhist/emblems.html
Gość Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 Także w gronie znajomych stawiamy na 161 eskadrę. Jest to bowiem jedyne godło z ogonkiem i malowane bez tak charakterystycznego tła. Jednak.... Z dostępnych materiałów wynika, iż było to godło BIAŁE, a tutaj widzimy chyba dwa kolory. Ustawienie też nie za bardzo się zgadza, gdyż jest praktycznie pionowe, a nie poziome. Aktualnie jednak wszyscy stawiaja na 161 eskadrę....
beaviso Napisano 27 Sierpień 2003 Napisano 27 Sierpień 2003 Faktycznie wydaje się to być wariacją na temat uskrzydlonego gronostaja" czyli 161. lub 162. esk., a skoro P-11a, więc raczej 161.em. Te godła różnie wyglądały, choć na tym zdjęciu gronostaj jest niemal pionowy, co jest dziwne.Co do kolorów:[T. Królikiewicz, Polski samolot i barwa", Wyd. MON, 1990]Gronostaj był biały!!!Zaś jego skrzydła były pierwotnie czerwone, ale wypłowiały do jasnoróżowych.A zatem na b-cz zdjęciu jest cały jasny.pozdr,M
sqh Napisano 28 Sierpień 2003 Napisano 28 Sierpień 2003 Gronostaj był (a może tylko bywał, bo więcej zdjęć nie znam) malowany właśnie pod kątem względem osi kadłuba, jakby się wzbijał do lotu - widać to na zdjęciu PZL-ki w książce Jerzego Pawlaka Polskie Eskadry w Wojnie Obronnej - wrzesień 1939", na stronie 153. A ktoś mógł po prostu przesadzić z położeniem szablonu i gronostaj mu wyszedł niemal pionowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.