Skocz do zawartości

Czyje to godło ??

Gość ian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dziale Nowe zdjęcie poskiego PZL 11" w poście napisanym przez yoony jest link do:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3237849858&category=15504.
No i mam pytanie. Kto potrafi odszyfrować to uszkodzone przez zbieraczy trofeów wojennych godło na kadłubie pezetelki" z numerem bocznym 5. Wbrew pozorom nie jest to takie proste.
Napisano

Cześć, znalazłem dwa tropy odnośnie tego PZL-11a.
Według mnie to może należeć do:

161 Eskadra Mysliwska której dowódcą był kapt. Władysław Szcześniewski i w której wskład wchodziło 8 samolotów PZL P.11c + 2 samoloty PZL P.11a.
Do sukcesów tej eskadry należy zestrzelenie 6 samolotów oraz uszkodzenie 3. Straty własne to 9 samolotów straconych, 2 pilotów zabitych i 2 rannych.

Jeśli to jest z tejże eskadry to godło winno wyglądać tak jak na załączonym obrazku.

Pozdrawiam Piotrek.

Napisano
Także w gronie znajomych stawiamy na 161 eskadrę. Jest to bowiem jedyne godło z ogonkiem i malowane bez tak charakterystycznego tła. Jednak.... Z dostępnych materiałów wynika, iż było to godło BIAŁE, a tutaj widzimy chyba dwa kolory. Ustawienie też nie za bardzo się zgadza, gdyż jest praktycznie pionowe, a nie poziome. Aktualnie jednak wszyscy stawiaja na 161 eskadrę....
Napisano
Faktycznie wydaje się to być wariacją na temat uskrzydlonego gronostaja" czyli 161. lub 162. esk., a skoro P-11a, więc raczej 161.em. Te godła różnie wyglądały, choć na tym zdjęciu gronostaj jest niemal pionowy, co jest dziwne.

Co do kolorów:
[T. Królikiewicz, Polski samolot i barwa", Wyd. MON, 1990]
Gronostaj był biały!!!
Zaś jego skrzydła były pierwotnie czerwone, ale wypłowiały do jasnoróżowych.
A zatem na b-cz zdjęciu jest cały jasny.

pozdr,M
Napisano
Gronostaj był (a może tylko bywał, bo więcej zdjęć nie znam) malowany właśnie pod kątem względem osi kadłuba, jakby się wzbijał do lotu - widać to na zdjęciu PZL-ki w książce Jerzego Pawlaka Polskie Eskadry w Wojnie Obronnej - wrzesień 1939", na stronie 153. A ktoś mógł po prostu przesadzić z położeniem szablonu i gronostaj mu wyszedł niemal pionowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie