Skocz do zawartości
  • 0

Wykopek duży, co to jest?

dago

Pytanie

Napisano

Wykopałem to na umocnoinym wzgórzu w niewielkim zagłębieniu przypominającym niewielki okop na stoku. Wygląda to jak lufa z tłumikiem ognia ale nią nie jest, cienkie ścianki około 4-5 mm.Średnica grubszej części około 12-13 cm, średnica łumika" około 7-8 cm. W środku pusta. Wykopałem tego coś z pół metra i przy próbach wyciągnięcia ani drgnie. Zakreskowana część na górnym rysunku to ubytek, jakby od wybuchu, dolny rysunek to planik jak to siedzi w ziemi,zakreskowana część na dolnym to wykop. Było dość płytko pod ziemią.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kaliber by pasował do katiuszy niestety nigdzie nie moge znaleźć rysunku ani foty pocisku. Gdyby było tego jeszcze metr-półtora pod ziemią (piach) to chyba dałoby sie rozruszać a to ani drgnie.
Napisano

Wykopałem to na umocnoinym wzgórzu w niewielkim zagłębieniu przypominającym niewielki okop na stoku. Wygląda to jak lufa z tłumikiem ognia ale nią nie jest, cienkie ścianki około 4-5 mm.Średnica grubszej części około 12-13 cm, średnica łumika" około 7-8 cm. W środku pusta. Wykopałem tego coś z pół metra i przy próbach wyciągnięcia ani drgnie. Zakreskowana część na górnym rysunku to ubytek, jakby od wybuchu, dolny rysunek to planik jak to siedzi w ziemi,zakreskowana część na dolnym to wykop. Było dość płytko pod ziemią.

Napisano
Skoro średnicę oceniasz na 12-13 cm to jest to pocisk M-13 (lub lotniczy RS-13), względnie jego powiększona wersja M-31, znacznie dłuższa i z nadkalibrową jajowatą głowicą burzącą - ten to dopiero może być zakotwiczony w glebie. A jak p***dolnie, to będziesz MIA, bo wątpię, żeby coś znaleźli...
Napisano
Grzesio..dzieki za przestroge...nie zamierzam go ekshumować" :-)..chciałem tylko wiedzieć co znalazłem..niewypałami nie zajmuję sie. Pozdrawiam.
Napisano
może to jakaś wunderwaffe? np.nowy pociski do panzerschreka może dokonałeś epokowego odkrycia:)tak na poważnie to może być rakieta od nebelwehrfera albo kawałek jakieś rusznicy.
Napisano
Hmmm, wątpię z tym Nebelwerferem - primo, prawie wszystkie niemieckie rakiety artyleryjskie miały stabilizację obrotową, a więc co najmniej kilkanaście małych dysz na obwodzie dna komory spalania; secundo, kaliber się nie zgadza, niemieckie pociski rakietowe stabilizowane brzechwowo miały komory spalania o średnicy najczęściej ok. 8, 15, 21 cm, z tego tylko ten pierwszy, 8 cm Wgr 43 i jego wersja lotnicza Panzerblitz 1, zresztą kopia ruskiego M-8/RS-8, był w ogóle użyty bojowo, jako że de facto, poza granatnikami ppanc, niekierowane pociski rakietowe stabilizowane brzechwowo zaczęto opracowywać w Niemczech na szerszą skalę dopiero w 1944 roku, głównie zresztą jako lotnicze - R 4M i pochodne (Pb 2, Pb 3/R 4HL), Schlange, Drahtmantel 15 i 21 cm, R 6, R 50, R 100, R 250, 21 cm RBSprgrBord, 14 WK BS, albo i przeciwlotnicze Taifun, Tornado/Wirbelsturm, Feuerwerk, Orkan...
Stabilizację brzechwową miewały natomiast pociski oświetlające - 15 cm SSR czy 15 cm LGS - ten ostatni, żeby było śmieszniej, był wersją zwykłego 15 cm Wgr 41 Spr do 15 cm Nebelwerfera 41, poza czterema rozkładanymi statecznikami na głowicy w zasadzie niczym się zewnętrznie nie różniący.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Grzesio ,masz fotki albo jakieś rysunki tego 15 cm SSR albo 15 cm LGS ? Zameiść na forum albo daj na priv jeśli możesz :)
A niemieckie pociski rakietowe (te częściej używane) to:

15 cm Wurfgranate 41 Spreng (15 cm Wgr.41 Spr.) 150 mm
21 cm Wurfgranate 42 Spreng (21 cm Wgr.42 Spr.) 210 mm
28/32 cm Wurfkorper Spreng (28 cm Wk.Spr.) 280 mm
28/32 cm Wurfkorper Flamm (32 cm Wk.Fl.) 320 mm
30 cm Wurfkorper Spreng (30 cm Wk.Spr.) 300 mm

np. w mojej okolicy poniewiera się od cholery tych pierwszych ,w 1944 r. na stacji kolejowej zbombardowali Ruscy cały pociąg tych zabaweczek...

pzdr
bjar_1

Napisano
Dago mozesz spokojnie to wyciagtnąć z ziemni, za pomocą 30-40 m linki (np. alpinistycznej statycznej), bloczku i samochodu. Jak wyciagniesz i nie wypieprzy możesz z tym postapić według uznania, czyli: wezwać saperów, rozbroić, zabrac do domku, czy wysłać Buschowi.
Napisano
Ja mimo wszystko nie chciałbym być 40 m od pieprznięcia 30 cm głowicy burzącej :-P

Gwoli ścisłości, 15 cm Wgr 41 Spr miał rzeczywisty kaliber 158,5 mm, 21 cm Wgr 42 Spr - 214,5 mm, a dla 32 cm Wk Fl spotkałem nawet 337 mm (?).

Hehe, co do wyglądu 15 cm SSR mam pewne wątpliwości, jeśli to to samo co 15 cm RsGs, to obrasski są na www.luftwaffe.z.pl , dział Broń Rakietowa.
15 cm LGS - postaram się coś zeskanować, ale nic to ciekawego, tak jakby do 15 cm Wgr 41 Spr przyczepić cztery rozkładane stateczniki, które wyglądały jak od R 4M, tylko odpowiednio większe - cienkie listwy złożone na całą długość głowicy, rozkładały się ze skosem ze 30 stopni do tyłu. Żeby było jeszcze ciekawiej pociski te, montowane na niektórych wyrzutniach rakiet plot Foehn, miały wyrzutnie szynowe, a nie rury.

Pzdr

Grzesiu

Napisano
O! to widac z tymi pociskami jest tak jak ze słynną osiemdziesiątkąósemką" która miała kaliber 88,2 mm ,ale to tylko 0,2 mm a tutaj!!!
Pewnie chodziło o to ,aby rakiety miały takie standardowe kalibry jak przy amunicji artyleryjskiej...
Te 15 cm LGS jeżeli startowały z wyrzutni szynowych ,to po co im były skaładane stateczniki? Myślałem że odpalano je ze standardowych wyrzutni 6-prowadnicowych 15 cm Nebelwerfer 41 (15 cm Nb.W.41)... i dla tego te składane skrzydła.
Dzięki za informacje!

pzdr
bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie