Skocz do zawartości

CB

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Cłopaki używacie CB ? może sobie ustalimy jakiś kanalik i godzinę o której będzie można sobie pogadać ? oczywiście wiem że z zasiegiem bywają czasami problemy ale na antenie stacjonarnej to nieźle ciągnie :-)- może być z tego całkiem fajna zabawa - takie nasze wspólne radio.

pozdro

- Zasięg CB jest słabiutki, czasami zdaża mi się w aucie słyszeć gośćia 10 czy naście km dalej ale to nie za wiele :/
- Nasz dzielna policja musiała by stworzyć nową komórkę do nasłuchiwania grup terrorystycznych i zaopatrzeniowców mafii, na jakikolwiek kanał nie przejdziesz słyszą cię wszyscy co na nim są

Dobre źródło informacji. Jak nagle TIR bez powodu daje po chamulcach i jedzie 50 przez jakąś wioskę, to wiadomo, że stoją.

Co do zasięgu, to jakieś dwadzieścia km, potem przerwa i po odbiciu od jonosfery dużo, dużo więcej.

Ironrat

Zasieg CB jest dość nieprzewidywalny. Podstawowy paramet to wysokość z jakiej się pracuje. Swego czasu z auta Kraków spod Kopca Kościuszki rozmawiałem spokojnie z znajomym w aucie Zakopane Gubałówka. Z anteny stacjonarnej z Krakowa miewałem łączności bezpośrednie Zakopane, Tarnów, Ustroń, Bielsko Biała, Katowice (generalnie Sląsk). Za to prawie nic nie szło na Pn od Krakowa. Jak ktoś jest w okolicy to mogę podpiąć radio bo antena jeszcze stoi na dachu.
Wojtek

Wczoraj z ciekawości odpaliłem HRa i wygląda że działa. Jest tu ktoś z okolic Krakowa? Jedyny problem że gdzieś mi zjadło tabelę częstotliwości a to radio nie podaje kanałów tylko częstotliwość. Kiedyś znłem na pamięć ale to było z 5 lat temu kiedy ostatni raz się tym bawiłem i coć mi się pozapominało.
Wojtek

2 - 970
3 - 980
4 - 27,000
5 - 010
6 - 020
7 - 030
8 - 050
9 - 060
10- 070
11- 080
12- 100
13- 110
14- 120
15- 130
16- 150
17- 160
18- 170
19- 180
20- 200
21- 210
22- 220
23- 250
24- 230
25- 240
26- 260
27- 270
28- 280
i do 40 co 0,01
pozdro

Cze :-) o widzę temat sie rozwinął, iglanadon miał troche racji co niektórzy" mogli by non stop siedzieć na nasłuchu
ale przecież pogadać od czasu do czasu to nie grzech no i jeszcze jedno to nie kosztuje tyle co telefon - mozna gadać do woli.
Mam midlanda 100+ w przyszłym tygodniu wystawiam antenę na dach może się usłyszymy któregoś dnia :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie