Skocz do zawartości

Rekonstrukcja w Nowogrodzie

Rekomendowane odpowiedzi

witam
to co teraz zacytuje to specjalnie dla Vilkaloki Horsta i reszty.Ze strony AA7:
Bluza mundurowa (Feldbluse M36) - W 1939 roku w powszechnym użyciu w Wehrmachcie znajdowały się bluzy sukienne M 36 oraz M 35. Rzadziej występował Model M 34. Bluzy miały kolor feldgrau, zaś ich charakterystyczną i rozpoznawalną cechą był kołnierz koloru ciemno niebieskozielonego z patkami (tzw. Litzen), gdzie kolor wypustki świadczył o przynależności do konkretnego rodzaju broni. Pozostałe typy kurtek, takie jak M40, M41, M42, M43 oraz M44 są także wykorzystywane w naszej Grupie, jednak ich użycie jest uwarunkowane odtwarzaniem walk z późniejszego, niż 1939 roku. Konwersje kurtek szwedzkich bądź szwajcarskich są dopuszczone do wykorzystywania po zaopiniowaniu ich wykonania przez służby mundurowe Grupy. Ważnym elementem są haki, służące do podtrzymywania pasa głównego (pomijając kurtkę M44). Pagony, szczególnie przy kurtkach M36, M40, M41 i M42, z różowym obszyciem broni pancernej."

Nawet żaden z Was nie przyjrzał się czy nasze bluzy są przerobione czy nie tylko zobaczyliście na fotach kolor szwajcara i zaczęła sie jazda .A zapewniam Was że było włożone w nie kupę pracy wygładem sa zbliżone do bluz M36/oprócz koloru na szwajcarach/Fakt niektórzy mają nie obszyte na zielono kolnierze z tym się zgadzam ale co do doznaczeń to lekka przesada.U jednego z kolegów widziałem tylko tasiemkę od Krzyza żelaznego,więc nie piszczcie ze sie poobwieszali odznaczeniami.

A teraz do całej reszty /tej gorszej" :):):)/dziekuje za uznanie we włożony przez nas trud zorganizowania imprezy
i pozdrawiam wszystkich i tychleprzych" i tych gorszych"

Robert Lothar"

• Odpowiedzi 426
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Chyba przesadziłeś z nie piciem piwa i rzuceniem palenia.

Rozumiem nie kupić mp-3, ale papierosy i piwo ? To ile on by musiał pić i palić ? Musiałby być nałogowym alkoholikiem i na okrągło żeby odłożyć z tego poważniejsze pieniądze, z 2000 zetów na mundur, buty, podstawowe oporządzenie.

Pieniądze? Cóż to za głupkowaty argument? I jaki wygodny...

Nie jestem bogaty. Fundusze mam przeciętne, powiedziałbym nawet że bardzo skromne.
Sprzęt i mundur zbieram już dwa lata. To okreś zaciskania pasa i wielu wyrzeczeń. Godziny pracy nad jak najlepszym odwzorowaniem detali, godziny poswięcone robieniu replik oporządzenia. Godziny spędzone nad książkami, w internecie.

Dzięki temu mam prawo z dumą mówić o sobie ze jestem rekonstruktorem".

Ale, ale? Nagle wyskakuje mi tu przebieraniec kóry naoglądał się filmów wojennych, zachciało się munduru...
Kosztem 200zł w miesiąc składa sobie mundur składający się z przeróbki szwajcara czy szweda, butów opinaczy na gumowej podeszwie, wykopanego bagnetu i pasa DDR.

I ON ŚMIE NAZYWAĆ SIĘ REKONSTRUKTOREM? Najgorsze że otoczenie uważa go za rekonstruktora! Mnie to obraża, zupełnie jakby napluł mi w twarz!

Miano szwajcarowca nie oznacza braku pieniędzy. Oznacza błędny sposób myślenia.
Nie gardzę ludźmi bez pieniędzy (bo sam bogaty nie jestem). Gardzę ludźmi, którym się nie chce. Tym, którzy by chcieli żeby wszystko przychodziło samo, bez wysiłku.

Pewna grupa ludzi broni takich ekonstruktorów". Wzajemnie wspierają się w swojej nieudolności i dorabiają do tego ideologię żeby mieć uzasadnienie.

Nazywanie tych ludzi rekonstruktorami dyskredytuje cały ruch rekonstruktorski i jest policzkem wymierzonym dla tych którzy traktują to na serio.
Bo jak słusznie napisał Teutonic - szwajcarowcy to ludzie którzy traktują reenacting jako zabawę. Może nie wiecie, ale są ludzie dla których to życiowa pasja.

HORST Prawdziwy rekonstruktorze"jeśli tak jest jak piszesz to dla mnie jest nie zrozumiałe dlaczego taki zapeleniec co po kilka godzin dziennie siedzi przy odtwarzaniu kazdego detalu wyposazenia i umundurowania w taki dzień jak dzisiaj siedzi w domu?!! Choć może nie wierz co dzisiaj jest za dzień ?to ci powiem Rekonstrukcja Bitwy nad Bzurą":):):)

RobertLothar" szwedowiec"albo szwedziasz" bo mam konwersje bluzy szwedzkiej

robo01 zmusiłeś mnie do wytknięcia pewnych spraw:
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/9_copy1.jpg
- pierwszy z prawej- kołnierz nieobszyty, ładownice od mosina, nawet nieprzefarbowane i nie przerobione paski, nie chcialo się bo po co
- trzeci z prawej- kołnierz nieobszyty, na kieszeni coś błyszczy jak odznaka, buty jakieś glany
- 4 z prawej- broda, jeśli dla kogoś ogolenie się jest tragedią życiową to szkoda mi go
- 5 z prawej- sturmgepack i buty ze spinaczami we wrześniu 39?
- kolejny ma tornister na plecach, one zostawaly na taborach

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/1_copy32.jpg
mundur tak duży że by się w niem zmieścił dwa razy

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/1_copy37.jpg
kuriozium- siatka we wrześniu 39, kołnierz nieobszyty, szelki licem do góry

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/2_copy27.jpg
bluza wz 43, krzyż żelazny i odznaka szturmowa- może to ubersoldat którego wysłano do września z końca wojny przy pomocy maszyny czasu z Mortyra? Szelki przypominają koalicyjkę, jak już to tak noszono pasek od chlebaka.

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/3_copy13.jpg
To chyba ten sam osobnik, doszły jeszcze ładownice od mosina...

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/1_copy41.jpg
3 razy styrmgepack i buty ze spinaczami...

Pozatym przeraża mnie ilość szelek na tych zdjęciach. Widać nie wiecie kiedy je wprowadzono i w jakich ilościach, komu wydano a o hakach do munduru nie słyszeliście.

Acer zróbmy prosty rachunek: paczka papierosów średnio 5 zeta. Większość pali 5 paczek na tydzień- 25 zeta, w miesiący 100 zeta, rocznie 1200, w dwa lata 2400 i to już jest solidny sprzet...
Ludzie którzy lubią piwo chodzą do pubu prawie codziennie i wypijają koło 2 piw zeznajomymi. 5 razy razy 2 piwa razy 2,50 piwo to 25 złotych tygodniowo. dalej już tak samo jak przy fajkach.

Z Horstem się zgadzam w całej rozciągłości.

robo01 znów do Ciebie: jeśli sobie nie zdajesz sprawy ile trwa np. porzadne przerobienie szelek czeskich na WH, uszycie szelek pracianych, wykonanie pokrowca na manierkę, podkucie butów to nie mamy o czym rozmawiać...

No tak:) przecież nie dałeś swoich fotek o ktore Ciebiei pozostałychwielkich"prosili moi koledzy.
Już domyślam się co robisz /jaki okres/ stad określenie naszego wyglądu przez ciebie Volkssturm z 7 maja 1945..."

A komentarza do strony AA7 na temat szwedow i szwajcarów nie będzie?:):):)

Robert Lothar"

Acer, biedakowi na KSIĄŻKI nie starcza a Ty sie papierosów czepiasz :D

I ON ŚMIE NAZYWAĆ SIĘ REKONSTRUKTOREM? Najgorsze że otoczenie uważa go za rekonstruktora! Mnie to obraża, zupełnie jakby napluł mi w twarz!"
Horst, z całym szacunkiem ale czy Ty czasem nie cierpisz na manie wielkości i przerost ambicji? Moze jeszcze powołać Wszechmocna i Wszechwiedzącą Komisje Do Walki Ze Szwajcarowcami Nazywajacymi Siebie Bezprawnie Rekonstruktorami A Tym Samym Obrażajacymi Prawdziwych Rekonstruktorów"? Skład juz sie prawie zawiązał. Moznaby pozwolenia wtedy wydawać na prowadzenie rekonstrukcji.

Chciałbym zobaczyć zdjecia z Twoich poczatków. Zapewne od przedszkola miałes wszystko doskonale upodobnione do orginału.

Na usta cisnie sie apomniał wół jak cieleciem był"
Pozdrawiam.

Co do szelek i A ram to jak byś dobrze się przyjrzał to mamy obszycia na naramiennikach czarne co oznacza ze staramy się odtwarzać saperów którzy we wrześniu szturmowali nowogród/z opinaczami sie zgadzam.A poza tym takie wytknięcie blędów jak zrobieś teraz jest ok i napewno do każdego z nas dotrze/bo nie jest obrazliwe a rzeczowe/I jestem pewny że za rok ludzie w mundurach feldgrau /przynajmniej z GrupySGO Narew" beda wygladać dużo lepiej

pozdrawiam RobertLothar"

Zdjęcia z moich początków? Mam pokazać pierwszy element wyposażenia na który pracowałem miesiąc? Czy co? No bo nie rozumiem?

apomniał wół jak cieleciem był". Do mnie nijak tego nie zastosujesz bo od początku kupowałem dobry sprzęt - oryginały bądź kopie od podstaw. Przykro mi.

Komentarz do AA7? Proszę! Wcześniej, od początku w ich regulaminie był zapis przeróbki bluz szwedzkich nie są akceptowane".
Teraźniejszy zapis w swej obecnej formie powstał podczas tworzenia nowej strony WWW, czyli kilka miesięcy temu. Jakaś poprawność polityczna?

Vilkaloki jaki okres robisz?
i znowu ze strony AA7:Dopuszczalne jest używanie plecaka szturmowego" I tak, wszyscy saperzy mogą nosić szelki bojowe, bo do nich mocuje się dodatkowe wyposażenie takie jak: łopata, topór czy kilof. "

Horst dawaj fotki swojego wyposarzenia i munduru/ale swoje:):)/

RobertLothar"

Robię 500. Batalion Spadochronowy SS, lata 44-45. Moja macierzystą jednostką jest 3. Dywizja Pancerna SS Totenkopf". Zdjęcia były robione wczoraj, stylizowane na walki na froncie wschodnim.

Co do szelek i sturmgepacków to 7AA nie jest dla mnie autorytetem. Szelki wprowadzono wraz ze sturmgepackiem i tornistrem wz. 39 w kwietniu 39 i polecono wtedy usunąć haki z mundurów. Jednak w kampanii wrześniowej ich uzycie było śladowe i bywały one wydawane czasem wraz ze sturmgepackami podoficerom. Pierwsze masowe występowanie było dopiero w czasie kampanii francuskiej. Dla aperówwe wrześniu 39 lepszy byłby np. ładunek wydłużony.

Pozwólcie że wtrace ..... nie znam sie moze na niemieckich mundurach ale widze ze wiekszosc rzeczy wymienionych w tym pieknym pokazie i opisie slajdów dostarczonym nam przez
Vilkaloki to da sie pogodzić z orginałem wiec zaczne może od
1 zdjecia ten pan 1 od lewej no moze i ładownice to przesada ale do odzaki sie nie czepiaj bo odzanczenie za rany dostawano juz w 1 wojnie swiatowej
pan z brodą -ja jestem ciekaw jak ty byś wygladł po 10 dniach walk i czy byś sie golił ,

REKONSTRYKCJA to pojecie bardzo wąskie rekonstruować mozna wszystko a to w tym momęcie rekonstruowano walki w Polsce w 1939 roku więc proszę cię nie zaczynaj z regulaminowym umundurowaniem bo założe sie o każde pieniądze ze po 3 dniach walk jak byś był po stronie niemieckiej czy nawet polskiej to byś wygladał gożej .

Teraz szwedy oki jesteś szpec od reko i masz mundurek glanc chwalic i pozazdrościć ale co powiesz np swojemu koledze ,przyjacielowi który przyjdzie do ciebie i powie że chce rekonstruować wermacht lata 1939-45 a jego fundusze to 1000 zł miesiecznie i do tego rodzina do wykarmienia i rachunki do zapłacenia powiesz mu -SPADAJ BIEDAKU jak bedziesz miał kase to ci pomoge ???? może ten gośc od ładownic ,szweda czy jak to nazwałeś glanów to porostu kolo któremu pomogli koledzy (wiesz KOLEGA to trudne słowo ale radze zakupić słowniczek i smigasz karteczki na literkę K znajdziesz opisik)i cZasem koledzy sobie pomagają .
co do odznaczeń żelaznego krzyża to też nie masz racji bo w 1939 nadano ich troszkę a jak jesteś taki mocny to powiedz kiedy nadano 1 żelazny krzyż ??
reszta to żeczywiście racja odznaki powinien troszkę zdjąć i te ładowniczki
teraz tornister - na taborach powiadasz a ja ci moge udowodnic że wiekszosc niemcow tornistry w pierwszych dniach wojny miała na plecach
tyle do pana
pan TEUTONIC jest pan dla mnie cienias i zaczne pana traktowac powaznie jak zobacze to z czego pan sie tak smieje czyli pana w mundurku i na zrobionej przez pana rekonstrukcji nadal czekamy na zdjecia !!??!!
a jesli panom z WYŻSZYCH swer nie odpowiadają podrzedne rekonstrukce na których za skromne pieniadze ludzie chcą pokazać historię to poprostu niech nie ogladaja zdjec
szanuje i naprawdę podziwiam chłopaków z AA7 żelaznego orła bo miałem z nimi styczność i naprawdę sa to kolesie którzy mimo tego że bawią ie w rekonstrykcję to jeszcze tym żyją mają sprzęt i mają co pokazac bo pokazują klasę ale nie wszyscy moga nalezec do elity takiej jak AA7,ŻELAŹNI,CYTADELA,WRZESIEŃ 39, to sa grupy dobrze zorganizowane i wiekszośc z tych chłopaków tro naprawdę normalni i nie zadzierajacy nosa kolesie jakoś sie nie spotkałem z tym że ktoryś wysmiał kogoś za szewda czy za kolor motocykla wręcz przeciwnie walczyli z nimi ramie w ramie wiec chyba można co
pomyslcieczasem że nie liczy sie siedzenie i ktytykowanie innych ale pomoc tym ludziom doradzenie , a nie odrazu wieszanie psów na koledze co ma troszkę inny kolor kurtki mundurowej

a teutonic - jak masz malucha to teżmożesz jechac na zlot mercedesów nik tam tego nie zabrania ja hondą jezdziłem na zlot harleja więc jak nie wiesz to nie pisz bajek

Kamilo żeby nosić odznakę za rany z pierwszej wojny trzeba mieć swoje lata, przy dobrych układach kolo 40. Na tych zdjęciach dobrze nie widać nawet jaka to odznaka. Ergo- widziałeś ją i wiesz ze to odznaka za rany. Ale postawie dobre piwo o to że nie była ona pierwszowojenna.

Wiesz znałem w życiu jedna osobę której zarost rósł z gigantyczną prędkością. Ale w 10 dni to on nawet nie wychodował tekiego jakiego masz na zdjęciu. Jeśli Tobie się to udaje to zgłoś się do endokrynologa bo masz problemy ze zdrowiem.

Koledze poradzilbym odkładać każdy wolny grosz i uzbierać na porzadny sprzęt który w miarę możliwości starałbym się mu załatwić po kosztach w imię maksymy: biednego nie stać na tanie rzeczy. Zresztą pomagałem już tak paru osobom. I nie traktuj mnie jak debila. Wiem kto to koledzy i jak się korzysta ze słownika. Co do tego na zdjęciu to widać ma kiepskich kolegów skoro zrobili z niego klowna.

Nie interesuje mnie kiedy nadano pierwszy raz żelazny krzyż. Nie interesuje mnie wrzesień 39 więc nie mam tego obowiazku wiedzieć. Gdybym sam założył mundur wrześniowy to napewno na nim by nie było wstążki.

Co do tornistrów to owszem żołnierze nosili je ale nie w czasie ataku.

Nie poruszyłeś kwestii munduru wz 43 u jednego ze swoich kolegów. Czyżby zarezut nie do odparcia?

widać że część rekonstruktorów chce stworzyć kilka potężnych grup aby weliminować mniejsze a co za tym idzie dążenie do pieniądza i zarabianie na różnych
pokazach,festynach,rekonstrukcjach.

Co do szelek radzę pooglądać niemieckie kroniki przed 39r. i zobaczycie że niemcy już szelki nosili.

Taaa... kronika to materiał propagandowy i wszystko musi być cacy.

Interesowałem się wrześniem i mam masę fotek z tego okresu. Żaden szary żołnierz nie ma szelek.

Może nie wiesz ale nawet we Francji były problemy z szelkami. Upowszechniły się dopiero później.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie