bjar_1 Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 Znalezione w starym domu - komplet ,bardzo podobne do strzemio polskich...
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Iwan - puślisko jest całością tzn. nie rozdziela się czyli będzie to jak piszesz popręg sznurowy"...Przydało by się dowiedzieć jeszcze coś o pochodzeniu...
Towarzysz Iwan Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Brak bić może wskazywać na powojenny Pleszew - niestety, jak mówiłem - mam dostęp tylko do siodła kombinowanego" i nie sposób uznać go za wzorzec :(http://www.wrzesien39.pl/uiw_kawaler.htm - tutaj jest kulbaka wz.25 i wz.36. Strzemiona takie same, ale inny popręg...
edwardM Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Potwierdzam wypowiedzi poprzedników, ktoś w domowy sposóbdoczepił strzemiona do popręgu(posiadam taki sam + takie samo strzemiono niestety tylko jedno). Pewnie nie posiadałsiodła i w taki sposób ulatwiał sobie jazdę.Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Okej - dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam!bjar_1
vfr800 Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Strzemiona są najprawdopodobniej niemieckie, polskie miały dużo węższy kabłąk w okolicy przejścia puśliska. Ogólnie były smuklejsze.Polskiehttp://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=112603066 , http://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=111856801Niemieckiehttp://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=111626829Austryjackiehttp://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=112332522PozdrawiamLatorośl vfr800
R51 Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 W mojej karierze poszukiwacza udało mi się wykopać około setki strzemion. Głównie znajdowałem je w miejscach kapitulacji Niemców z czasów II Wojny (choć pewna ilość pochodzi z miejsc podejrzanych o kapitulację Polaków w 1939)co mnie uderzyło, to fakt że spośród tej setki można zmontować zaledwie kilka par pasujących do siebie strzemion (zdarzyło mi się znależć trzy kompletne siodła, przy których siłą rzeczy strzemiona były sparowane). Co to oznacza? 1)Wydaje się że strzemiona wykonywało baaaaardzo wielu rzemieślników i były to baaaaardzo krótkie serie2)Nie było regulaminowych strzemion wz \\X\\", wojsko zarówno niemieckie, jak i polskie używało strzemion różnych rodzajów, które pozyskiwano z różnych żródeł.3)W związku z powyższym ułan wrześniowy przy swojej kulbace mógł mieć strzemiona wykonane w początkach XX wieku w Hanowerze, natomiast kawalerzysta SS mógł zakupić strzemiona w sklepie jeżdzieckim w Warszawie.Jeśli więc słyszę o strzemionach \\polskich ułańskich\\", to pytam się czy znaleziono przy nich szablę, lub choćby kulbakę,że wyciąga się tak daleko idące wnioskiPozdrawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 12:47 29-06-2006
zukowsky Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Niemieckie II wojna?? Maja jakies bicia??
zukowsky Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Przepraszam za banalna pomylke poszukalem troche i sa to oczywiscie poskie strzemiona.Pozdrawiam
peczol Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 No co do poślisk to bedąc jezdzcem i kazdy kto troche buja dupe w Siodle to pewnie przyzna mi racje ze raczej nie trafia sie na sznurowe poslisk przynajmniej teraz bo byly by one bardzo nieprzyjemne dla konia no i dla jeżdzca:)! to raz a co do łaczenia pośliska ze strzemieniem to ja bym sie bal(w końcu musi on utzrymac znaczny cięzar;)w takim czyms jezdzic i stawiam ze to nie sa posliska(bo one przewaznie sa z jednolitej skóry) tylko popręg.Co do strzemion to moga byc powojenne polskie tak jak i ten popreg.jak sie myle prosze mnie poprawic:))pozddrawiam
bjar_1 Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 Znalezione w starym domu - komplet ,bardzo podobne do strzemio polskich...
bjar_1 Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 To, do czego są przymocowane (nie znam fachowej nazwy) jest plecione ze sznurków...
bjar_1 Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 i sprzączka...proszę o informacje jakiego to jest pochodzenia - ww ogóle czy wojskowe czy cywilne i wszelkie inne informacje... Z góry dzięki.pzdrbjar_1
Kobieras39 Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 na tyle par jakie trafilem w okolicach bzury sadze ze polskie na 99% sygnowane trafilem dwie pary a nie ok 10 wiec jakby to powiedziec polskie byly rozne i roznic jest mnostwo
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Bić nie mają żadnych... bardzo podobne są do polskich - faktycznie. Jakie mają pochodzenie? Wojskowe czy cywilne?Dzięki za odpowiedzi!
grba Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 To są polskie strzemiona. Mam takie, były one przy siodle wz. 36, ale przy nim puśliska były skórzane.
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 O.K. w takim razie co to? Polskie strzemiona z dorobionymi puśliskami? Czy wyrób na rynek cywilny? Nie mam pojęcia co o tym sądzić...
Pytanie
bjar_1
Znalezione w starym domu - komplet ,bardzo podobne do strzemio polskich...
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.