otto33 Napisano 23 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2006 panowie, czy wie ktoś coś o kobietach służących w WH? jeżeli tak to proszę o jakieś informacje, mam tu na myśli mundur w stylu HELGI a alo alo =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Kobiety nie służyłu w Whrmachcie – masz na myśli tak zwane „Błyskawiczne dziewczyny” („Blitzemadel” – złośliwe przezwisko nadane im przez żołnierzy WH ze względu na fakt, że między innymi pracowały one w łączności i nosiły z tego powodu naszywkę z błyskawicą). Były to cywilne pracownice wojska powołane do pracy na rzecz Wehrmachtu – co ważne, powoływano tylko kobiety niezamężne – mężatki mogły zgłaszać się do służby dobrowolnie. Zakres wykonywanych przez nie czynności był szeroki: najczęściej ich funkcja kojarzona jest z pracą w centralach telefonicznych i jako maszynistek w sztabach, ale również, miedzy innymi pracowały w obsługach radarów obrony przeciwlotniczej. W załączeniu trzy fotografie dziewcząt ze służby pomocniczej Krigsmarine („Marinehelferin”), jak znajdę inne to wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 zdjęcie nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 zdjęcie nr 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 zdjęcie nr 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Nachrichtenhelferin ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Coś widzę masz bjar wyjątkową słabość do tej foty a chyba utrwalonej na niej pani - już wrzucałeś na forum tę fotkę :)))));)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Ciekawe, czy to rodowita Niemra? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2006 super!dzięki za foty, nie masz może większych, na których widać krój mundury obszycia i takie tam... =]jeżeli możesz coś wysłać to bardzo proszebęde wdzięczny =]grhotto@toya.net.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Mam kronikę, w której zaprezentowane jest szkolenie kobiet w zakresie naziemnej obsługi urządzeń Luftwaffe, typu radary nasłuchowe itp. Niestety nie mam pojęcia jak zrobić zrzut z filmu... Jak mi ktoś to wytłumaczy, to mogę wrzucić jakieś zrzuty.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2006 ojej...byłoby super!niestety tez nie znam sie na tym =*( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.