Skocz do zawartości

kobiety w WH

Rekomendowane odpowiedzi

Kobiety nie służyłu w Whrmachcie – masz na myśli tak zwane „Błyskawiczne dziewczyny” („Blitzemadel” – złośliwe przezwisko nadane im przez żołnierzy WH ze względu na fakt, że między innymi pracowały one w łączności i nosiły z tego powodu naszywkę z błyskawicą). Były to cywilne pracownice wojska powołane do pracy na rzecz Wehrmachtu – co ważne, powoływano tylko kobiety niezamężne – mężatki mogły zgłaszać się do służby dobrowolnie. Zakres wykonywanych przez nie czynności był szeroki: najczęściej ich funkcja kojarzona jest z pracą w centralach telefonicznych i jako maszynistek w sztabach, ale również, miedzy innymi pracowały w obsługach radarów obrony przeciwlotniczej. W załączeniu trzy fotografie dziewcząt ze służby pomocniczej Krigsmarine („Marinehelferin”), jak znajdę inne to wrzucę.

Mam kronikę, w której zaprezentowane jest szkolenie kobiet w zakresie naziemnej obsługi urządzeń Luftwaffe, typu radary nasłuchowe itp. Niestety nie mam pojęcia jak zrobić zrzut z filmu... Jak mi ktoś to wytłumaczy, to mogę wrzucić jakieś zrzuty.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie