Skocz do zawartości

Zelta - miejsce mocowania

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kiedyś myślałem że zelta była troczona min.do D-ringów przy chlebaku bo tak to wygląda na niektórych archiwalnych zdj., ale pod wpływem tego wątku przejżałem jeszcze raz fotki i chyba jednak raczej do pasa nad chlebakiem była mocowana choć na niektórych są one dziewnie nisko pomimo tego że przypięta jest manierka.
Co Wy na to, przytraczano zelty do d-ringów clebaka czy nie ??

A to sie spytam, bo mnie dreczy od jakiegos czasu a watek sie nada :)
Ile noszono sledzi i segmentow masztu w komplecie do celty?
2 czy 3 sledzie?
2 wystarcza, ale np zestawy szwajcarskie maja 3 sledzie.
Dalej, czesc sledzi ma do oczka dodana petelke ze sznurka - w jakim celu?

powinny byc - olie dobrze pamietam - cztery tyczki (trzy takze wystarczaja)
sledzie byly 3 - dwa na rogi, a jeden na odciag od masztu
sledzie mialy oczka ze sznorka - wszystkie sledzie, a powod prosty, latwiej go wyciagnac z ziemi
poz Fall

No i wypróbowałem noszenie celty a ruska" ;) Wygodne to to o tyle, że siadając/opierając się o ścianę, nie ma przeszkadzajki w postaci zrolowanej celty na plecach.
Co do sposobu noszenia pokrowca z masztem i śledziami, to był on troczony tymi samymi paskami co celta (foto ze strony http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=bronimundur).

Raczej sie mylisz...
to co przypioles do zelty, to szwajcarski pokrowiec i nie ma wiele wspolnego z niemieckim...
niemiecki pokrowiec wkladano do wewnatrz zwinietej celty, a w razie jej urzywania jako narzuta, mozna go bylo zapiac do czegokolwiek za pomoca przyszytych paskow
poz Fall

Najczesciej w zestawie byly dwa sledzie jedna czesc masztu i linka 2m. Wynika to z faktu ze najczesciej rozkldano namiot z czterech zelt.
Pokrowiec na akcesoria stosowano rzadko i najczesciej rolowano maszt i sledzie w srodku zelty.
Duzym naduzyciem jest stosowanie tak modnych pokrowcow szwajcarskich z materialu spliter".
Mialy/maja nieduza cene wiec wiele osob postanowilo sobie za ich pomoca dodac orginalnosci". Juz lepiej kupic wersje z mysioszarego brezentu i przerobic niz latac z polmetrowym usztywniaczem" na plecach.

A no to mam pytanie, jeśli już wypłynął problem szwajcarskich sekcji namiotowych.
Jak długi powinien być ten pokrowiec na paliki? Czy moge go wykonać z oliwkowego brezentu?
Zakupiłem już szwajcara i teraz się zastanawiam jak wybrnąc z kłopotu...

Jeszcze jedno- sznurek może być konopny?

Nie są za długie... niejednokrotnie się sprawdziły. Jedynie śledzie nie pasują do oczek. Zatem Horst (wybacz tę złośliwość) powiedz mi ile razy miałeś sposobność sprawdzić a żywo" czy szwajcarskie maszty są za długie?
Co do koloru pokrowca - racja. Jednak jestem niemal pewien, że widziałem gdzieś pokrowiec z szarego brezentu o identycznym kroju, który był troczony właśnie w ten sposób...

PS: (...) to szwajcarski pokrowiec i nie ma wiele wspolnego z niemieckim (...)" - Fall, sugeruję zatem, abyś zmienił opis na Twoich aukcjach z tymże właśnie pokrowcem hehehe ;)

Eeeeech...
gdybyś miał kiedyś w ręku oryginalny stelaż niemiecki to bez mierzenia byś wiedział że jest krótszy.
Oryginalny pojedynczy maszt ma długość ok 36cm, szwajcarski 43. Cała torebka ma długość 46cm.
Szwajcarski jest za długi. Za długi żeby go nosić, bo odstaje po bokach, ale do celty się nadaje.

ozdrawiam

• 3 months later...
Masz tutaj Hindus wszystko o tym jak się celtę roluje, składa oraz jak nosi wszystkie typy mocowania

http://www.mp44.nl/equipment/zelt_wear.htm

atu jak się buduje namioty i nosi na sobie

http://www.mp44.nl/equipment/zelt_use.htm

wogóle zajefajna stronka polecam wszytskim rekonstruktorom WH bardzo dużo poglądowych fotografii ze szczegółami co i jak wygląda

pozdrawiam

• 1 year later...
OK dzięki za fotki dużo mi pomogły .Jezeli to sa Twoje zdjęcia mógłbyś zmierzyć długość samej pochwy, bo mimo ze jest miarka trudno ostatecznie stwierdzic jaki ma wymiar .
Jezeli nie to mysle że kilka milimetrów wiecej lub mniej nie będzie wielką tragedią. Jeszcze raz dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie