pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam.Wczoraj wraz z kolesiami wybraliśmy się na Wał Pomorski sprawdzić czy wszelki mity o przeczesanym terenie sprawdzają się.I co?I nie sprzawdziły się.A powiem więcej.Byliśmy w miejscu walk opisywanym w każdej literaturze jako jedne z najzacieklejszych.Nie sopdziewaliśmy się tego co tam zastaniemy.A oto fotki z tego wypadu.Pozdrawiam wszystkich kopiących i życzę równie owocnych znalezisk.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Srebrne odznaczenie szturmowe zostało zanlezione na pagórku tuż przy drodze polnej wraz ze stertą łusek.Czyżby niemiec leżący tam ostrzeliwał się i w czasie leżenie odpięło mu się oznaczemnie?Możemy już tylko domniemywać.Koledzy stwierdzili że jest to jak na razie znalezisko roku.Ja najbardziej się z niego cieszę gdzyż jest to pierwsze odznaczenie jakie znalazłem.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 I widok z tyłu.Niestety nie ma spinki.Musiała sie jakiemuś niemcowi urwać.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Oznaczenia producenta.Czy ktoś z Was wie z jakiej fabryki pochodzi to odznaczenie?Będę wdzięczny za identyfikację.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Na miejscu znalezienia ozdnaki i w okolicach było mnustwo łusek od karabinu mauser i o dziwo było w śrud nich wiele łusek polskich co nas również wprawiło w zdiwienie.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Coś ale nie wiem co.Rurka miedziana zakończona stalowym trójkątem.Jak ktoś wie cóż to takiego niech da znać.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Posrebrzana łyżka z biciami producenta.Reszta fotek będzie wstawiona przez znajomych.Pozdrawiam.
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Zapomniałekm dodać że w niedalekiej odległości od miejsca znalezienia odznaczenia wyszło jeszcze 10 monetek (fenisiów)z różnego okresu.
HU13ERT Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam.Sygnatura producenta na Inf.Sturmabzeichen:GR.&Co.- Grossmann & Co., Wiedeń Odznaczenie wyszło w takim stanie czy to już po oczyszczeniu?Pozdrawiam.Hubert
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam i dzieki za szybką odpowiedź w sprawie producenta.Tak wygląda po wstępnym oczyszczeniu a azdięcie prezentuje je przed czyszczeniem.Pozdrawiam.Paweł
the_tuna Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 lepiej wyglądała nie czyszczona...sorry za szczerość:)
pawel_breslau Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Też mi sie tak wydawało odlądając fotki sprzed i po czyszceniu ale w żeczywistości wygląda jeszcze ładniej.Zresztą jeszcze nie została wyczyszczona do końca.To była obróbka wstępna" a na końcowy efekt trzeba jeszcze troszkę poczekać:).Pozdrawiam.Paweł
Boruta Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Mam taką samą rurkę, wynalazłem ją u dziadka w stodole, od czego jest - nie am pojęcia.Pozdrawiam
sandr Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Te rurki wyglądają jak od jakiegoś żyrandola, nie sądzicie?
Boruta Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 W ogóle u mojego dziadka były w stodole pręty mosiężne o dziwnym przekroju, rury mosiężne i inne rupiecie.Pozdrawiam
waldi550 Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 WitamA kto powiedział że u nas pustka zajżeć proszę na stronę http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=203540
efes Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Witam.Rurka a zwłaszcza zakończenie sugeruje żyrandol ,lampę.Srednica powinna być 10-12mm i drobny gwint.Co do polskich łusek.Da sie ustalić z czego były strzelone?efes
pawel_breslau Napisano 20 Czerwiec 2006 Autor Napisano 20 Czerwiec 2006 Witam efes.Stawiam że łuski pochodzą z mausera (tzn z niego zostały wystrzelone) gdyż byłu one wymieszane z łuskami niemieckimi i wyszły" one na przestrzeni około 200m2.Nie wystrzeliła ich na pewno jedna osoba.Pozdrawiam.Paweł
banditen-partizanen Napisano 20 Czerwiec 2006 Napisano 20 Czerwiec 2006 Dorzucam pare fotek z tego wyjazdu ponieważ byłem tam razem z kolegą Pawłem.
banditen-partizanen Napisano 20 Czerwiec 2006 Napisano 20 Czerwiec 2006 I luseczki- wszystcy trzej uzbieraliśmy 42 łuski polskie, i sporo niemieckich.
banditen-partizanen Napisano 20 Czerwiec 2006 Napisano 20 Czerwiec 2006 Nawet rześki panc- kielich po jednej stronie a rurka po drugiej stronie górki.
banditen-partizanen Napisano 20 Czerwiec 2006 Napisano 20 Czerwiec 2006 I ogólna fotka po zakończeniu rycia w jednym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.