Skocz do zawartości

wykopki na Wale Pomorskim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Wczoraj wraz z kolesiami wybraliśmy się na Wał Pomorski sprawdzić czy wszelki mity o przeczesanym terenie sprawdzają się.I co?I nie sprzawdziły się.A powiem więcej.Byliśmy w miejscu walk opisywanym w każdej literaturze jako jedne z najzacieklejszych.Nie sopdziewaliśmy się tego co tam zastaniemy.A oto fotki z tego wypadu.Pozdrawiam wszystkich kopiących i życzę równie owocnych znalezisk.

Napisano

Srebrne odznaczenie szturmowe zostało zanlezione na pagórku tuż przy drodze polnej wraz ze stertą łusek.Czyżby niemiec leżący tam ostrzeliwał się i w czasie leżenie odpięło mu się oznaczemnie?Możemy już tylko domniemywać.Koledzy stwierdzili że jest to jak na razie znalezisko roku.Ja najbardziej się z niego cieszę gdzyż jest to pierwsze odznaczenie jakie znalazłem.

Napisano
Witam.
Sygnatura producenta na Inf.Sturmabzeichen:
GR.&Co.- Grossmann & Co., Wiedeń
Odznaczenie wyszło w takim stanie czy to już po oczyszczeniu?
Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
Też mi sie tak wydawało odlądając fotki sprzed i po czyszceniu ale w żeczywistości wygląda jeszcze ładniej.Zresztą jeszcze nie została wyczyszczona do końca.To była obróbka wstępna" a na końcowy efekt trzeba jeszcze troszkę poczekać:).
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Witam.Rurka a zwłaszcza zakończenie sugeruje żyrandol ,lampę.Srednica powinna być 10-12mm i drobny gwint.Co do polskich łusek.Da sie ustalić z czego były strzelone?efes
Napisano
Witam efes.
Stawiam że łuski pochodzą z mausera (tzn z niego zostały wystrzelone) gdyż byłu one wymieszane z łuskami niemieckimi i wyszły" one na przestrzeni około 200m2.
Nie wystrzeliła ich na pewno jedna osoba.
Pozdrawiam.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie