Monsun Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Witam,proszę o identyfikację tej oto starej pieczęci lakowej. Wiem tylko tyle, iż jest to pieczęć herbowa. Widnieje na niej jakiś rycerz z krzyżem jadący na koniu, nad nim litery: M,I,B. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.PozdrawiamMonsun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 i kolejne fotka.PozdrawiamMonsun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2006 Witam,Panowie macie w 100% rację. Na pieczęci jest baranek z krzyżem, natomiast litery to nie: L, M, B jak myślałem, tylko: I, M, B ... PozdrawiamMonsun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 W herbach szlachty rzeczpospolitej nie ma nic podobnego , pewnie coś obcego . Zastanawia ta korona bardzo podobna do koron markizów belgijskich , holenderskich jak i książąt francuskich, portugalskich , hiszpańskich.Jeśli to jeżdziec to tylko Pogoni Ruskiej [ ŚW Jerzy przebijający smoka ].Ale bardziej mi to przypomina baranka z krzyżem i sztandarem [ taki jak na wielkanoc].W heraldyce to Agnus Dei - dla swej niewinności i łagodności jest wobrażeniem Zbawiciela ofiarowującego się za ludzi . w heraldyce kościelnej baranek ze sztandarem symbolizuje Chrystusa zmartwychwstałego, sztandar jest tu symbolem zwycięstwa nad szatanem .Te liście palmowe po bokach to też heraldyka kościelna , czyli pieczęć kogoś duchownego ,zapewne .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Neumarkt Napisano 5 Lipiec 2006 Share Napisano 5 Lipiec 2006 Czy to podobne?http://www.allegro.pl/item112905695_pieszyce_stara_pieczec_szpitala_siostr_zakon_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Neumarkt Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Witam,mnie się wydaje że to Rajtar, a krzyż to poprostu jego kapelusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uve Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 Mi także, jak kokeshowi, wydaje się ze to baranek. Dość podobny herb ma gmina Mielnik (wieś gimma Mielnik w powiecie siemiatyckim w województwie podlaskim).Dołączam rysunek tego herbu, a można jego opis i wyglad znaleźć w statucie gminy Mielnik, w załączniku nr 2 na dole strony, pod tym adresem:http://www.umwp-podlasie.pl/bip/gmina/mielnik/index.asp?pid=statut_gm Oprócz podobieństw (o ile na pieczęci to rzeczywiście baranek)są oczywiste podobieństwa, ale i różnice: głowa baranka zwrócona dotyłu, inne literki. Swoją drogą ciekawe czy ten herb dla gminy wymyślili współcześnie, czy też ma to jakiś związek z dawna przeszłością tego miejsca, lub jakimś zamieszkującym tam kiedyś rodem. No ale nie wiązałbym pieczęci z Mielnikiem, chciałem tylko pokazać że istnieje bardzo podobny herb. Sam motyw Baranka Bożego był obecny w herbie wiecej niż jednego miasta. Czy używały go rody tego nie wiem. Kluczem do odgadnięcia czyja to pieczęć są zapewne litery widoczne na pieczęci, ale czy ktoś dojdzie ich znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_tuna Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 a za nim powiewa pelerynka:)też mi to tak wygląda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Monsun zrób odcisk w plastelinie, będzie lepiej widać, może wtedy ktoś coś powie.pozdroJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 http://images.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official_s&hl=pl&q=pogon%20litewska&lr=&btnG=Szukaj+w+Google&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wizobacz czy podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 To zrób ciasto.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Witam,podobne może i jest ale mój jeździeć za cholerę nie trzyma miecza tylko krzyż! Nie mam dzieci, w związku z czym plasteliny w domu brak, ale postaram się załatwić od sąsiadów. Dzięki za pomoc. Czekam oczywiście na dalsze informacje.PozdrawiamMonsun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Monsun
Witam,
proszę o identyfikację tej oto starej pieczęci lakowej. Wiem tylko tyle, iż jest to pieczęć herbowa. Widnieje na niej jakiś rycerz z krzyżem jadący na koniu, nad nim litery: M,I,B. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Monsun
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.