Skocz do zawartości
  • 0

Taki sobie grocik

pawel012

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz domorosłe mędrki powtarzam że przedmiot na 90% jest średniowieczny. To po pierwsze. Po drugie pod adresem Ostoi- jestem archeologiem. Nie jest to na pewno kawałek bezwartościowego złomu" tylko grot oszczepu (włóczni byłby większy). Nie wiem dlaczego kasha uparł się na ta kulturę przeworską- zerknijcie sobie do Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Z pewnością zobaczycie podobne groty.

Niestety, nie zgadzam sie z R16. Sredniowieczny to on raczej nie jest. Moim skromnym zdaniem raczej pasuje on do okresu rzymskiego( dokładnie I-III wiek ne, na naszych terenach kultura przeworska). Przemawiaja za tym ; a. propricje lisc/tuleja, b.szeroki i kształtny lisć, c.wyraźnie profilowany grzbiet - w sredniowieczu nie robiona takich zgrabnych dekoracji a groty były smuklejsze - ten twój do takich chyba nie należy. A tak poza tym to gratuluje znalezika. Najlepiej oprawa go sobie i powieś na ścianie.

Długość całkowita ok. 130 mm, ostrza 100 mm. Ostrze ma od ok. 2 mm do ok. 7 mm grubości i ok. 25 mm szerokość w najszerszym miejscu. Tuleja nasadowa częściowo złamana ale to co zostało to: zewnętrzna średnica tulei nasadowej w najgrubszym miejscu ok. 15 mm, wewnętrzna ok. 11 mm. Wykonany ze stali.

Kolego boberlium widze ze masz braki w dobrym wychowaniu i wiedzy. Proponuje powrot do szkoly chociaz watpie czy juz z niej wyszedles. Pawel 012 gratulacje! Naprawde ladne trafienie. Mam podobny, mysle ze w najgorszej opcji sredniowiecze.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie