pawel012 Napisano 16 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Co możecie o tym powiedzieć? Z jakich to czasów itp....?Z gory dzieki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 Jeszcze raz domorosłe mędrki powtarzam że przedmiot na 90% jest średniowieczny. To po pierwsze. Po drugie pod adresem Ostoi- jestem archeologiem. Nie jest to na pewno kawałek bezwartościowego złomu" tylko grot oszczepu (włóczni byłby większy). Nie wiem dlaczego kasha uparł się na ta kulturę przeworską- zerknijcie sobie do Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Z pewnością zobaczycie podobne groty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel012 Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Dzieki za odpowiedź R51. Masz moze jakieś zdjecia takich grotow w całości lub całego oszczepu? Jak mozesz to napisz skąd czerpiesz swoją wiedzę na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 2 Czerwiec 2008 Share Napisano 2 Czerwiec 2008 Wygląda nieco jak kozacka pika:http://www.monki.com.pl/bobra/legendy/kozak1.htmlWyłamanie świadczyłoby np. o udziale w walce np. przeciw szarżującej husarii ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel012 Napisano 16 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Co możecie o tym powiedzieć? Z jakich to czasów itp....?Z gory dzieki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasha Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Niestety, nie zgadzam sie z R16. Sredniowieczny to on raczej nie jest. Moim skromnym zdaniem raczej pasuje on do okresu rzymskiego( dokładnie I-III wiek ne, na naszych terenach kultura przeworska). Przemawiaja za tym ; a. propricje lisc/tuleja, b.szeroki i kształtny lisć, c.wyraźnie profilowany grzbiet - w sredniowieczu nie robiona takich zgrabnych dekoracji a groty były smuklejsze - ten twój do takich chyba nie należy. A tak poza tym to gratuluje znalezika. Najlepiej oprawa go sobie i powieś na ścianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisz w jakiej okolicy go znalazles moze to cos da (zasieg kultur archeologicznych:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 Kurcze, niedawno znalazłem cos podobnego ale obstawiam ze to wspolczesny ząb od pielacza konnego.PS. Okolice Łukowa to woj. lubelskie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsbezeg Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 też jestem za tym że to okres wpływów rzymskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 BUAHAHAAHAAHAHAA grot z III wieku nie no padłem hauahuahuaha skąd wy sie bierzecie ? zwykły rolny złom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel012 Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Coraz bardziej podobają mi sie wasze sugestie :D Fant pochodzi z okolicy Łukowa (woj. mazowieckie). Jak wyżej proszę o jakieś opracowania, zdjęcia, rysunki, linki itp. na ten temat.Wielkie Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 Na podstawie zdjecia ciezko ustalic ID przedmiotu pawla012 - to musi wziac w rece zawodowy archeolog i zrobic dokladne ogledziny i badania materialu a tak to moze byc to samo co moje - kawalek bezwart. złomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 to Ty zerknij na moje groty , które ozdabiają płot i , które mam na roli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel012 Napisano 16 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Długość całkowita ok. 130 mm, ostrza 100 mm. Ostrze ma od ok. 2 mm do ok. 7 mm grubości i ok. 25 mm szerokość w najszerszym miejscu. Tuleja nasadowa częściowo złamana ale to co zostało to: zewnętrzna średnica tulei nasadowej w najgrubszym miejscu ok. 15 mm, wewnętrzna ok. 11 mm. Wykonany ze stali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy_49 Napisano 2 Czerwiec 2008 Share Napisano 2 Czerwiec 2008 Kolego boberlium widze ze masz braki w dobrym wychowaniu i wiedzy. Proponuje powrot do szkoly chociaz watpie czy juz z niej wyszedles. Pawel 012 gratulacje! Naprawde ladne trafienie. Mam podobny, mysle ze w najgorszej opcji sredniowiecze.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel012 Napisano 17 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2006 Naprawdę nikt nic nie wie o tym fancie? Najbardziej by mnie interesowało:Czy jest to wersja bojowa czy myśliwska i z jakiego okresu może pochodzić?Mile widziane zdjęcia, rysunki, linki do stronek itp. na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
pawel012
Co możecie o tym powiedzieć? Z jakich to czasów itp....?
Z gory dzieki.
Pozdrawiam
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.