Gość Napisano 18 Sierpień 2003 Napisano 18 Sierpień 2003 jak w tytule. znikają luzne elementy, koła ktoś sie strasznie męczy z gąsienicami. Jeszcze troche i w nidzie zostanie rdzawa plama.a pod Berline odkryto (podobno) 3 rozbite pantery i pojawiło sie masa czesci na rynkach europejskich - słyszał ktos o tym ?
bjar_1 Napisano 18 Sierpień 2003 Napisano 18 Sierpień 2003 Gdzie dwóch się bije ,tam korzysta trzeci"...>>Nie no ,ale jak komus zależy na tym ,żeby wyciągnąć ten wrak w takim stanie w jakim jest ,a nie w gorszym to powinien chciaż jej popilnować. W przeciwnym razie zawsze jacyś złomiarze albo handlarze wyszarpią jakieś elementy...A w ogóle skąd wiesz ,że tak się dzieje?bjar_1
Gość Napisano 18 Sierpień 2003 Napisano 18 Sierpień 2003 bo np pojawiły sie na rynku kółka do niej :)ale dobrze by było gdyby nasz dzielny zwiadowca sprawdził co sie tam dzieje :)
fiku Napisano 18 Sierpień 2003 Napisano 18 Sierpień 2003 Ponieważ w najbliższych dniach wybieram się na porodówkę (powiększy mi się rodzina) nie wiem czy będę miał czas tam skoczyć i sprawdzić. Powiedz tylko skąd masz takie wiadomości? Rzeczywiście w czasie ostatniej mojej tam bytności ochroniarza nie widziałem ale myślę że jakieś grzebanie przy panterze zostało by przez miejscowych zauważone i ktoś by zareagował. Koła i gąsiennice były dość głęboko i dobrze zagrzebane w piasku więc łatwo by ich nikt nie wyciągnął (może że miejscowi). Ostatnio jak tam byłem już ich nie było widzać. Ale woda była dość mętna. A i dołki z których wstawały mogły się zamulić po ostatnich deszczach (zdjęcia są do wglądu na stronie http://www.pkrzysz.republika.pl/pantera.html ). Jeśli nikt ich nie wyciągnął od czasu wojny to wydaje mi się że i teraz bez ciężkiego sprzętu nie da rady. A kół i gąsiennic od Pantery w tej okolicy to znajdzie się dużo więcej w okolicznych gospodarstwach. Sam widziałem kilka w ogródku jednego z kieleckich poszukiwaczy. Ale popytam co słychać i może się tam przejadę.Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2003 Napisano 19 Sierpień 2003 Dokładnie ,Fiku ma rację tereny na południe od Kielc są naszpikowane pancernymi pozostałościami (choćby te krzyże z luf armatnich). W 1945 r. nieźle poturbowane zostały tam 2 dywizje pancerne i 1-2 grenadierów panc. Pancerne części są tam do tej pory w różnoraki sposób wykorzystywane w gospodarstwach.Koła które pojawiły się na rynku ,niekoniecznie muszą pochodzic od ej" Pantery.bjar_1pzdr.
Gość Napisano 19 Sierpień 2003 Napisano 19 Sierpień 2003 podobno to z tej! ale tak czy siak trzeba sprawdzić jak wygląda sytuacja....
Gość Napisano 20 Sierpień 2003 Napisano 20 Sierpień 2003 Wrak Pantery trafi jednak do Skarżyska do tamtejszego MOB. Jego dyrektor chciałby wydobyć czołg już w przyszłym tygodniu. Należy życzyć powodzenia. Myślę że jest to najlepsze rozwiązanie i mam nadzieję że prywatne muzeum pana G. nie zakończy działalności po tej porażce bo im więcej muzeów tym lepiej.
fiku Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 Dwie wiadomości. Obie dobre. Jedna to taka że wczoraj urodziła mi się trzecia córka, która w brzuchu mamusi dzielnie uczestniczyła w wyprawach do Bieleckich Młynów, a druga to potwierdzam informację, że w przyszłym tygodniu MOB ma wydobyc Panterę. Dokładnego terminu jeszcze nie ma. Wszystko zależy od tego na kiedy będzie transport. Jak mnie w domu nie zatrzymają obowiązki ojca i załatwię aparat cyfrowy to złożę szybką relację.Pozdrawiam.
Jhaken Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 Fiku, Gorące gratulacje dla Ciebie i dla Żony !!!!Czekam z niecierpliwością na relacje, a może nawet okaże się, że tez tam będę....JH
bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 :) No to gratulacje!!!Gdyby sie coś ruszyło przy tej Panterze i gdybyś Fiku o tym wiedział to daj jakoś znać na forum albo mailem. Nie mam do Kielc daleko (40 km) i chciałbym się tam wybrać gdy się coś ruszy. Jak dojechac już wiem (Twój opis).spróbuję przedzwonić do Skarżyska i dowiedzieć się co i jak ,ale nie wiem czy dam radę.pzdr allbjar_1
Jhaken Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 Czołem ! Polecem newsa na skarzyskim portalu pod adresem :www.skarzysko.div.pl dodatkowo duza ilość zdjęć z MOB w galerii portalu. Dla znajacych skarzysko polecam nieskromnie historyczne skarzysko.Pozdrawiam allJHPS moze będę miał jakieś informacje od A.L.
Gość Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Extra. Zwłaszcza podoba mi się tekst największy zbiór pojazdów militarnych i samolotów w Europie". Megalomaństwo jak widać nie ma granic. Facet, który to pisał jak widać nosa nie wyściubił poza swoje miasto ( jak mniemam tym miastem jest Wielkie Skarżysko ). Pewnie dworzec kolejowy i np. szalet też mają najwieksze w Europie.W takim razie Pantera zasili kolekcję rdzewiejących na placu ( najwiekszego zbioru w Europie) eksponatów na które brakuje nawet farby do pomalowania bo obłażą aż wstyd.Gaz 69 i Czapaj za którego niektórzy daliby się pociąć na kawałki oblatują już z blach a wróbel może robić akrobacje pomiędzy dziurami w nadwoziu.Najważniejsze jest jak widać że Pantery nie dostał prywaciarz, bo nie daj boże schowa i nie pokaże, albo jeszcze wyda kasę i odrestauruje????????A takiego........ Nie damy guzika od munduru.
Jhaken Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Czołem !tak się składa, że tekst newsa pisała osoba nie z ranży", a więc ma prawo nie wiedzieć, że są trochę większe kolekcje - poprawniejsza forma byłaby : jedna z najwiekszych kolekcji w Polsce" - poza tym nie ma się co nabijać ze Skarzyska bo np. dworzec kolejowy powstał razem z linią ok. roku 1885, a Fabryka Amunicji w latach 30-tych należała do najnowocześniejszych zakładów tego typu w Europie ! Muzeum Regionalne (bo tak sie nazwalo)powstalo dzieki inicjatywie prywatnej osoby i jej zaangazowaniu !!!Pozniej wieloletniego kustosza p. Gruszki. Mnie tez szlag trafia jak widze te niszczejace eksponatz, ale jest to raczej zupelnie osobny temat zwiazany z mizeria dotacji na szeroko rozumiana kulture ze strony samorzadow.Dla jasnosci nie jestem zwiazany w zaden sposob z MOB...PozdrJH
random Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 ak się składa, że tekst newsa pisała osoba nie z "branży, a więc ma prawo nie wiedzieć, że są trochę większe kolekcje" - ja pier..... Czyli wniosek taki, że dziennikarz w tym chorym kraju nie musi wykazywać się choćby odrobiną wiedzy, bo to nie jego branża i wtedy wszystko jest w porządeczku?
Jhaken Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Drogi Randomie, jakoże niezawodowo param się od czasu do czasu dziennikarstwem w czasopismach technicznych zgadzam się z Toba w 100 %, aczkolwiek gwoli wyjaśnienia - autor newsa nie jest zawodowym dziennikarzem (i to nie ja !) co oczywiście nie zwalnia go z zasady dochowania rzetelności, ale może stanowić okoliczność łagodzącą tym bardziej, że dużo gorsze wpadki przytrafiają się zawodowcom. Najważniejsze, że całe to zamieszanie zmierza ku końcowi i Pantera wreszcie zostanie wydobyta i o to chodzi....PozdrawiamJH
Peter Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 Panowie, proponuję nie podejmować dyskusji z ludźmi którzy podpisują się jak analfabeci. Do tej kategorii zaliczam również tych co się nie logują.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.