Skocz do zawartości

Westerplatte cz.2

kolekcj

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 788
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie nie było odpowiedzi. Za kpt. Dąbrowskiego odpowiedziały czyny.
Wyciągając daleko idące wnioski ze słów lub czynów (na tym forum bywało że wyciągano zbyt daleko idące, wiec nie jestem dziwadłem) mjr. Sucharski trzeźwo ocenił szanse i sens obrony składnicy (mam na myśli powód dla którego należny to robić). Różnica zdań między oboma oficerami powstała co do oceny jak długo należny to robić tzn do końca czy owe feralne 12 h. Pisząc to nie uważam że postawa kpt Dąbrowskiego była zła a mjr Sucharskiego właściwa. Komunikaty; Westerplatte broni się jeszcze" były jak 1000 bagnetów wbitych w serce szkopa. Na tym forum i wielu innych miejscach w necie czy prasie padło wiele oskarżeń czy insynuacji pod adresem Sucharskiego w rodzaju: tchórz, zdrajca, homoseksualista... kpt Dąbrowski nie życzył by sobie tej linii obrony. Protest przeciwko takiej wizji historii skłonił mnie do werbalnego protestu i do zaistnienia na tym forum.
Wypowiedź dla Roszki świadczy że Dąbrowski był o lata świetlne od tego typu ocen. Szkoda że Roszko ocenzurował wypowiedź Dąbrowskiego... może nie próbowano by jednej krzywdy naprawić inną. Może już nigdy nie poznamy całej prawdy... choć mam nadzieję że jest gdzieś kolejna teczka z napisem Westerplatte"
Pozdrawiam
Napisano
Świetne !!! A pozostałe z 42-óch są dostępne w necie ?

kol. hen.zing
jeżeli możesz bardzo proszę o przesłanie wspomnianej przez Ciebie fotki wartowni 2, bs08p@interia.pl
Napisano

Witam.
Dziekuje kol hen.zing-owi za fotke.
Fotka(z poprzedniego watku) ktora przedstawia W nr 4 (tez ksztaltt prostokata).
Mozna porownac.Kwestia wygladu wartowni poruszona byla juz wczesniej w ^^Mysle ze ciekawy temat...^^.
Pozdrawiam

Napisano
Witam,
i chyba właśnie w tamtym wątku była poruszona wątpliwośc oryginalności części nad kabiną-jakoby miano dobudowac(przebudowac) tą częśc po wojnie? Kształt jest podobny do piątki(zdjęcia zburzonej)-prostokąt, ale górna częśc całkiem nie przypomina modelu (wersji filmowej)
Napisano
I jeszcze kwestia wejścia do kabiny bojowej, a właściwie dwóch wejśc-jednego wewnętrznego i jednego zewnętrznego-nie ma tego w tym modelu, schodki do części górnej-tego tam też nie ma-ogólnie wygląda jak by częśc dolna bardziej wystawała nad poziom ziemi
Napisano
Też nigdy nie widziałem W4, ale może kiedyś...
W ogóle to na WESTERPLATTE byłem kilka razy na początku lat 80-tych, ale były to szablonowe wycieczki W1-KOSZARY-POMNIK-CZOŁG i nic więcej bo nigdzie samemu bez grupy nie wolno było chodzic-uroki kolonijnych wycieczek. W przyszłym roku nadrobię zaległości bo jest co zobaczyc - może W4 też się uda.
Napisano
No to magazyn też warto by było zobaczyc-o ile nic w nim nie trzymają-moze chociaż z zewnątrz.
Sposobu na wartownika nie mam ale koledzy ze stowarzyszenia Muzeum Westerplatte tam dotarli, to może coś pomogą :-)
Napisano
Bardzo dobry pomysł, coś takiego by się przydało, SG obchodzi swoje święto 16 maja, ale jak by okazja się trafiła to przyjechałbym nawet zimą. Trzeba będzie się skontaktowac z chłopakami z Muzeum Westerplatte.A ilu było by chętnych? Ode mnie na pewno trzy osoby.
Napisano
SG mogła by pokazać co ma .. dodatkowo W-4, magazyn amunicyjny, elektrownię, latarnię na główce portowej (choć może to nie jest ich), plażę tzn ten nie dostępny kawałek na swój sposób autentyczny, basen amunicyjny itd.
Dzięki za informacje o świecie ... trzeba wysłać im jakiegoś maila... zaproponować jakąś imienna listę (moich czterech)... jakaś forma nacisku może SG zmiękczyć . W sumie raz w roku mogli by teren udostępnić zwiedzającym skoro Mar. Woj. czasami udostępnia Oksywie.
Napisano
Sądzę że Wachmistrz z kolegami ma większa siłę przebicia ... mogli by gdzieś nacisnąć i w ramach promocji stowarzyszenia, muzeum czy książki zorganizować coś...
SG w ramach promocji (normalka w cywilizowanych krajach europy) swojej instytucji np 16.05 i 01.09 udostępnić teren zwiedzającym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie