M98k Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Napisano 8 Czerwiec 2006 Witam, problem jak w temacie tzn ze śrubkami od bagnetu. Kumpel dał mi niemca (wyciągnął z garażu bo zobaczył u mnie S98/05 i przypomniału mu się że ma podobne coś") no ale niestety. Chciałem go rozłożyć, wyczścić, zakonserwować ale nie ma śrubek a mianowicie mało po nich zostało. Okładki się trzymają ale nie można ich odkręcić :( i tu jest skierowana moja prośba o radę co mam zrobić. Bo nie ma bata żeby to odkręcić bo nie ma czego, zostaje jekko nawiercić śrubki i ściągnąć okładki. Ale słucham waszych propozycji.Pozdrawiam
M98k Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Napisano 8 Czerwiec 2006 ... a tyle zostało z główek po sróbkach... czyli nic
Cyrograf15 Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Po prostu nie odkręcać. Zostawić tak jak jest. WojtekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:01 08-06-2006
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Jak bardzo chcesz, to możesz nawiercić wiertłem chyba 3-3,2 mm, tylko idealnie centrycznie i musisz dowiercić się do samego bagnetu, a potem podważyć nożem. Jeśli dobrze rozwierciłeś, to po pewnym oporze powinny pójść do góry. Ja bym jeszcze wcześniej zastosował elektrolizę (bo oksydy już pewnie na nim nie ma) w celu rozluźnienia rdzy, która może mocno trzymać. Warto jeszcze przed ściąganiem psiknąć rękojeść wd-40. Po zdjęciu, coby śruby łatwiej wyjąć z okładek - przemywałem benzyną lakową i kładem na 2 dni do octu i potem się łatwo wypychało części śrubek. Problemem są jakieś zapasowe śrubki, chyba tylko trzeba dorabiać.Najlepiej daj foto bagnetu.
M98k Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 oto zdjęcie całego bagnetu http://img232.imageshack.us/img232/4298/10424053sc.jpg jeśli będzie trzeba dokładniejsze to nie ma problemu :) Apropo śróbek to nikt nie robi kopii?? Bowydziałem do polaka na allegro to może i ktos do niemców robiPozdrawiam
krzycho Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 po co Ci kopie?! te sa całkiem ładne do tego bagnetu
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Spokojnie elektrolizę bym zrobił wpierw.Pozdrawiam
M98k Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 a co jeśli nie mam sprzętu i umiejętności do elektrolizy?? jest jakiś inny sposób??
Boruta Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Jak od PC, to taki z wiatraczkiem i wykorzystaj czerwony (+ 5V) i czarny (masa). Do masy podłączasz bagnet, do czerwonego kawał blachy i zanurzasz w wodzie z dodatkiem kreta. Powinny iść bąbelki.Pozdrawiam
oleq Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Tylko ktore te kabelki? od wejscia zasilajacego wychodza mi dwa czarne jeden czerwony i dwa zielone... straszny balagan szczegoilnie jak ktos niezna sie na elektronice. Prosze o pomoc ktore dokladnie kabelki mam uzyc do elektrolizy? Bo chyba nie ten czerwony i czarny ktory idzie od plyty do wiatrczka... :) ????
Boruta Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 Najlepiej czerwony i czarny z tej wiązki czterech kabli do zasilania twardego dysku.Pozdrawiam
don66 Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Jeżeli kręcą Cię oryginalne fanty, a nie retusze to zdecydowanie nie odkręcaj. Rozwiercanie oryginalnych śrub to wg. mnie profanacja. Wyczyść z zewnątrz ile się da, zakonserwuj i dobrze. Nie rób z wykopka nówki, niech bedzie widać na nim ślady historii.
panbucek Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 nic nie rób przy tym bagnecie--nie odkręcaj sróbek --tak jak jest zostaw---dobra rada starego zbieracza
jacenty2004 Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 jak już go rozkręcisz to potem przeleć jeszcze pilnikiem,papierem ściernym i wyrzuć do śmietnika żeby nikt go wiecej nie ogladał :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.