M98k Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Witam, problem jak w temacie tzn ze śrubkami od bagnetu. Kumpel dał mi niemca (wyciągnął z garażu bo zobaczył u mnie S98/05 i przypomniału mu się że ma podobne coś") no ale niestety. Chciałem go rozłożyć, wyczścić, zakonserwować ale nie ma śrubek a mianowicie mało po nich zostało. Okładki się trzymają ale nie można ich odkręcić :( i tu jest skierowana moja prośba o radę co mam zrobić. Bo nie ma bata żeby to odkręcić bo nie ma czego, zostaje jekko nawiercić śrubki i ściągnąć okładki. Ale słucham waszych propozycji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2006 tu były kiedyś nakrętki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2006 ... a tyle zostało z główek po sróbkach... czyli nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Po prostu nie odkręcać. Zostawić tak jak jest. WojtekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:01 08-06-2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2006 Share Napisano 9 Czerwiec 2006 Jak bardzo chcesz, to możesz nawiercić wiertłem chyba 3-3,2 mm, tylko idealnie centrycznie i musisz dowiercić się do samego bagnetu, a potem podważyć nożem. Jeśli dobrze rozwierciłeś, to po pewnym oporze powinny pójść do góry. Ja bym jeszcze wcześniej zastosował elektrolizę (bo oksydy już pewnie na nim nie ma) w celu rozluźnienia rdzy, która może mocno trzymać. Warto jeszcze przed ściąganiem psiknąć rękojeść wd-40. Po zdjęciu, coby śruby łatwiej wyjąć z okładek - przemywałem benzyną lakową i kładem na 2 dni do octu i potem się łatwo wypychało części śrubek. Problemem są jakieś zapasowe śrubki, chyba tylko trzeba dorabiać.Najlepiej daj foto bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2006 oto zdjęcie całego bagnetu http://img232.imageshack.us/img232/4298/10424053sc.jpg jeśli będzie trzeba dokładniejsze to nie ma problemu :) Apropo śróbek to nikt nie robi kopii?? Bowydziałem do polaka na allegro to może i ktos do niemców robiPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 9 Czerwiec 2006 Share Napisano 9 Czerwiec 2006 po co Ci kopie?! te sa całkiem ładne do tego bagnetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2006 Share Napisano 9 Czerwiec 2006 Spokojnie elektrolizę bym zrobił wpierw.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2006 a co jeśli nie mam sprzętu i umiejętności do elektrolizy?? jest jakiś inny sposób?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Czerwiec 2006 Share Napisano 9 Czerwiec 2006 AutolizaWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 wykorzystaj zasilacz at od pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M98k Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 a o jakiej mocy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Czerwiec 2006 Share Napisano 12 Czerwiec 2006 Jak od PC, to taki z wiatraczkiem i wykorzystaj czerwony (+ 5V) i czarny (masa). Do masy podłączasz bagnet, do czerwonego kawał blachy i zanurzasz w wodzie z dodatkiem kreta. Powinny iść bąbelki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq Napisano 4 Grudzień 2006 Share Napisano 4 Grudzień 2006 Tylko ktore te kabelki? od wejscia zasilajacego wychodza mi dwa czarne jeden czerwony i dwa zielone... straszny balagan szczegoilnie jak ktos niezna sie na elektronice. Prosze o pomoc ktore dokladnie kabelki mam uzyc do elektrolizy? Bo chyba nie ten czerwony i czarny ktory idzie od plyty do wiatrczka... :) ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 5 Grudzień 2006 Share Napisano 5 Grudzień 2006 Najlepiej czerwony i czarny z tej wiązki czterech kabli do zasilania twardego dysku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don66 Napisano 6 Grudzień 2006 Share Napisano 6 Grudzień 2006 Jeżeli kręcą Cię oryginalne fanty, a nie retusze to zdecydowanie nie odkręcaj. Rozwiercanie oryginalnych śrub to wg. mnie profanacja. Wyczyść z zewnątrz ile się da, zakonserwuj i dobrze. Nie rób z wykopka nówki, niech bedzie widać na nim ślady historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panbucek Napisano 13 Styczeń 2007 Share Napisano 13 Styczeń 2007 nic nie rób przy tym bagnecie--nie odkręcaj sróbek --tak jak jest zostaw---dobra rada starego zbieracza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 jak już go rozkręcisz to potem przeleć jeszcze pilnikiem,papierem ściernym i wyrzuć do śmietnika żeby nikt go wiecej nie ogladał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.