Skocz do zawartości

wychowanie patriotyczne........ co to ma być?

VASILI

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem, flaga, godło, hymn to ważne symbole, ale to tylko zewnętrzne dekoracje - prawdziwy patriotyzm to myślenie o interesie państwa i praca nad samym sobą. Patriotyzm to wykształcenie - głupi obywatele nie zbudują niczego dobrego, w obecnym świecie, w Europie trzeba pracować nad silną pozycją kraju wśród innych, nikt nie liczy sie z zacofanym i biednym. Patriotyzm to rozwój infrastruktury, ciągłe polepszanie wizerunku kraju. To także kultura, poziom intelektualny i znajomość języków - najwyższy czas skończyć ze stereotypem brudnego, półgłówkowatego Polaczka, zakompleksionego i zagubionego w bogatszych krajach, a tak nas jeszcze się postrzega. Patriotyzmu nie udowadnia się pięścią ani nienawiścią do obcych lub myślących inaczej - chyba, ze chcemy zamknąć się w ksenofobicznym skanseniku w środku Europy. Wykształcenie, kultura, świadomośc własnej historii i korzeni, a nie płytkie hasła, powiewanie flagą - tego nie trzeba uczyć, na każdym meczu się to odbywa. A ten dodatkowy przedmiot jest tak samo potrzebny jak religia w szkołach - chyba tylko po to, żeby zrobić z patriotyzmu kolejną lekcję do odbębnienia", coś, co będzie kojarzyć się z ocenianiem, nudą i przymusem. Nie wiem, czy przyczyni się to do wychowania młodego pokolenia. Statystyki mówią, że co piąty uczeń ma zwolnienie z WF - czy takie cherlaki zbudują lepszą Polskę?

Wszystko przez to, że nie wiedząc czemu kojarzy się politykę z patriotyzmem. Moze dozyjemy kiedyś czasów, gdy nareszcie polityk będzie MENEDŻEREM, który za NASZE PIENIĄDZE w sposób kompetentny zarządza Państwem, przyczyniając się do jego rozwoju, bogactwa i prawidłowego funkcjonowania. Z takiego Państwa każdy będzie dumny, bez sztucznej stymulacji patriotyzmu. Z biednego kraju bez perspektyw najlepsi po prostu wyjadą. A tymczasem nasi tzw. politycy muszą zająć się patriotyzmem, bo niczym innym nie potrafią. Myślicie, ze dlaczego akurat tacy ludzie trafili do Ministerstwa Edukacji? Bo niczego nie potrafią, a o patriotyzmie każdy może sobie pogadać, pierwsza lepsza osoba z naszego Forum moglaby brać kasę za umacnianie patriotyzmu". Robota zastępcza dla nieudolnych politykierów, cieplutki stołeczek dla nieudaczników.

Kolega Danieloff napisał pierwsza lepsza osoba z naszego Forum moglaby brać kasę za umacnianie patriotyzmu".
Ja mysle że nie jest az tak żle z nami :)
pomimo różnic w wielu kwestiach oraz poglądów potrafimy
w razie czego zebrać sie razem i wspólnie działac w słusznej sprawie przykład nasza reakcja na chore posty jednego sympatyka banderowców.-czy ktos nas tego uczył ktos nam kazał? nie !
i o to chodzi
pozdro

Rzeczywiście, przepraszam, wyraziłem się niejasno, chodziło mi o to, że nie trzeba mieć specjalnych kompetencji, żeby jako minister zajmować się tzw. umacnaniem patriotyzmu - dlatego zajmuje się tym Giertych i jego przydupasy, rzeczywiście ich porównanie z osobami z naszego Forum było bardzo niestosowne, proszę o wybaczenie.
Daniel

Ja też chodzę do 1 klasy gimnazjum i mam wiele przedmiotów. Ciekawe na jaki pomysł wpadnie jeszcze nasz minister? Jeśli chodzi o wychowanie patriotyczne, to jestem zdecydowanie przeciwny temu przedmiotowi. Patriotyzmu można uczyć na historii i j.polskim.
mikipad

hehehehhehe ...Dla mnie jest to śmiszne ...program nauczania ma być przygotowany do września ;] oki ...może siem wyrobią ...ale ciekawe kto tego będzie uczył ... pewnie fizyk ..z chemicą ;] przedemną ostatni rok LO I BARDZO DOBRZE ... Młodsi mają przesr.... ;]

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie