danieloff Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Owszem, flaga, godło, hymn to ważne symbole, ale to tylko zewnętrzne dekoracje - prawdziwy patriotyzm to myślenie o interesie państwa i praca nad samym sobą. Patriotyzm to wykształcenie - głupi obywatele nie zbudują niczego dobrego, w obecnym świecie, w Europie trzeba pracować nad silną pozycją kraju wśród innych, nikt nie liczy sie z zacofanym i biednym. Patriotyzm to rozwój infrastruktury, ciągłe polepszanie wizerunku kraju. To także kultura, poziom intelektualny i znajomość języków - najwyższy czas skończyć ze stereotypem brudnego, półgłówkowatego Polaczka, zakompleksionego i zagubionego w bogatszych krajach, a tak nas jeszcze się postrzega. Patriotyzmu nie udowadnia się pięścią ani nienawiścią do obcych lub myślących inaczej - chyba, ze chcemy zamknąć się w ksenofobicznym skanseniku w środku Europy. Wykształcenie, kultura, świadomośc własnej historii i korzeni, a nie płytkie hasła, powiewanie flagą - tego nie trzeba uczyć, na każdym meczu się to odbywa. A ten dodatkowy przedmiot jest tak samo potrzebny jak religia w szkołach - chyba tylko po to, żeby zrobić z patriotyzmu kolejną lekcję do odbębnienia", coś, co będzie kojarzyć się z ocenianiem, nudą i przymusem. Nie wiem, czy przyczyni się to do wychowania młodego pokolenia. Statystyki mówią, że co piąty uczeń ma zwolnienie z WF - czy takie cherlaki zbudują lepszą Polskę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Panowie przykre, ale nie znam w tym Kraju polityka, który byłby patriotą. Ich interesuja układy, kasa i władza.Tacy ludzie nie powinni nawet wypowiadać słowa Patriotyzm". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 A czy rząd jest patriotyczny mówiąc młodym: Wyjeżdzajcie za granicę, bo my tu nie możemy (a może nie chcemy) zapewnić wam godnej płacy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Wszystko przez to, że nie wiedząc czemu kojarzy się politykę z patriotyzmem. Moze dozyjemy kiedyś czasów, gdy nareszcie polityk będzie MENEDŻEREM, który za NASZE PIENIĄDZE w sposób kompetentny zarządza Państwem, przyczyniając się do jego rozwoju, bogactwa i prawidłowego funkcjonowania. Z takiego Państwa każdy będzie dumny, bez sztucznej stymulacji patriotyzmu. Z biednego kraju bez perspektyw najlepsi po prostu wyjadą. A tymczasem nasi tzw. politycy muszą zająć się patriotyzmem, bo niczym innym nie potrafią. Myślicie, ze dlaczego akurat tacy ludzie trafili do Ministerstwa Edukacji? Bo niczego nie potrafią, a o patriotyzmie każdy może sobie pogadać, pierwsza lepsza osoba z naszego Forum moglaby brać kasę za umacnianie patriotyzmu". Robota zastępcza dla nieudolnych politykierów, cieplutki stołeczek dla nieudaczników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 A czym różni się II RP od IV?pod koniec II rząd był w LOndynie a naród w kraju. W IV jest na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Kolega Danieloff napisał pierwsza lepsza osoba z naszego Forum moglaby brać kasę za umacnianie patriotyzmu".Ja mysle że nie jest az tak żle z nami :)pomimo różnic w wielu kwestiach oraz poglądów potrafimyw razie czego zebrać sie razem i wspólnie działac w słusznej sprawie przykład nasza reakcja na chore posty jednego sympatyka banderowców.-czy ktos nas tego uczył ktos nam kazał? nie !i o to chodzipozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Rzeczywiście, przepraszam, wyraziłem się niejasno, chodziło mi o to, że nie trzeba mieć specjalnych kompetencji, żeby jako minister zajmować się tzw. umacnaniem patriotyzmu - dlatego zajmuje się tym Giertych i jego przydupasy, rzeczywiście ich porównanie z osobami z naszego Forum było bardzo niestosowne, proszę o wybaczenie.Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB@ Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 Chodze do 1 gimnazjum i nie wiem co to będzie .... Ledwo dyszę gdy giertycha słyszę .... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 11 Czerwiec 2006 Share Napisano 11 Czerwiec 2006 Ja też chodzę do 1 klasy gimnazjum i mam wiele przedmiotów. Ciekawe na jaki pomysł wpadnie jeszcze nasz minister? Jeśli chodzi o wychowanie patriotyczne, to jestem zdecydowanie przeciwny temu przedmiotowi. Patriotyzmu można uczyć na historii i j.polskim. mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Czerwiec 2006 Share Napisano 11 Czerwiec 2006 Nie nieNa polskim to sie chlopow" czyta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 11 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2006 tak albo ,,dziady'' :D :D pozdro Vasili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 12 Czerwiec 2006 Share Napisano 12 Czerwiec 2006 hehehehhehe ...Dla mnie jest to śmiszne ...program nauczania ma być przygotowany do września ;] oki ...może siem wyrobią ...ale ciekawe kto tego będzie uczył ... pewnie fizyk ..z chemicą ;] przedemną ostatni rok LO I BARDZO DOBRZE ... Młodsi mają przesr.... ;]PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Panowie , owarzysz" Giertych to gosc inteligentny inaczej",szkoda wiec pisac cokolwiek !.pozdro.amsel44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.