VASILI Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 WITAM! pewnie wielu słyszało o tym,że nasz kochany Minister szkolnictwa planuje uprucz i tak nudnych lekcji wprowadzić jeszcze W.P Osobiście bardzo mnie zirytował owy pomysł ponieważ moim zdaniem nie da sie nauczyć patriotyzmu. A wogóle jak oni mają zamiar oceniać patriotyzm u młodych polaków?? jakie są wasze opinie? piszcie :Dpozdro vasili
ja20 Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 ja się obawiam że to może być wychowanie nacjonalistyczne.
piotrek_k Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 WQedług mnie patriotyzmu nie da sie nauczyć a już najgłupszym pomysłem jest ocenianie owego patriotyzmu. Przez takie coś człowiek tylko i wyłącznie może przstać kochać swoją ojczyzne jeżeli nie bedzie sobie radził z wymaganiami. Jak to już powiedział jeden poseł patriotyzmu uczy sie w domu jeżeli rodzice kochają swoją ojczyzne to przekażą tą miłość także swoim dzieciom" piotrek
gryfit Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Vasili poziom patrriotyzmu można zmierzyć, mialem okazję robić cos podobnego, chodzilo bardziej o zmierzenie świadomości obywatelskiej wsród uczniów gimnazium. Wszystko opierało sie na badaniach statystyczno - pedagogicznych.Zastanawia mnie tylko po co dublować przedmioty, w jakim celu kolejny przedmiot laczący w sobie język polski, historię, wiedzę o spoleczeństwie.Znów zatruwanie dzieciakom głów tym samym tylko przez innego nauczyciela i w nowym brzmieniu opartym tylko na słusznei idei" wszechpolskiej.
ja20 Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 cikawy jestem jak wyglądać będzie ocenianie patriotyzmu?za co będzie można dostać 6 a za co 1.
acer Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Bardzo to interesujące. Chyba dziennikarze wykrakali.Ale może będą to interesujące lekcje, np.wszystkie polskie sukcesy i zwycięstwa, itd. Wszystko przed tobą młodzieży :))
acer Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Fakt, są przedmioty takie jak historia, wiedza o społeczeństwie czy wychowanie obywatelskie i przysposobienie obronne /to było za moich dawnych czasów w ławce/.
VASILI Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 NAUKA o patriotyźmie jest zawarta w przedmiotach takich jak np. J.Polski, Historia czy W.O.S po co jeszcze robić odzielny przedmiot? Gryfit co do mierzenia ,,poziomu patriotyzmu'' zgadzam się z tym w 100% ale ocenianie owego patriotyzmu to juz przesada. Tak to jest jak jeden dorwie sie do ,,wysokiego stanowiska'' a potem nie wie co zrobić :D właśnie mamy przykład... po co komu jeszcze W.P wolałbym juz przysposobienie obronne czy jakoś tak. Tego przedmiotu chyba uczyli w PRL-u. Każdy polak pamiętałby te lekcje do końca swoich dni. W razie wojny, napaści na polskę czego w dzisiejszych czasach mozna sie spodziewac taki ,,KOWALSKI'' czy ,,KWIATKOWSKI'' zamiast uciekac do schronu lub za granice złapałby karabin i do boju!! Może zamiast W,P wprowadziliby P.O ja jestem za!! kazdy by sie czegos nauczył i umiałby w razie wojny jako tako się bronić. Jak wy myślicie? pozdrawiam
woytas Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Moze wielu osoba moja opinia sie nie spodoba -ale dobrze przemyslany przedmiot wcale nie bylby zly,moze pod inna nazwa ale przecietny nastolatek ma wszystko w nosie lacznie z czyms co trudno okreslic czyli patriotyzmem. Spojrzcie w jaki sposob obnosza sie flaga, hymnem obywatele USA. czasami az przesadzaja ale w sumie jest to mobilizujace, ciary lekkie mnie przechodza jak patrze na to wszystko- (a prezes PIS nie zna hymnu....)Jak amerykaniec jest w armii to przed domem wisi flaga- niby drobiazg a wedlug mnie fajne.Tylko u nas z realizacja tego wszystkiego to echhhh...
gryfit Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Woytas chyba nikt nie jest przeciwny kształceniu naszej młodzieży w duchu patriotyzmy, tylko po co się powtarzać. Zróbmy to na tych przedmiotach co są ale dobrze.Wzorujemy się na krajach zachodnich i moze dobrze ze jest z kogo brać przykład. Może zaczniemy uczyć sie o Polsce a nie o wszystkim innym.
woytas Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 E wszyscy sie obruszaja ze to giertych zaproponowal. Ja sie z toba zgadzam moze to byc w ramach zajec ktore juz istnieja- ale niech sie cos wreszcie w tym kierunku robiA ja nie mam nic wspolnego z giertychem poza tym ze ojciec mojego kolegi tez mial romek na imie :P
Lejtnant Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 I to jest najsmutniejsze,że wzorujemy się na krajach zachodnich.I tyle!
dect Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Co 4 lata nowa Edyta G.? http://wiadomosci.onet.pl/1335210,item.html
vonadamski Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Witam!!!To beda zajecia ktore powinny sie nazywac Wychowanie kapitalistyczno-nacjonalistyczne" Czyli uczenie ze jedyna sluszna droga kroczyl ten, a ten to byl zly i dlatego ten pierwszy byl patryjotą a ten drugi to be. Sadze ze na zajeciach nie bedzie podawane ze zwykly szeregowy z 1 AWP w sierpniu 1944 pod Dęblinem mogl byc patriotą a czlowiek z AK mogł być zlodziejem. W naszym kraju zdecydowanie nie powinno byc zajęć z patryjotyzmu. Jak ktos podal wczesniej patryjotyzmu uczymy sie w domu. No i oczywiście ma na nia wplyw polityka rządu ...Z powazaniem vonadamski
vonadamski Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Juz nie chodzi o falszowanie ale z ziemi polskiej do wolski". Ciekaw jestem co to za Wolski? Narazie dzieki politykom ludzie emigruja do Anglii a nie Wolski :)
dect Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 To czym jest Wolski jest już dyskutowane na forum pod tym adresem. Ten filmik to także mój głos w tej dyskusji: zacznijmy naukę patriotyzmu od siebie bo to słowo na P., którym sobie ostatnio wszyscy (za przeproszeniem) wycierają gębę oznacza też tolerancję i otwartość - a w tym temacie ludziom z obecnego świecznika" jeszcze duuuuuuuuużo brakuje.
Boruta Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Hymnu uczyli kiedyś na lekcji muzyki, patriotyzmu uczyli rodzice, na lekcjach historii i polskiego też.Pozdrawiam
danieloff Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Najdziwniejsze dla mnie jest to, kto chce młodzież patriotyzmu uczyć - politycy. Jakoś myśląc Ojczyzna" nie kojarzą mi się oni z niczym, co byłoby dla kraju dobre. Giertych został ministrem edukacji, bo jakimś musiał zostać za poparcie koalicji, a akurat to ministerstwo było wolne". Nie ma do tej funkcji żadnych kompetencji a jeszcze ciągnie za sobą przygłupkowatych gówniarzy z wszechpolskich bojówek, takich jak niejaki Bosak. Za dobre stołki daliby dupy każdemu, a chcą czyjeś dzieci uczyć patriotyzmu. Żałosne.
pedro Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 widzielicie panowie podreczniki do historii? żenada ,zamiast tworzyc nowe stołki dla i tak niereformowalnych nauczycieli którzy udaja ze uczą moze należy zmienic program nauki 1 .Na historii połozyc nacik na historie polski2. Na WOS uczyć podstawy obywatelskiej i szacunku dla godła i flagi3. A na muzyce zamiast debilnych piosenek uczyc hymnu i piesni patriotycznych.A na marginesie wg mnie patriotyzmu nie mozna sie nauczyc(starsi pamietaja jak nas uczyli miłosci do wielkiego brata :) )bo to idzie z sercapozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.