apempek Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 Witam, dopiero stawiam pierwsze kroki w poszukiwaniach. W moich okolicach w Starej Miłosnej znalazłem troszkę okopów z II wojny. Czy może ktoś ma jakieś informacje na temat tego rejonu ???
LechPolska Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Witam. Też mieszkam w Miłosnej. Mam smętka" i czasem chwilę dla siebie więc jak macie chęć na małe spotkanie to czekam na propozycje. Pozdrawiam
apempek Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 Beny, nie ma Twojego maila w profilu :(
ja20 Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 no to może wspólny wypad?razem z Benym też szukamy w okolicy Starej Miłosnej a dokładniej kilka kilometrów dalej.fantów sporo. wgsotwja@o2.pl to mój mail beny-85@02.pl mail Benego.mamy pioniera najprostszy model ale fanty wykrywa.
Louis Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Witam,chętnie dołączę do kolegów. Jak na razie robię rekonesans tych okolic bez sprzętu, ale już jestem pod wrażeniem tego, co działo się tu w 1944 :-).Pozdrawiam
apempek Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Napisano 8 Czerwiec 2006 Louis ale wlasnie co tu sie dzialo ??? Chodze czesto z psem w lasy przy Osiedlu Stara Miłosna, sporo okopów ciągnących się w zdluz osiedla. Szukam jakis informacji na temat walk tu toczonych i nic nie moge znalezc. Przy trasie na lublin na Zakrecie jest bunkier, czytalem ze juz chyba wszystko tam wygrzebane bo pisali ludzie na formu ze sporo tam znalezli. Ale co dzialo sie tu w lasach przy osiedlu ?????
Louis Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Witaj,napisz na louis.wawa@interia.plPozdrawiam
SZZ Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Witam,opowiadał mi ojciec, że na początku lat siedemdziesiątych, kiedy poszerzano trasę na wydmie przy wjeżdzie do Starej Miłosnej od strony Warszawy natrafiono na niemieckie ziemianki z 1944 r., w których leżały szkielety żołnierzy niemieckich w resztkach mundurów, butach, hełmach, z bronią, zachowały się nawet bandaże - bo byli to prawdopodobnie ranni. Wydma na której jest cmentarz dosłownie us.ana odłamkami pocisków, a co gorsza dużo jest miedzianych odłamków pierścieni wiodących. W lesie poniżej wydmy kumpel trafił na duży fragment pocisku od katiuszy (który zawierał prawdopodobnie paliwo pocisku rakietowego) stoi tam pewnie jeszcze oparty o drzewo i czeka na złomiarzy.Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań,SZZ
dominic Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 witam,to mazowiecki park wiec postarajcie sie nie dac zlapac:)))bo to trochi kosztuje,pzdr
LechPolska Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Część to chroniony park, ale spory teren to zwykły las. Zresztą, tak jak wszędzie, trzeba uważać albo się dogadywać. Pozdrawiam
strażak80 Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 WitamJeśli będziecie się wybierać ,to dajcie znać z chęcią do was dołącze :)
apempek Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu tu nic nie ma :( same smieci :(
beryl Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 A czego się spodziewałeś ???. W jakim rejonie szukałeś ?
HUBERTUS 1656 Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Witam.Zakręt i okolice Starej Miłóści to dość ciekawy rejon i wychodziło tu dużo ciekawych fantów. Zawsze coś ciekawego wychodziło,niestety to już przeszłość :( ale załapałem się na kilka ciekawostek :)))))))))))
strażak80 Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 niestety trzeba mieć szczęście żeby coś znaleźć,może jutro się gdzieś wybieracie dajcie znać Pozdrawiam
wons Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Post przenoszę tam - gdzie jego miejsce. Na drugi raz proszę go umieszczać w odpowiednim dziale Forum.MODERATOR
apempek Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Beryl szukalem po stronie osiedla stara milosna. Miedzy np ulica Torfowa a marmurowa i dalej wzdluz pozostalych okopow. Znalazlem mnustwo rzeczy :):):) Zwlaszcza wspolczesnych smieci :):):)
beryl Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Skoncentruj się raczej na okolicach stadniny i kieruj dalej w strone Marysina. Powodzenia
apempek Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Myslisz ze tam cos bedzie ???Masz jakies materialy o tym obszarze ??? Szukam i szukam ale wszedzie trafiam tylko na jakies wzmianki i nic wiecej.
beryl Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Jest troche książek na ten temat, np. K. Sawicki Front wschodni a Powstanie Warszawskie". Cały las w strone Marysina jest usiany zimowymi" ziemiankami sowieckimi a wzgórza przy trakcie okopami (i niestety odłamkami gdyż zdrowo się o nie prali). Chodziłem po tym terenie w latach osiemdziesiatych i nigdy na pusto nie wracałem (choć łba nie urywało...)
apempek Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 W sobote z rana lece na poszukiwania :):):)
apempek Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 Oj szkoda gadac, tradycyjnie to samo. Te same smieci co wzdluz okopow osiedla stara mislosna :(:(:(
ja20 Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 ja znalazłem całkiem ciekawe miejsce.poza przedwojennymi śmietnikami z których wyciągnąłem sporo butelek z ziemi wyszły kawałki jakiś pancernych pojazdów trochę amo łuski.jak oczyszcze dam foto.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.