Skocz do zawartości

Stara Miłosna

apempek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, dopiero stawiam pierwsze kroki w poszukiwaniach. W moich okolicach w Starej Miłosnej znalazłem troszkę okopów z II wojny. Czy może ktoś ma jakieś informacje na temat tego rejonu ???
Napisano
no to może wspólny wypad?razem z Benym też szukamy w okolicy Starej Miłosnej a dokładniej kilka kilometrów dalej.fantów sporo. wgsotwja@o2.pl to mój mail beny-85@02.pl mail Benego.mamy pioniera najprostszy model ale fanty wykrywa.
Napisano
Witam,
chętnie dołączę do kolegów. Jak na razie robię rekonesans tych okolic bez sprzętu, ale już jestem pod wrażeniem tego, co działo się tu w 1944 :-).

Pozdrawiam
Napisano
Louis ale wlasnie co tu sie dzialo ??? Chodze czesto z psem w lasy przy Osiedlu Stara Miłosna, sporo okopów ciągnących się w zdluz osiedla. Szukam jakis informacji na temat walk tu toczonych i nic nie moge znalezc. Przy trasie na lublin na Zakrecie jest bunkier, czytalem ze juz chyba wszystko tam wygrzebane bo pisali ludzie na formu ze sporo tam znalezli. Ale co dzialo sie tu w lasach przy osiedlu ?????
Napisano
Witam,
opowiadał mi ojciec, że na początku lat siedemdziesiątych, kiedy poszerzano trasę na wydmie przy wjeżdzie do Starej Miłosnej od strony Warszawy natrafiono na niemieckie ziemianki z 1944 r., w których leżały szkielety żołnierzy niemieckich w resztkach mundurów, butach, hełmach, z bronią, zachowały się nawet bandaże - bo byli to prawdopodobnie ranni. Wydma na której jest cmentarz dosłownie us.ana odłamkami pocisków, a co gorsza dużo jest miedzianych odłamków pierścieni wiodących. W lesie poniżej wydmy kumpel trafił na duży fragment pocisku od katiuszy (który zawierał prawdopodobnie paliwo pocisku rakietowego) stoi tam pewnie jeszcze oparty o drzewo i czeka na złomiarzy.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań,
SZZ
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.Zakręt i okolice Starej Miłóści to dość ciekawy rejon i wychodziło tu dużo ciekawych fantów. Zawsze coś ciekawego wychodziło,niestety to już przeszłość :( ale załapałem się na kilka ciekawostek :)))))))))))
Napisano
Post przenoszę tam - gdzie jego miejsce. Na drugi raz proszę go umieszczać w odpowiednim dziale Forum.

MODERATOR
  • 1 month later...
Napisano
Beryl szukalem po stronie osiedla stara milosna. Miedzy np ulica Torfowa a marmurowa i dalej wzdluz pozostalych okopow. Znalazlem mnustwo rzeczy :):):) Zwlaszcza wspolczesnych smieci :):):)
Napisano
Myslisz ze tam cos bedzie ???
Masz jakies materialy o tym obszarze ??? Szukam i szukam ale wszedzie trafiam tylko na jakies wzmianki i nic wiecej.
Napisano
Jest troche książek na ten temat, np. K. Sawicki Front wschodni a Powstanie Warszawskie". Cały las w strone Marysina jest usiany zimowymi" ziemiankami sowieckimi a wzgórza przy trakcie okopami (i niestety odłamkami gdyż zdrowo się o nie prali). Chodziłem po tym terenie w latach osiemdziesiatych i nigdy na pusto nie wracałem (choć łba nie urywało...)
Napisano
ja znalazłem całkiem ciekawe miejsce.poza przedwojennymi śmietnikami z których wyciągnąłem sporo butelek z ziemi wyszły kawałki jakiś pancernych pojazdów trochę amo łuski.jak oczyszcze dam foto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie