Skocz do zawartości

BH czy Tesero

wojtekbb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie!

VanWorden do całości dołożył brakujący kawałek! Pojęcie militaria" jest różnie rozumiane. Ja pojmuję to jako zardzewiałą stal pełniącą niegdyś element wyposażenia żołnierza.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Taką stal to my znajdujemy ale po wykopaniu i obejrzeniu zostawiamy ją innym, bo mamy takie a nie inne prawo w Polsce.
Tejon weźmie tyle żelastwa na ile mu się pozwoli, natomiast inne Tesoro łapią tego mniej. Osobiście miltaria stalowe będące wyposażeniem żołnierza znajdowałem nawet Silverem uMAXem, tym bardziej można to zrobić za pomocą Ciboli, wbrew powszechnej opinii. Spotkanie nie interesuje mnie jako jakaś rywalizacja czy pojedynek ale możliwość na znalezienie paru przedmiotów drugowojennych na innym, ciekawym historycznie terenie, a czy przebijemy Ultrę zależy także od farta.
Napisano
Tak , oprócz w miarę dobrego sprzętu fart jest niezbędny.
Ja w tym roku jestem przykładem anty-farta , na kilkanaście wypadów jeszcze NIC ciekawego nie przywiozłem , Rutus" też jeszcze nic ciekawego nie wyciągnął ( choć w zeszłym sezonie był on super-fartowny), no ale kolega Obert nadrobił i bez wykrywacza znalazł wbitego w mieście Mausera :) , a wszystkie tegoroczne łupy czyli chociażby piękne ikonki podróżne , carskie klamerki , odznaczenia przypadają Smentkowcom" .

Co do Rutus vs Tesoro: Tesoro ma większą czułość na drobniutkie przedmioty kolorowe, znacznie lepszą stabilność na zaśmieconym , silnie zmineralizowanym a do tego świeżo zaoranym gruncie ( w lesie i na łąkach oba wykrywacze pracują bardzo dobrze)i dyskryminację , jednak co wytrzymałości mechanicznej to na wiele rzeczy na które można pozwolić sobie Rutusem z Tesoro bym nie zaryzykował.

pzdr.
Napisano
Mam 2 kumpli z Tesoro Bandido II uMax, ze standardową cewką, no i zawsze oburzają się na opinie, że militarnego złomu" nie pociągną. Powiem krótko: pociągali ładne i ciężkie sztuki :)

Druga sprawa to dyskryminacja. Nie wiem jak te ich Badyty", ale już Cibola sprawia mi trudności w znajdowaniu wojennego złomu właśnie z uwagi na dyskryminację. Po prostu ma ją bardzo dobrą. Weźmy dla przykładu klamrę stalową, pordzewiałą (w zasadzie destrukt, ale niektórzy zbierają). Rutus First Plus chwuta ją praktycznie w całym zakresie dyskryminacji, natomiast Cibola odrzuca bardzo prędko, już przy ustawieniu trochę powyżej iron", czyli takim, na którym się chodzi, by nie wyciągać każdego śmiecia. Z kolei nieco inaczej sprawa ma się w przypadku bagnetu w częściowo przerdzewiałej pochwie. Cibola, na rzosądnej dyskryminacji (bo nie będę chodził na prawie all-metal) znów odrzuca, ale także i Rutus wywala ten bagnet na dyskrymce = 4 w skali od 1 do 10! Dopiero obniżenie do 3 pomaga, ale to zazwyczaj za mało do komfortowego chodzenia.

No ale ponieważ interesują mnie militarne drobne kolory, od odznak przez blachy do klamer, to oba wymienione typy mnie satysfakcjonują.

pozdr, M.
Napisano
Jeszcze raz dziękuję za opinie !
No i czekam na Tesoro Cibola mam nadzieję że nie będę żałował ( dziś albo jutro )
Pozdrawiam
wojtekbb
  • 1 month later...
Napisano
Pierwsze wrażenia SUPER!!!
lekki, ekonomiczny a dyskryminacja super łatwo odróżnić małe śmieci od ciekawej drobnicy, na pięć wyjść w teren ani razu nie pokazał żadnego gwoździa, podkładki itp. Jestem bardzo zadowolony z zakupu !!! polecam !!!
Pozdrawiam
wojtekbb
Napisano
No i nie pokaże Ci żadnego gwoździa :)
Ciut gorzej, że może nie pokazać jeszcze paru innych ładnych rzeczy - zwróć uwagę na strojenie dyskrymiancji w zakresie poniżej iron".
Napisano
Na rynku niemieckim dostępna jest czarna Cibola z kilkoma ulepszeniami m.in z pozycją potencjometru All Metal i wykrywacz wykryje także te inne, ładne rzeczy (patrz www.tesoro.de). Cena takiego cacuszka w Niemczech niestety 550 euro. Być może można zmienić potencjometr i uzyskać podobny efekt. Trzeba byłoby zapytać Mranda.
Napisano
Niestety nie, ponieważ za tym z pozoru niewielkim przełączniczkiem stoi ładny kawałek elektroniki. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
wojtekbb
Pisz na bieżąco swoje spostrzeżenia.Zamierzam w przyszłości kupić dla swojej drugiej połowy Cibolke chociaż i tak nieżle wymiata swoim Lonem.Ale podobno Cibolka sporo lżejsza od Lona.A kobieta to przecież kobieta...

Pozdrawiam
Zwierz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie