kamilo Napisano 11 Czerwiec 2006 Share Napisano 11 Czerwiec 2006 panowie ja bym napisal do tej gazety definicję faszyzmu i hitleryzmu bo moze jak nie wiedzą to można im przypomnieć ..a pozatym to wcale nie był błąd że tam wystapili ale może trzeba było stanac w środku całej tej drogi historycznej a nie w bramie to by tak nie pisali ...ale nie zmienia to faktu że pismaki w łodzi są strasznie niedoinformowani .......zresztą jak wszedzie wiele trzeba im tłumaczyć i nie pozować im przecierz możecie odmówić obowiazuje ochrona danych osobowych sprawa w sadzie za wykożystanie publiczne waszego wizerunku bez zezwolenia :)......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 13 Czerwiec 2006 Share Napisano 13 Czerwiec 2006 Nie wiem czy jest się o co obrażać. Ludzie z tej fotografi wyglądaja zupełnie tak samo jak zołnierz z niemieckiego plakatu trzymający na ręku dziewczynke. Naprawde piękini... to dzieci zapamiętają i już nic tego nie zmieni. One nie rozumieją słowa rekonstrukcja i faszyści. Za 20 lat jak przeczytają- żołnierz Wehrmachtu będą miały przed oczami uśmiechnięte, młode twarze i miłe słowa.To nie był dzień reenactora tylko dzień dziecka i to tym dzieciom zapisano w pamięci wypaczony wizerunek, bo sprzętu i szczegułów munduru nie zapamiętają dokładnie.A pismaki to już zupełnie inna para kaloszy ale tego świata się nie zmieni. Myślę, że osoby odtwarzające niemców powinny uważnie podchodzić do ukazywania swoich pierwowzorów tylko jako takich samych chłopaków jak my. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werner3 Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 http://img123.imageshack.us/my.php?image=dziendziecka26lw.jpghttp://img215.imageshack.us/my.php?image=dziendziecka32pf.jpgPrzepraszamy wszystkich, którzy poczuli się dotknięci.Dyskusja, a raczej sąd nad zdażeniem toczył się bez jakiej kolwiek wiedzy co do faktów, których gazeta nie była łaskawa już zamieścić. Po pierwsze:pojawienie się na imprezie nie było naszym pomysłem, zostaliśmy na nią zaproszeni przez jej organizatorów podczas nocy otwartych muzeów w Łodzi, w czasie której występowaliśmy w mundurach niemieckich. Tak zdaniem organizatorów powninniśmy się zjawić na dniu dziecka. Nie chcieliśmy jednak pokazywać tylko niemców, ponieważ zdawaliśmy sobie sprawę z możliwych kontrowersji. Dlatego zaprezentowaliśmy również mundury polskie oraz amrykańskie co widać na załączonym zdjęciu, jednak gazeta wyrażnie czekała na moment, kiedy któryś z nas założy mundur niemiecki.Po drugie:To iż staliśmy przy głównej bramie było wolą organizatorów, którzy chcieli w ten sposób zyskać większą liczbe widzów.Po trzecie:naszym celem nie jest ani ostentacyjne prezentowanie mundurów niemieckich, jak tym bardziej indoktrynacja.Po czwarte:nie jestem pewien czy wszyscy zdają sobie sprawę, iż tego samego dnia w Łodzi odbywał się też zjazd PIS-u, a artykuł na tym razem PIERWSZEJ stronie był pewnego rodzaju zagrywką polityczną skierowaną przeciwko organizatorowi - Panu Prezydentowi Łodzi (warto może pamiętać afere dziadka w wehrmachcie")Po piąte:nie spotkaliśmy się z żadnymi negatywnymi uwagami w stosunku do nas, a już tym bardziej z wyrazami nie krytego obużenia". Skąd więc miała to wiedzieć żądna sensacji osoba, której tam nie było, mająca na celu jedynie zwiększenie sprzedaży ilości gazet. Pani ta wyrażnie wiedziała co napisze i z jakimi spotka się konsekwencjami. Po opublikowaniu artykułu POPROSILIŚMY ją o napisanie sprostowania, mimo to proźba ta została zignorowana, a materiały z artykułu zostały przesłane i opublikowane w Angorze". Warto zwrócić uwagę, że w zmiankowanym artukule nie ma ani słowa o grupach rekonstrukcyjnych ani nie ma wymienionej nazwy naszej grupy, natomiast jest wymienione nazwisko jednej z organizatorek imprezy oraz dołączona jest cała lista sponsorów oraz sponsorów honorowych danej imprezy. Oprócz interwencji w gazecie zgłosiliśmy się także do sekretariatu Prezydenta Miasta Łodzi a takze do wydziału edukacji Prezydenta Miasta Łodzi. Zostaliśmy tam poproszeni o dalsze nie nagłasnianie całej sprawy.Jeszcze raz pragniemy serdecznie podziękowac wszystkim którzy pomimo jednostronnej relacji Dziennika Łodzkiego wyrazili wsparcie dla naszej grupy, dla naszych natomiast krytyków mamy życzenie oby nigdy ich nie spotkała taka sytuacja. Mamy nadzieje, że po poznaniu wiekszości faktów dotyczących powyzszej imprezy spotkamy sie także z bardziej przychylnymi opiniami. Na koniec warto przytoczyc przysłowie, że ie myli sie ten, który nic nie robi".Natomist cała zaistniała sytuacja dała nam dużo do myślenia i na pewno spowoduje naszą wiekszą ostrożnośc w przyjmowaniu zaproszen na tego typu imprezy.Z poważaniem:Jola, Krzysztof, Andrzej, Łukasz, Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werner3 Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Dziękuję GRH Strzelcy Kaniowscy" za wsparcie merytoryczne.Tak przedstawiliśmy jeden mundur polski, dwa amerykańskie i jeden legii cudzoziemskiej. Zdjęcie pochodzi z 3 czerwca br., gdyż impreza trwała 3 dni. Wybraliśmy zdjęcia, którymi dysponowaliśmy, a na których byli także członkowie ŻO".Co wazne dla nas, są to dowody na naszą obecność także w innych mundurach niż Wehrmachtu. Dziękuję również za potwierdzenie, nie tylko naszej obecności na imprezie.Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Panowie normalnie to nie ma nic wspolnego z rekonstrukcją wojsk niemieckich to porostu polityczna sprawa jakaś gazeta dowiedziala sie że zrobil taki piknik PIS i zaraz walka o sławę ........a koledzy z żelaznego byli tylko pionkami na wielkiej szachownicy polityki .......przykre ale prawdziwe koledzy jak by co to jesteśmy z wami .żarcik jak za Marszałaka .NA BELWEDER!!!!!!!!!maj juz mina ale moze jakiś przewrót lipcowy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 Podpisuję się ęcami i nogami" pod komentarzem Dyrmana i wczesniej Okejosa!!!!!!!!!!! Nic dodać, nic ująć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werner3 Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 acha...no bardzo trafna uwaga.czyli jeżeli w telewizji puszczą jakieś materiały historyczne i zupełnie przez prztpadek będą w nim pokazani niemcy to telewizja ta szeży faszyzm?!z Twojej wypowiedzi takie właśnie odniosłem wrażenie.Zresztą jeżeli tak to ma wyglądać to może zlikwidujmy GRH bo przecież szerzą nazizm, faszyzm, antysemityzm i to nie tylko grupy niemieckie!na forum każdy jest madry no bo w sumie skakać sobie do gardła jest najłatwiej, smutny jest tylko fakt, że grupy zamiast sobie pomagać, podstawiają sobie nogi :/Życze Ci żeby nigdy nic takiego Ci sie nie przytrafiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werner3 Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 acha...no bardzo trafna uwaga.czyli jeżeli w telewizji puszczą jakieś materiały historyczne i zupełnie przez przypadek będą w nim pokazani niemcy to telewizja ta szerzy faszyzm?!z Twojej wypowiedzi takie właśnie odniosłem wrażenie.Zresztą jeżeli tak to ma wyglądać to może zlikwidujmy GRH bo przecież szerzą nazizm, faszyzm, antysemityzm i to nie tylko grupy niemieckie!na forum każdy jest madry no bo w sumie skakać sobie do gardła jest najłatwiej, smutny jest tylko fakt, że grupy zamiast sobie pomagać, podstawiają sobie nogi :/Życze Ci żeby nigdy nic takiego Ci sie nie przytrafiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 acha...no bardzo trafna uwaga.czyli jeżeli w telewizji puszczą jakieś materiały historyczne i zupełnie przez przypadek będą w nim pokazani niemcy to telewizja ta szerzy faszyzm?!z Twojej wypowiedzi takie właśnie odniosłem wrażenie."Jaasne, np. co piątek o 19 reemitujac Stawke.." :) Przyjacielu, z tego co widzę nie dotarło do Ciebie clou mojego poprzedniego posta. Otóz, nie - TV emitując filmy i pokazujac materiały historyczne nie szerzy i nie propaguje nazizmu, faszyzmu czy czego tylko sobie wymarzysz. Nie robia też tego GRH uczestniczac w R E K O N S T R U K C J A C H ! Biorac sie za rekonstruowanie oddziałow niemieckich pamiętac nalezy, ze nie polega to na załozeniu munduru, zgromadzeniu sprzętu i uznaniu się za rekonstruktora jak sie patrzy. Akurat w przypadku grup 'niemieckich' a być moze za chwilę i 'radzieckich' pamietac nalezy, ze poruszamy sie po bardzo cienkim lodzie i bezwzględnie eliminowac nalezy wszelkie punkty, wystawiajace na tzw 'strzał' własna grupę jak i również niestety całe środowisko. A niestety jak widać Wasz występ takim wystawiniem sie był. Moze jednak nie wszędzie i za wszelką cenę należy bywać? resztą jeżeli tak to ma wyglądać to może zlikwidujmy GRH bo przecież szerzą nazizm, faszyzm, antysemityzm i to nie tylko grupy niemieckie!"Łomatko!, no wez sie nie wygłupiaj! I pomysłów takich głośno nie mów..... bo ktoś usłyszy jeszcze. A tak powaznie to patrz pkt. 1. A właśnie m. in. dlatego zeby nikt nie mógł mówic o szerzeniu pewnych chorych ideologii moje wczorajsze uwagi o Die Fahne Hoch" a forum każdy jest madry no bo w sumie skakać sobie do gardła jest najłatwiej, smutny jest tylko fakt, że grupy zamiast sobie pomagać, podstawiają sobie nogi :/Życze Ci żeby nigdy nic takiego Ci sie nie przytrafiło"Pax! Pax ! Wszystko fajnie, tyle ze pamiętaj o tym, ze biorac na siebie rolę rekonstruktora poddajesz sie jednocześnie krytyce i osądowi tak widzów jak i współtowarzyszy rekonstrukcji (do czego zreszta sam też masz prawo. Więc tłumacze Ci, ze pewnych rzeczy robić sie nie powinno. Co do podstawiania nóg - przeczytaj uwaznie moje uwagi odnosnie czynów bijacych w całe srodowisko....Za zyczenia dziekuje. Spokojna głowa! Trzeba tylko czasami dwa razy zastanowic sie przed wykonaniem pewnych ruchów i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Pax! Pax ! Wszystko fajnie, tyle ze pamiętaj o tym, ze biorac na siebie rolę rekonstruktora poddajesz sie jednocześnie krytyce i osądowi tak widzów jak i współtowarzyszy rekonstrukcji (do czego zreszta sam też masz prawo. Więc tłumacze Ci, ze pewnych rzeczy robić sie nie powinno. Co do podstawiania nóg - przeczytaj uwaznie moje uwagi odnosnie czynów bijacych w całe srodowisko....Za zyczenia dziekuje. Spokojna głowa! Trzeba tylko czasami dwa razy zastanowic sie przed wykonaniem pewnych ruchów i będzie ok."tzn wytłumacz mi jakich żeczy. bo normalnie zaraz wyjde z siebie i stane obok. W czasie trwania bzury2005 w pewnej gazecie, nazwałbym to raczej tanim szukającym sensacji brukowcem przeczytałem i tu cytuję ie straszcie ludzi idoici", wielki atrykuł na 2 strony opisujący jakąś babę, która zobaczyła ruski motocykl z koszem w lesie i jakichś kolesi w panterkach chyba nawet nie niemieckich, którzy najzwyczajniej jechali sobie drogą przez las. Oczywiście kobieta dostała niemal ataku serca bo byli to źli wredni niemieccy żołnierze. Czytam dalej en kto zakłada niemiecki mundur jest kretynem". Słuchaj gdzie sens i logika? to media są winne bo szukają sensacji. przecież ci goście do nikogo nie strzelali nie propagowali faszyzmu, najzwyczajniej jechali sobie przez las. Gazeta zrobiła z tego sensację bo przecież sie lepiej sprzeda.wracając do naszej sprawy to nie jestem żadnym hitlerowcem tylko REKONSTRUKTOREM i niech tak zostanie i jeszcze jedno: jak ta Pani Redaktor mogła napisać coś o czym w ogóle nie miał pojęcia, przecież jej tam nawet nie było, fotograf, który robił te zdjęcia nawet sie nie pofatygował żeby wejść na teren imprezy tylko zrobił pare zdjęć zza płotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 zn wytłumacz mi jakich żeczy. bo normalnie zaraz wyjde z siebie i stane obok. W czasie trwania bzury2005 w pewnej gazecie, nazwałbym to raczej tanim szukającym sensacji brukowcem przeczytałem i tu cytuję "nie straszcie ludzi idoici, wielki atrykuł na 2 strony opisujący jakąś babę, która zobaczyła ruski motocykl z koszem w lesie i jakichś kolesi w panterkach chyba nawet nie niemieckich, którzy najzwyczajniej jechali sobie drogą przez las. Oczywiście kobieta dostała niemal ataku serca bo byli to źli wredni niemieccy żołnierze. Czytam dalej "ten kto zakłada niemiecki mundur jest kretynem. Słuchaj gdzie sens i logika? to media są winne bo szukają sensacji. przecież ci goście do nikogo nie strzelali nie propagowali faszyzmu, najzwyczajniej jechali sobie przez las. Gazeta zrobiła z tego sensację bo przecież sie lepiej sprzeda."Kolego, toć przecie od dwóch postów tłumacze a zarówno Ty jak i Werner wpadacie w zbędna egzaltacje nie usiłujac zrozumiec. Otóz mam na myśli STRANNY DOBÓR IMPREZ NA KTÓRYCH GRH POWINNA SIĘ ZJAWIAĆ - czy teraz jasne???? W moim odczuciu festyn (tak, tak) z okazji Dnia Dziecka taką imprezą nie jest. Cokolwiek nie wyśniliby sobie organizatorzy i cokolwiek nie byłoby ich wolą". Co do Bzury, masz 100% racji. Pismacy gonią za tanią sensacja i moga Cię dopasć w każdej chwili. Tyle, ze Bzura od festynu rózni sie tym, ze tam masz jedna z większych inscenizacji w kraju a na festynie przyjatko dla miliusińskich i ich szanownych rodzicieli. I to włąsnie mam na myśli aby nie wystawiać sie na strzały. Zrobili zdjęcia nad Bzura? narobili szumu? Super! Tyle, ze jak sam wspomniałes teren był miejscem inscenizacji i obecność Niemców była w 100% usprawiedliwona.I jako REKONSTRUKTOR włąśnie powinienes dbać o dobre imię tak własnej grupy jak i środowiska. Czego Tobie, Wszystkim i sobie życzęPozdrawiamJędrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 no właśnie to nie było na bzurze tylko w czasie bzury :)hmmmm...na imprezie nie byliśmy tylko my:) byli również Strzelcy Kaniowscy" oraz chłopaki z 1SBS"-u.to tak samo jakby wykluczyć niemców z bzury. Może w tym roku zróbmy atak polskich żołnierzy na krzaki też będzie fajnie i wszyscy będą zadowoleni, nie będzie niemców, dzieci nie będą widziały uśmiechniętych niemieckich twarzy, przez co nie wypaczą sobie psychiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Otto, widzę że nie zrozumiałeś Dyrmana:nie chodzi nikomu o wykluczanie niemców z rekonstrukcji - są jak najbardziej potrzebni, sam od czasu do czasu zakładam niemiecki mundur, kiedy jest taka potrzeba. Chodzi po prostu o to, że są pewne miejsca gdzie ten mundur jest wskazany i są miejsca gdzie nie powinien się pojawić. Moim skromnym zdaniem miejsca wskazane to: rekonstrukcje walk polsko-niemieckich, imprezy typu noc muzeów i Moto-Weteran Bazar i inne wystawy tematycznie związane z II wojną światową oraz manewry GRH. Natomiast miejsca niewskazane to wszelkiego rodzaju festyny dziecięce, miejskie, zabawy, dyskoteki, imprezy sylwestrowe (pamiętacie księcia Harrego ?) itp.. Myślę, że właśnie o to Dyrmanowi chodziło. Nie wszystkie przypadki da się łatwo skatalogowac, ale myślę, że każdy po chwili przemyślenia będzie potrafił ocenić czy w danym miejscu można się pokazać czy nie.Prosty przykład z mojego podwórka: SRH Wrzesień 39 obchodziło dzień święta pułkowego 20 PP Ziemii Krakowskiej" uczestnicząc we Mszy św. za żołnierzy Pułku. Na uroczystościach byli też członkowie sekcji niemieckiej naszego stowarzyszenia, ale żadnemu nie przyszło do głowy przyjść tam w mundurze - przyszli ubrani odświętnie w garniturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 ale ja to całkowicie rozumiem.tylko, że gdybyście tam byli to zapewne byście mówili co innego, bo były zaproszone łódzkie GRH na pokaz umundurowania żołnierzy z różnych rozdziałów historycznych, nie wspominając już o tym, że były oddzaiały antyterrorystyczne oraz Wojsko Polskie. Kurcze oczywisty jest fakt, że gdyby to był zwykły piknik i nikogo oprócz nas z GRH nie było to byśmy się tam wogóle nie pojawili. Dlatego denerwóje mnie, że na forum wszyscy są mądrzy bo dokopać i skrytykować kogoś jest łatwo.winni są jedynie dziennikarze... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 Kiler - w 100% zgoda!Otto - postaraj sie chociaż przez chwilę podejśc do tematu bez emocji. Powiedz mi kolego, jakie emocje mogą wzbudzic w obserwatorach GRH odtwarzajace żołnierzy polskich, antyterroryści, Wojsko Polskie ???? A jakie emocje w dziennikarzach ??? Widzisz te tytuły gazet - Skandal w Łodzi !!! Zołnierze Września'39 na imprezie z okazji Dnia Dziecka"??? czujesz to przyjacielu? A pojawienie sie WH taki atak umożliwia i za chwilę ktoś dopisuje jeszcze do tego historię o neonazistach, kryptofaszystach czy co tylko dusza zapragnie.I o tym włąśnie piszę cały czas a nie o usuwaniu WH czy SS z imprez REKONSTRUKCYJNYCH. Tacy żołnierze byli, walczyli i ich obecnośc na rekonstrukcjach jest nieodzowna. I tam włąśnie żadnych, powtarzam zadnych kontrowersji wzbudzać nie moze.PozdrawiamJędrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 jak już napisał kolega Werner, był to ostatni raz kiedy pojawiliśmy się na tego typu imprezie, oczywiście co do rekonstrukcji masz tutaj rację =]W imieniu całej GRH ŻELAZNY ORZEŁ" jeszcze raz przepraszam wszystkich, którzy poczuli się dotknięci naszą obecnością.PozdrawiamPS. Temat uważam za zamknięty =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 Ja równiez:))PozdrawiamJędrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 a ja nie mam pytanko dlaczego traktujecie sie jak zwierzeta i nie bardzo rozumiem za co przeprasza żelazny orzeł bo nic nie są tu winni to tak jak byście przeprosili ruskich że napadli na nas 17 wrzesnia .........chłopaki i tak to zostawicie ???a ja bym tego tak nie puscił płazem po pierwsze sadze ze nie macie za co przepraszać bo na tę imprezę byliście zaproszeni i nikt z was nie stał pod brama i nie przyszedł tam od tak sobie bo akurat nie miał co robiś w domu ,a po drugie to wysłałbym pismo do gazety i jeszcze jedno nie rozumiem czemu to grupy niemieckie nie miały by wystepować na festynach i imprezach gdzie są zapraszane wrecz przeciwnie powinny i to nagminie i z wielkim rozmachem tłumaczyc temu ciemnemu narodowi żeby wszyscy zrozumieli że NIE SA HITLEROWCAMI A REKONSTRUKTORAMI CZYLI TAK JAKBY AKTORAMI WCIELAJACYMI SIE W ROLĘ NIEMCÓW i to powinni wpajac tym ludziom własnie te słowa . teraz koniec .......naprawde nie macie racji z tymi festynami na kazdym mozna zrobic rekonstrukcję czypokaz walki naprawde na kazdym ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 dzięki za słowa wsparcia, jak widzisz nie wszyscy się z naszą opinią zgadzają =]Pozdrawiam ŻELAZNY ORZEŁ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 Witam!Rozgorzała dyskusja...Troche mi szkoda że taka sytuacja wynikła... Ja sam nie jestem rekonstruktorem chociaz sie przymierzam, wiec nie wiem czy mogę w tej dyskusji uczestniczyc.Gdybym był rodzicem (i nie mówcie mi że nie mogę nim być :)) to nie chciałbym aby moje dziecko oglądało niemców w przedszkolu czy na innym festynie. Jako przeciwników na rekonstrukcji jak najbardziej...po to się jest rekonstruktorem, ale z okazji festynu nie. Nie wiem kto był tam jeszcze ale z tego co piszecie to same formacje polskie i Niemcy. I tu wydaje mi sie ist der Hund gegraben". Chłopaki tutaj podali pare swienych przykładów na etyczne zachowanie wśród rekonstruktorów z grup niemieckich. Nie zaopminajcie czym jest dla wielu wciąż wizerunek niemieckiego żołnierza. To trauma której nigdy mam nadzije nie doznacie. I nie tylko ma to miejsce w Polsce. Nie wyobrażam sobie aby na 11 listopada w Wielkiej Brytani sprzedawali poppies rekonstruktorzy w feldgrau obok kolegów w batteldressach. To byłby skandal...a w tym terminie wiele grup prezentuje się na festynach...nigdy jednak nie widziałem Niemców, co innego War & Peace Show. Harremu wystarczyłą opaska...a skandal był większy.A i jeszcze jedno, skoro ideologia was nie pociąga a rekonstrukcja Niemców jest wątpliwa moralnie warto się może zastanowić nad zmianą munduru. Moja dziewczyna mnie namawia na WH bo o takie modne" ale ja chyba nie dałbym rady wczuć się w Niemca.Nie jestem pismakiem ale mnie tez troche to rusza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 kolego, ale ja nie jestem faszystą, a już tym bardziej hitlerowcem!!! i nie będe zakładał munduru w święta narodowe, chodził w nim do przedszkola, szkół czy nie wiadomo co jeszcze, temu co się stało winna jest gazeta, ja do winy się nie poczuwam. zobacz jakie bzdury wypisują ludzie którzy kompletnie się na tym nie znają...zobacz sobie chociażby post Piknik Militarny w Hażlachu k/Cieszyna"chłopaki zrobili świetną impreze gdzie byli też niemcy i był to PIKNIK, nie rekonstrukcja. dlaczego więc o nich nie pisze się takich żeczy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 Heh Otto, ale ten piknik był militarny, jak sam napisałeś, a nie na dzień dziecka. Tak jak napisałem w swoim poprzednim poście - czasami granica między imprezami na których wolno być, a tymi na których nie powinno się pojawić jest cienka i po prostu trzeba się dobrze zastanowić przed każdym wystepem. Jak to Werner napisał: Natomist cała zaistniała sytuacja dała nam dużo do myślenia i na pewno spowoduje naszą wiekszą ostrożnośc w przyjmowaniu zaproszen na tego typu imprezy.", więc chyba ŻO też to zrozumiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 oczywiście, że tak, ale w ta impreza miała również charakter militarny, powiedz mi w takim razie czy pokazywanie przemocy w dniu dziecka (pokazy antyterrorystyczne), były też słuszne? a pokazy WP? ludzie latali z nożami i kałachami, no ale to było przecież w pożądku, zawiniliśmy tylko my oczywiście. =] będe słuchał krytyki tylko tych osób, które tam były, a nie tych, którzy czytali te bzdury w gazecie i teraz się mądrzą na forum, sorry. =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 brawo otto swiete słowa chłopaki byli na pikniku rodzinnym w lubartowi ludzim sie podobało wypowiadali sie pozytywnie i nie było żadnych hitlerowców " swietna zabawa i fajna reko moze troszkę za ostra i troszkę poturbowalismy kolegów z niemieckich grh ale przeprosilismy i było gut ludzie zadowoleni w gazetqch pokazały się artykuły pozytywne i nikt nie miał pretensji o to że byli ze sie pokazali i było git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otto33 Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 właśnie Kamilo!OTTO mi chodzi =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.