Skocz do zawartości

Łódź i okolice !!!

mankov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wiem prowadzi ja koleś z mojej siecie mnc.pl...fajna stronka i najwazniejsze ze ciagle sie rozwija....fajnie ze ktos sie zają tymi muralami bo sporo juz ich nie zobaczymy a w ten sposob sie zachowały".....
  • Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cześć! Wiem, że już wiele razy poruszano ten temat, ale wydaje on mi się ważny. Chodzi o łódzkie bunkry i schrony...Wyczytałem na forum o różnych miejscach, ale czy można je odwiedzić? Jak odnaleźć wejścia itp.? Pozdrawiam
Napisano
Andrzej Adach Śladami okopów " Przewodnik śladami pozostałości I i II WŚ w okolicach łodzi.( wszelkie bunkry,okopy,itp) sam tego jeszcze nie widziałem...może ktoś ma pdf..? to bym zerknął chętnie bo cholera nie mam czasu do biblio przycumować...
Napisano
Nie mam niestety tej ksiażki ...
Za to propo starej Łodzi to jak będziecie na Piotrkowskiej to właśnie dziś odkryłem Infrmacje Turystyczną ! ;) ... I nawet jest o dziwo w niej sporo ciekawostek. Parę dni temu ściągneli zabytkowy tramwaj. W środku budynku jest pokaźna ekspozycja starych zdjęć miasta. Warto rzucić okiem :)
Napisano
Cześć! Dzięki za odpowiedź, niestety nie mam tej książki...będę jej szukał! Interesują mnie teraz dwa schrony: w parku Poniatowskiego(niedaleko dworca) i w okolicach ulicy Pabianickiej-ten podobno ciągnie się aż do lotniska...Nigdzie nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji na ich temat...może coś wiecie? pozdrawiam;-)
Napisano
Czytałem kiedyś artykół wspomnieniowy o tym jak w parku Poniatowskiego budowano schrony w czasie okupacji, ponadto pisali, że ten park był tylko dostępny dla Niemców.

Z całą pewnścią jeżeli poszukasz na forum to znajdziesz dosyć dużo postów na temat schronów i bunkrów z czasów okupacji hitlerowskiej na terenie Łodzi, np:

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=302084

ale szukaj więcej będzie o Rudzie, Lublinku i wielu innych miejscach

pzdr fafik
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich ze szczególnym uwzględnieniem mojego dawnego ucznia, z którym ostatnio pukałem w niewypały w lesie...
Jestem tym dziennikarzem „Gazety Wyborczej”, którego wymieniono na powyższym forum. Uparłem się, że operacja łódzka powinna być wielką atrakcją miasta i okolicznych gmin. Mogłyby się na okopach spotykać grupy rekonstrukcji historycznej z Rosji i Niemiec (Rosjanie z krasnojarska chcieli przyjechać już tej jesieni, chętni są Ukraińcy z Kijowa - Kozacy, Niemcy czekają na sygnał). Ale na wszystko jest jeszcze ciut za wcześnie.Zacząłem robić raban dopiero rok temu. Konferencja w maju była jednym z elementów rozpętywania I wojny. Z Krasnojarska dostałem listę ponad 100 nazwisk poległych pod Łodzią w listopadzie 1914 r. Koresponduję z potomkami niektórych. „Temi ręcami” odmalowałem jesienią zeszłego roku napis na kamieniu na cmentarzu w Gałkowie, dwa tygodnie temu ustawiłem prawosławny krzyż w lesie w Justynowie. Sprawą zainteresował się bardzo Wydział Promocji UMŁ. W przyszłym roku mają zarezerwować pieniądze na muzeum Bitwy - marzy mi się diorama z pozoracją pola walki, a nie martwe gablotki. Stąd ogromny szacunek dla poszukiwaczy - wiecie najwięcej o okolicach Łodzi, macie najciekawsze eksponaty i dokumentację. No i pasję przede wszystkim, a tylko tacy ludzie mogą naprawdę zrobić coś konkretnego. Jestem rusycystą, więc mogę pomóc w szukaniu potrzebnych źródeł w Rosji - mam tam już sojuszników. Ludziska z Chabarowska (koniec świata) są gotowi przywieźć na podłódzkie cmentarze sadzonki cedrów syberyjskich i obsadzić cmentarze swoich poległych.
Służę wszelkimi informacjami o Bitwie i konkretach. Np. cmentarz w Wiączyniu podlega wójtowi gminy Nowosolna, a nie leśnictwu. Jeśli znajdzie się grono chętnych, załatwię zgodę władzy na wejście tam i wycięcie chaszczy na przykład, bo teraz jest to wielki wstyd.
Służę też pomocą w kłopotliwych sytuacjach typu jak zgłosić leśniczemu niewypał albo znalezione szczątki. Gwarancja dyskrecji stuprocentowa. Jako dziennikarz chroniony prawem prasowym nie muszę ujawniać informatorów nawet jeśli mi sąd nakaże.
Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Extra sprawą byłaby rekonstrukcja walk z okresu bitwy Łódzkiej
Pomysł...super.A co do Wiączynia to naprawde porzadki są potrzebne byłem tam dwa miesiące temu i teren pochówku rosjan tragedia...krzaki przesłaniają wszystkie mogiły.Nawet zagłebiając sie w te krzaki nie jestem pewien ale wyglądało mi to na próby grzebania w ziemi...a takie wysoki krzaki są osłoną dla tzw. hieny "...Dość często wybieram sie z dziewczyną na spacer w te rejony i jak to na maniaka przystało zawsze jej mówie... siła wyższa Skarbie ale musze zajrzeć na cmentarz pierwszo wojeny , czekasz przed czy idziesz?". Powoli łapie mojego bakcla i nawet ostatnio wyczajiła w lesie pod Olechowem jakieś resztki betonowe..podczas jazdy na rowerze...hehe.Co do cmentarza to strona niemiecka jest w miare OK...choć też dawno tam nikt ręki nie przyłożył....
Napisano
Wójt Nowosolnej obiecał obsadzić cmentarz żywopłotem. Jestem umówiony we wrześniu na spotkanie z uczniami gimnazjum w Wiączyniu i opowieść o bitwie - znajdę paru, którzy trochę tam poporządkują, a przy okazji zainteresują się tematem
  • 2 weeks later...
Napisano
Macie namiary na jakieś bunkry lub schrony w okolicy Łodzi bądz inne miejsca warte uwiecznienia aparatemz wyjatkiem tego z Okólnej jeśli można mam ochote z aparatem sobie pojeżdzić...
Napisano
Ja w sprawie bunkrów. Jest taki zapomniany i chyba pochodzący z czasów PRL-u betonowy walec ze szczelinami strzelniczymi na ul łąkowej 3/5. To dawne zakłady im. Reymonta, potem bodajrze POLMERINO Obecnie... widomo hurtownie, hurtownie.... To coś schowane jest za lewym skrzydłem bramy wjazdowej. Miszkają tam tylko pająki ale nawet można otworzyć betonowe drzwizcki . Podobny obiekt tylko szczuplejszy stoi na dworcu Łódź Kaliska od strony pocztyi chuba jeszcze kilka można by znaleźć w rejonie łódzkich dworców.
Napisano
Witam czy może chodzi ci o takie obiekty....

http://img91.imageshack.us/img91/4961/nowe009mq2.jpg
http://img114.imageshack.us/img114/7717/nowe007br3.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/8513/nowe008vo1.jpg

Ten znajduje sie na dworcu na Widzewie jest to strazniczka obserwacyjna raczej bez mozliwosci prowadzenia ognia gdyz szczeliny sa zbyt małe. Mial zadanie chronic tylko delikwenta przed ewentualnym zagrozeniem.Z daje mi sie ze obiekty tego rodzaju przynajmniej ten na zdjeciu pochodza z okresu drugiej wojny swiatowej wnioskuje to tym ze zaras niedaleko tego obiektu znajduje sie poniemiecki schron kolejowy" taki sam schron znajduje sie przy dworcu we Warszawie jak mi wpadnie fotka tego warszawskiego to wrzuce...Wzdłuż torowiska na widzewie tych punktów obserwacyjnych jest kilka.

Schron kolejowy" przy dworcu na Widzewie:
http://img85.imageshack.us/img85/8876/nowe012ee2.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/8269/nowe013wf7.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/2862/nowe021yg1.jpg
http://img211.imageshack.us/img211/774/nowe023bq8.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/3844/nowe019vq7.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/9443/nowe022ju0.jpg
Napisano
Pytanie do kol.bolasa odnośnie tego postu;Poznałem prawnuka gefreitera rezerwy Paula z 94 Turyńskiego Pułku Piechoty. Jego pradziadek słuzył w 10 kompanii. Nie do końca rozumiem te oznaczenia niemieckie 10 komp. 5 Thur. Inf. Reg. 94 - czy to oznacze 10 kompanie 94 pulku ? Co oznacza ta dodatkowa piątka ? Jego pradziadek był jednym z 300 żołnierzy 89 Meklenburkskiego Pułku Piechoty ze Schwerin, którzy zostali dosłonie na poczatku pazdziernika 1914 przed przekroczeniem granicy dołączeni do 94 pp.
Czy możesz podać miejscowość w jakiej mieszka w.w.osoba?być może znam tą rodzinę.Pozdrawiam PL.
Napisano
przeczytałem cały post od deski do deski, chciałbym przyłączyć się do akcji i pomóc w przygotowaniach. Proponuję by kol. Stella, na bierząco informował co jak i gdzie, moglibyśmy się przydać. Sądząc z ilości głosów, jestem pewien że chętnych nie zabraknie ani do prac ziemnych, ani do innych zadań. Cieszy mnie to że są ludzie, dla których Poszukiwacze to nie tylko zło konieczne, ale ludzie z pasją. Dzięki tego typu działaniom możemy zintegrować środowisko poszukiwaczy w rejonie łódzkim a także zmienić stosunek społeczeństwa i lokalnych władz do nas. patronat medialny" jak widzę mamy zapewniony :).
pozdrawiam
Sacrebleu
Napisano
10 kompania 94 Wielkoksiążęcego Saskiego Pułku Piechoty ( 5 Turyngskiego ) Garnizony znajdowywały się w Weimar, Eisenach, Jena sformowany 28.10.1762 przydzielony do XI Korpus Armii...

a przed psieniesieniem należał do:

89 Pułk Grenadierów ( 1 Wielkoksiążęcy Meklemburski) garnizony znajdowały sie w Schwerin, Neustrelitz sformowany 03.04.1782 podlegał VIII Korpus Armii

Tylko nie wiem czemy ten 5 Turyngski i ! Wielkoksiezny Maklenburski jest w nawiasie może to ta sama jednostka tylko inna nazwa stosowana dla pułku piechoty.Moze ma ktoś pomysł?
Napisano
Co do Rosjan leżących w Wiączyniu (pytanie z forum):
1/ 250 pułk - Bałtycki, utworzony w trakcie mobilizacji w 1914 r. na terenie Odesskiego Okręgu Wojskowego. Wszedł w skład 63 dywizji piechoty. Nazwa nie miała nic wspólnego z dyslokacją. Dywizja działała w składzie 7 armii gen. Nikitina na granicy z Rumunią. Do Polski została przerzucona jesienią 1914, wzięła udział w „operacji łódzkiej” w składzie oddziału łowickiego. W 1915 r. walczyła w Galicji. Została doszczętnie rozbita podczas obrony Modlina w sierpniu 1915.
2/ 24 Wschodnio-Syberyjski Pułk Strzelców - z Chabarowska, rozbity wraz z całą 6 Dywizją Syberyjską w lesie gałkowskim, 500 zabitych (23 listopada 1914), większość pochowana w lesie k. Gałkowa. Pułk po uzupełnieniu walczył w Galicji i na Wołyniu. Rozformowany po rewolucji przez bolszewików.
3/ 86 pułk - chyba najciekawszy. To 86 Wilmanstrandzki Pułk Piechoty Jego Wysokości Arcyksięcia Austriackiego Albrechta. Cesarze grzecznościowo nazywali pułki swoich armii imieniem kolegów z innych krajów - zwyczaj był taki. Pułk bardzo zasłużony, historyczny. Został sformowany w 1806 r. Walczył z Napoleonem pod Borodino, potem działał w partyzantce (!?),zdobywał Paryż (Monmartre), brał udział w wojnie krymskiej i japońskiej. Stacjonował w Sweaborgu i Helsingforsie - wcielano do niego najczęściej żołnierzy nie prawosławnych (Finów, Niemców, Polaków). Przed I wojną stacjonował w Starej Russie, gdzie doczekał się muzeum i pomnika. Walczył w składzie 2 Armii na Mazurach, a potem pod Łodzią. Rozformowany w 1918 r. W Starej Russie działa pułkowa grupa rekonstrukcji historycznej.
Pułk miał też swoją tzw. „pocieszną” jednostkę, złożoną z dzieci (potiesznye wojska). Coś w rodzaju wojskowej podstawówki, bardzo popularna formacja w rosyjskiej armii już za czasów Piotra I. Trudno powiedzieć, czy te pułkowe dzieci-kadeci zabierano na front - prawdopodobnie tak.
O ile pamiętam, to właśnie dowódca tego pułku miał przygodę pod Brzezinami - pocisk urwał łeb jego koniowi. Jeśli ktoś znajdzie końską czaszkę, to może być to cenny fant. Przynajmniej dla reszty konia :)
Napisano
Info o walkach w rejonie Zgierza, Konstantynowa, Lutomierska itd. znalazłem w rosyjskim „Dzienniku działań bojowych 3 Gwardyjskiej Dywizji Piechoty. Stacjonowała przed I wojną w Warszawie, d-cą był generał-lejtenant Sirelius. Paskudna informacja: po mobilizacji wcielono do dywizji Polaków, czyli, jak to ładnie brzmi, „urożencew Carstwa Polskogo”. Jeśli znajdziecie szczątki - to mogą być nasi...
W skład dywizji wchodziły pułki gwardii - elitarne i najstarsze, historyczne rosyjskie jednostki, tworzone jeszcze np. w 1700 roku. Były to pułki Keksholmski, Estlandzki (Estoński), Piotrogradzki, Wołyński i Litewski. Walczyły zaciekle w dniach 7 -11 listopada 1914 r np. o... Żabiczki (kto by dziś pomyślał?), a pod koniec listopada broniły się na linii rzeki Miazgi na wschód od Łodzi. Strat w „dzienniku” nie ma, ale musiały być wysokie. Później do połowy grudnia mniej więcej dywizja tłukła się nad Rawką.
Konstantynów jest jeszcze o tyle ciekawy, że z niego atakowały Pabianice samochody pancerne - użyte przez Rosjan po raz pierwszy w tej wojnie. Jeden z tej zaciekłości wjechał aż miedzy Niemców, którzy podziurawili mu pancerz ze zwykłych karabinów, bo byl tak blisko. Załoga przeżyła, a dzielny dowódca dostał krzyż św. Jerzego za bezprzykładną odwagę.
W każdym razie podczas kopania w tych okolicach można mieć świadomość, że znajduje się pamiątki po najsławniejszych pułkach Rosji. Przy okazji ciekawostka: stacjonujący do 1907 r. w Łodzi 37 Jekaterynoburski Pułk Piechoty to ten sam, który dostał od Kościuszki pamiętny łomot pod Racławicami, kiedy to Bartosz Głowacki zatykał czapką armaty... Czapka pewnie jeszcze do znalezienia :)
  • 1 month later...
Napisano
Dnia 30.09.2006 w Wiączyniu Dolnym niedaleko Łodzi od godziny 10.00 do około 16.00 trwały prace porządkowe mające na celu doprowadzenie tego miejsca pochówku żołnierzy Niemieckich i Rosyjskich do godnego stanu...przed pogrzebem jaki ma sie tam odbyć w niedługim czasie... ekshumowanych żołnierzy rosyjskich z okolic Brzezin.Prace bedą w niedługim czasie powtórzone gdyz jeszcze wszystko nie zostało zrobione. W czasie prac znalezliśmy stare niemieckie tablice zrobione dla poległych rosjan z zachowanymi nazwiskami.

W akcji uczestniczyli:

Jagoda
Andyseb
Bolas
Franiu
Grzesiek
Gunship
Hefajstos
Iwan
Jagoda
Kade
Kuba
Martin
Młody Mauser
Mankov
Obert8
Sacrebleu
Sebato
Stella
Zbyszek

Dzieki tej grupie zapalencow kolejny cmentarz nie przepoadnie lecz mam nadzieje ze wkrotce zostanie całkowicie zrekonstruowany.Nie mozna doprowadzic do zapomnienia tych cmentarzy i całkowitego zdewastowania jak to juz z wieloma sie stalo w koncu nie tylko leza tam niemcy i rosjanie ale tez polacy ktorzy w zawierusze wojny nie raz stawali na przeciw siebie po obu stronach konfliktu oddając ku sobie strzały.....

W czasie prac zostało zrobione jak na razie:

- wyciet krzaki przez ktore przesłanialy widok i calkowicie pokrywaly czesc rosyjską i po niemieckiej bylo co wycinać.
- został sklejony i wkopany w ziemie krzyż Hanssa Vossa ktory do tej pory lezal złamany
- pozbyto sie bazgrołów z pomników ufundowanych przez K.Scheiblera
- pociete duze drzewa i krzaki i poukładne zostały na stosy któorymi zajmie sie juz gmina
- czyszczenie mogił
- wygrabienie i odłoniecie mogił niemieckich
- znalezienie zasypanych ziemią tablic niemieckich zrobionych dla rosjan
- i wiele innych prac

Z góry wielkie dzieki dla osob uczestniczacych w porzadkach
i gminie Nowosolna za pomoc....

wiecej informacji na http://www.lodz-eksploracja.org/index.php

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie