Gunship! Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Mankow - cały system obrony przeciwlotniczej Łodzi i regionu występuje w dokumentach jako Flakbigade Litzmanstadt" - to tak gwoli ścisłości :)
bolas Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Korzystając z chwili wolnego podrzucam kilka pozycji na których można się oprzeć - moje zapiski bibliograficzne nie są za dokładne więc musi Wam to wystarczyć :)1. Waffen K., Die Schlacht bei Lodz. Unter benutzung amtlicher Quellen. (wydanie niemieckie - coś koło 1920-25 roku)2. Eilsberger E., Der durchbach bei Brzeziny am 24.XI.1914. (tez niemieckie z lat 20-tych).3. Hertz M., Łódź w czasie Wielkiej Wojny, Łódź 1933. Poniżej kilka linijek z ostatniego na zachęte ;)pozdrawiam
mankov Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 ten fragmencik pobudza wyobraznie....przez moment słyszałem ta kanonade za oknem...pozdro dzieki za wstawienie tych pozycji napewno bedzie trzeba w nie zagladnac w ktorej bibliotece jak mają.
bolas Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Naprawdę warto to przeczytać ... postaram się w wolnej chwili coś jeszcze wrzucić. Wczoraj sobie przypomniałem to do poduszki - niesamowite są te opisy rusofilskiej Łodzi z 1914 roku! I jakie sceny ! Dla przykładu opisane są autentyczne zdarzenia gdy np. Piotrkowską maszeruje kompania jakiegoś niemieckiego pułku piechoty pewna że zajmuje miasto, w tymczasem dwie ulice obok, pełny nieświadomości grasuje sobie z podobnym przekonaniem rosyjski oddział wydzielony z pułku kozaków. Albo późniejsze sceny gdy 2 niemieckich żołnierzy maruderów jedzie sobie tramwajem z oficerem szukając swojej jednostki i nagle tramwaj zaczynają gonić kozacy na koniach ! Wyobrażacie sobie takie akcje w naszym mieście ? Kozacy goniący konno tramwaj z niemcami ? Opisy są rewelacyjne ... przytoczonę są tam fragmenty dziennika jakiegoś łodzianina, który dosłownie dzień po dniu opisuje okres najcięższych walk. Spotyka się opisy w stylu ... we wtorek pojechaliśmy na pobojowisko pod Rudą Pabjanicką. To było moje pierwsze pobojowisko jakie widziałem. Masy zabitych żołnierzy, oficerów. Pickelhaub już nie było,więc przywiozłem sobie resztki granatów i bagnet." Super pozycja. Zdecydowanie polecam. W ogóle możnaby było się powymieniać materiałami jeżeli byście mieli ochotę.
bolas Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 I kilka fotek z okresu ... rosyjscy jeńcy w rejonie dworca fabrycznego przed odesłaniem dalej ...
bolas Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 generał Litzmann pod Brzezinami ... okładka niemieckiej książki z lat trzydziestych ...
bolas Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Rosjanie ( a może Niemcy?) pod Białą k. Łodzi ...
bolas Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Znalazłem jeszcze kilka pozycji do tematu:1. Bortnowski W., Ziemia łódzka w ogniu 1. VII - 6.XII 1914, Łódź 1969.2. Zglintzki, Der Durbruch bei Brzeziny, Berlin 1914.3. Eichler A., Zwischen den Fronten kriegsaufzeichenungen eines Lodzer Deutschen, Łódź 1918.4. Ardenne v., Feldzug in Nordpolen und Wohlynien 1915. Einnahmne der Narew und Niemen - Festungen, Berlin 1916.5. Dudziński B., Ze wspomnień Łodzianina 1905-18, Łódź 1971.6. Kolk W., Die Batterie Lancelle und die weisse Teufel bei Brzeziny, Berlin 1935.7. Wulffen v., Die Schlacht bei Lodz. Durchbruch bei Brzeziny, Oldenburg 1918.8. Reichsarchiv. Der Weltkrieg 1914-1918. Der Serbst Feldzug 1914. Der Ubschluss der Operationen im Westen und Osten, Berlin 1929Bardzo fajne są te źródła niemieckie z okresu zaraz powojennego - niestety są piekielnie ciężkie w odbiorze - po pierwsze trzeba znać w miarę dobrze niemiecki, a jak to się uda to jeszcze trzeba się zmierzyć z wielkim problemem jakim jest czytanie po niemiecku w gotyku. Wredna sprawa.
mankov Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Napisano 5 Czerwiec 2006 troche z innej beczk ale z Łódzi bo znalezione u mnie na strychu...moze macie jakies pomysły albo spotkaliscie sie juz z tymhttp://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=327903
bolas Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 No chłopaki śmiało piszcie coś o swoich żródłach do operacji łódzkiej. Chętnie bym się dowiedział o jakiś nowych. Rozkręćmy ten wątek - żeby był to ciekawy wątek o operacji łódzkiej 1914. Dziś przypadkiem kupiłem na Piotrkowskiej niemieckie wspomnienia z walk pod Łodzią, Brzezinami i Olechowem - podaje tytuł:Jakobs T., Die Letzte Schlacht und Der Loewe von Brzeziny, Hamburg 1939.270 stron tekstu, mapki poglądowe itp ... niestety znów wszystko w gotyku i po giermańskiemu ... :)A może dla rozbujania wątku pochwalicie się fotkami swoich trafien z rejonu Operacji Łódzkiej ?
fafik Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Orałem lasek Porszwicki oraz okolice mi Florentynów, z różnym natężeniem kulki szrapnelowe ( co ciekawe kulki szrapnelowe znalazłem jeszcze na polu daleko za laskiem porszewickim, koło oczyszczalni). Łuski i pociski mosina, mausera, niemieckie kbk i jedna łuseczka od floberta, masa odłamków, fragmentów zapalników i tych pierścieni aluminiowych, nawet znalazła się w rejonie Okołowic galanty fragmencik łuski altyleryjskiej średnicy saperki. pzdr fafik
fafik Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 a tu kilka fotek z Łowicza 1914/1915pzdr fafik
mankov Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 mapa bitwy o Łódź 1914...może komuś sie przyda.http://www.firstworldwar.com/maps/graphics/maps_25_easternfront_lodz.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.