skyluke Napisano 28 Maj 2006 Autor Napisano 28 Maj 2006 Witam! Poszukuję informacji na temat systemu transzei w lasku miejskim kolo Ozorkowa. Dokladnie znajdują się one między Ozorkowem a Sokolnikami. Widoczne tylko w terenie zalesionym. Od północy potrójna linia transzei strzeleckich z wysuniętymi stanowiskami. Całość tworzy rozbudowany system, czyli nie kopano na prędce. Przez ten rejon przechodziła linia kolejki wąskotorowej zbudowanej przez Niemców w 1914. Przypuszczam że są to fortyfikacje I wojenne ale może ktoś wie więcej na ten temat?Kto i co tak pieczołowicie, zabezpieczał? Niestety znalezisk brak,czysto, walk chyba nie było...
fafik Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 witamrejon Ozorków, Skotniki, Modlna to z całą pewnością rejon w którym miały miejsce walki elementów armii prusy we wrześniu 1939 roku, jak znajde skan jakiej książki to o ludzkiej porze puszcze Ci coś na ten temat.natomiast w ramach operacji łódzkiej 1914 roku, to w okolicy Zgierza od 17 listopada ( rejon Sokołów Zabieniec Radogoszcz i południowy skraj lasu Łagiewnickiego)- ale to daleko od Ozorkowa.pzdr fafik
fafik Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 sorry nie armii prusy tylko armii poznańzła godzina pzdr fafik
skyluke Napisano 28 Maj 2006 Autor Napisano 28 Maj 2006 Dzięki! O wrześniu 1939 w tej okolicy wiem trochę więcej. Okopy raczej nie z tego okresu, zbyt szybko to się działo aby się Niemcy aż tak okopywali (bo zwrócone na północ na Czerchów). Więc pozostaje I wś. Wiem tylko o walkach koło Białej na północ od Zgierza, bo tam są dwa zanikające cmentarze wojskowe. Ale o Ozorkowie nie wiem, więc zachęcam nadal do pisania wszystkich. Jeśli potrzebujesz inf. wrześniu w tej okolicy to może mogę pomóc.
Boruta Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Jak mnie pamięć nie myli, to w 39 chyba zdobyliśmy Czerchów. Do Ozorkowa nasi nie weszli, zatrzymali się mniej więcej w rejonie stacji kolejowej (po bitwie pod Solcą), Cedrowicach. Te okopy mogą być niemieckie. Modlna była zdobyta, lecz potem przyszedł rozkaz odwrotu, no i dalej nie poszli.Pozdrawiam
jagoda Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Czytałem gdzieś, ze to są pozostałości po I WŚ. Nie pamiętam czy wybuwoawli je Rosjanie, a po zajęciu Zgierza wykorzystali je Niemcy, czy na odwrót. Z całą pewnością to jest pozostałość operacji łódzkiej.Pozdr. MJ
waldi550 Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 WitamMam nadzieję że znasz Parzęczew tam za Stawiskami jest las w tym lesie rozbrajali się nasi po bitwie nad Bzurą. Chcesz więcej???
skyluke Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Chętnie, byłbym wdzięczny. Słyszałem od pewnego miejscowego z Leśmierza o takich miejscach ale nie barduo wierzę w to rozbrajanie gdyż Armia Poznań z lini Czerchów-Modlna -Celestynów wycofała się nie za Bzurę pozostawiając chyba sprzętu? A Parzęczewa nie zdobyto chyba, najdalej Folwark Wróblew. Chyba, że zrobiła to GO gen. Skotnickiego ale nie wiem dużo o ich dokonaniach oprócz rejonu Wartkowic i Białej Góry. A tak z innej beczki , czy wie ktoś też o Armii Łódź w tym regionie? podobno były potyczki w czasie odwrotu. Wiem tylko o Białej(kwatery na cmentarzu). Chętnie usłyszę więcej. Pozdr.
waldi550 Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Witam narazie zerknij poniżej.http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=324677
jagoda Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Mogli się rozbrajać ale nie koniecznie po Bzurze" może wcześniej albo póżniej,np. może jakiś batalion ON albo inny mniejszy pododdział odcięty od reszty swoich.Pozdr. MJ
waldi550 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Właśnie i tu się z Tobą zgadzam, był to nie wielki oddział ukrywajęcy się w lesie ludność zniosła ubrania cywilne a mundury i osprzęt został zakopany. I tu jast dziwne bo jako mały gżdyl znalazłem w chacie granat, krutką broń, szable, oraz długi karabin, jak wujostwo to zobaczyli to zabrali i zajżeli do tyłka tak że na długi długi czas wybili mi z głowy takie zabawy, choć tylko do wielkanocy. Miejscowi chyba wiedzą o co chodzi, jak nie to czekam na pytanie?
jagoda Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 To trzeba sprzęt wykopać po co ma się w glebie marnować, jestem chętny do pomocy, jak by co pisz na prv.Pozdr. MJ
waldi550 Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Witam Ja w tamtych okolicach nie byłem ze 30 lat, i to co widzę na interku to zupełnie inny Parzęczew. Ja nie mogę się skontaktować z moim rocznikiem w Parzęczewie bo jakoś się do interka nie garną a małolaci nie wiedzą o co chodzi.
Kobieras39 Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 a propo białej to trafiłem na opuszczonych domach w szczawinie przed budową autostrady na dwie manierki wz 31 i buty saperskie wh wiec raczej na bank cos z 39 powinno sie poniewierac w lesie kolo białej raz chodziłem tam z wykrywką ale nic zero nawet łuski mzoe złe miejsce? mzoe ktos z was wie wiecej???aha a co do cmentarzy to jeden z tych zarastajacych zaraz obok bailej to zwykly cywilny ewangelicki , drugiego nie namierzyłem jak cos wiecie o 39 w tym rejonie to dajcie znac ;]
jagoda Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Biała, Szczawin, Kębliny, Osse, Koźle, Głowno-w tych miejscowościach były potyczki w 39.Pozdr.MJ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.