Skocz do zawartości
  • 0

Cóż to za --- GUN

ZUBIKED

Pytanie

Napisano

Mam ogromną prośbę do znawców tematu o identyfikacje tejże strzelby . Wygląda to na broń myśliwską. Niestety lufa nie zachowała sie tak dobrze jak reszta właściwie to lufa jest złamana prawdopodobnie posłużyła jako broń sieczna (atak niedziwiedzia czy co?) podejrzewam że długość lufy to ok.70 cm.Dodam jeszcze że w częsci lufy tkwi nabój z sygnaturą
Na 12 --- FAM
3 i 9 --- 12
6 ------ *

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki .To w końcu nie kumam. Te świece są od Wilgi i od Antonowa czy nie,Bo nie wyraziłeś się precyzyjnie - niby tak ale nie !
Napisano
To pierwsze to nie dubeltówka tylkopojedynka"z jedną lufą w kal.12(wagomiarowym)-widać to doskonale na zdjęciu z postu o 21.32 trzecim od góry.Napis na łusce oznacza właśnie kal.12,a FAM to Fabryka Amunicji Myśliwskiej(Pionki).Wygląd wskazuje jednolufkę łamaną prod.ZSRR-TOZ-Tulskij Orużnyj Zawod.Ten wystający przy kabłąku spustu w kierunku kolby kawałek metalu to tzw.klucz do otwierania-łamania broni w celu załadowania.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
napewno są lotnicze a od czego to tylko bicia mogą pomóc rozmiar świec do an-2 był 18 lub 20 (widziałem je 24 lata temu)pozd.marek
Napisano

Mam ogromną prośbę do znawców tematu o identyfikacje tejże strzelby . Wygląda to na broń myśliwską. Niestety lufa nie zachowała sie tak dobrze jak reszta właściwie to lufa jest złamana prawdopodobnie posłużyła jako broń sieczna (atak niedziwiedzia czy co?) podejrzewam że długość lufy to ok.70 cm.Dodam jeszcze że w częsci lufy tkwi nabój z sygnaturą
Na 12 --- FAM
3 i 9 --- 12
6 ------ *

Napisano
Kolega Boruta może coś wie na temat pozostałych przedmiotów było by mi łatwiej kopać wiedząc czego się spodziewac. Ok są świece zapłonowe a te zawleczki od czegoś musiały być moze o" jest jeszcze do znalezienia
POZDRAWIAM
Napisano
I jeszcze jedno Jak działał ten klucz i wogóle co to takiego bo np. palec (nie wskazujący a następny) tem świetnie leży. POZDRAWIAM i prosze o sugestje co do reszy przedmiotów
Napisano
Ten typ broni w niezmienionej formie produkowano od lat 40 do 90 XX wieku,więc trudno bez punc i bić powiedzieć coś dokładnego.Klucz działał w ten sposób że właśnie palcem środkowym(po wystrzeleniu lub przed załadowaniem)rozpoczynało się ruch do przodu.Wtedy klucz odchylał się od kabłąka na zawiasie umieszczonym w jego przeniej części i tym samym urychamiał mechanizm odryglowania(trochę jak w westernowych Winchesterach z systemem lewarowym).Powodowało to możliwość zlamania broni,czyli wychylenia lufy w stosunku do baskili(miejsca z mechanizmem uderzeniowym iglicy)i tym samym napięcie mechanizmu iglicy,oraz włożenie naboju do komory nabojowej.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
http://www.eaacorp.com/diagrams-izh18lg.html
http://www.baikalinc.ru/eng/prod/rifle/izh18m/
Tutaj linki do współcześnie produkowanych w Rosji pod nazwą
Iż 18 odpowiedników.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Witam
Co do świec to podejżewam iż są od jakiegoś samolotu gdyz czytalem kiedyś cos na temat świec i typowe dlą świec od samolotu było to że mialy wiecej niz jedną elektrodę boczną a na zdjeciach widać ze jedna ma 4 a druga 2 elektrody boczne ale nie jestem jeszcze pewien poszperam troszke i napisze cos dokladniej
Napisano
Dzięki Welkie. Ten schemat jest naprawdę dobry i daje pojęcie jak wyglądała ta giwera ! mam jeszce jedno pytanie jak się nim zająć by go rozruszać i nie uszkodzić Co zastosować - Elektrolizę
POZDRAWIAM
Napisano
Dzięi Fokuz11 to możliwe że od samolotu ponieważ niedaleko było lotnisko polowe używane przez niemców jak i rosjan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie