DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Przy okopach, teren przewertowany wydawałoby się bardzo dokładnie, a tu 10 cm pod ziemią, taka saperka niemiecka. Naprawdę w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Kolejny przykład z ziemianek. Sprawdzone dokładnie, a tu taki skarb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Trochę czasu zmitrężyłem żeby wydobyć co do monetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Skarb to raczej nie jest, ale jednak. Moneta cynkowa Protektoratu Czech i Moraw z lat 42-44 oraz kilka fenigów hitlerowskich. Zakopał czy mu wypadło z kieszeni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Parę innych rupieci z ziemianek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Taka łuseczka z WJa-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 75-ka. Myślę że od pantery, 100m dalej wyszła nakładka antypoślizgowa na gąsienicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Przy stanowisku strzeleckim. S84/98 ale niestety tylko resztki żabki i pochwa. Poszukiwania bagnetu nie zdały się na nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Pochwa w stanie nie tragicznym. Dławik nawet trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Kolejne WJa-23 z ogniwami taśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Magazynek od Gewehr 43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 No i moja pierwsza prawdziwa dziura (ta w ziemi oczywiście :). Zakopał chyba bauer, bo wioska nie daleko. Kopaliśmy z kolegą ze dwie godziny. Żadne skarby, głównie ceramika użytkowa, choć były i cacuszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Po przetransportowaniu i oczyszczeniu w domu. Mydło i powidło, nawet dusza od żelazka. Zastanawia brak sztućców. Ktoś wie dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Znalazły się i takie dwa talerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Wśród talerzy z całej Europy znalazł się jeden może nie najpiękniejszy, ale dla mnie szczególnie cenny, dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 dlatego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stizek Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 fajny depozycik.sztućce schowane moga być srebrne z innymi dobytkami. skoro był jeden depozyt to 90% ze są następne szukajcie dalej okolice,przy starych drzewach,rzeczkach,ruinach,pagórki itp itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Były też weki. Weki jak weki. Ale gdy umyłem je dokładnie i zacząłem przeglądac pokrywki, z lekka oniemiałem. Trzy z nich to produkcja z Pieńska, małe miasteczko niedaleko Lubania gdzie funkcjonowało kilka niemieckich hut szkła. Po kolei sygnatury:PHONIX - Penzig SchlesienAGA - Penzig SchlesienADLER PROGRES - też huta z Pieńska z pięknym logo orłaoraz GARANTANKERGLASHJCO z pięknym logo konika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 I na koniec rzecz cenniejsza, choć uszkodzona. Szklanica z ornamentami metalowymi z Górlitz, czyli niedalekiego Zgorzelca. Szklanka oczywiście pobita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Druga strona. To chyba pruski orzeł, a w środku jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 StizekMyślisz że nie szukałem. Ale to świeża miejscówka, więc kto wie. Kilka dni później koło drogi, stanowisko jakiegoś ciężkiego pojazdu, wykrywka buczy ostro. Kopię w nasypie i po kolei wyjmuję nakładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Ostatecznie wyszło 7 szt. , jak dla mnie szok. To chyba coś na podwoziu Panzer III albo IV. Na dole z lewej dla porównania wcześniej znaleziona nakładka Pantery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stizek Napisano 25 Wrzesień 2011 Share Napisano 25 Wrzesień 2011 szukaj szukaj na pewno jeszcze cos zostało schowane powodzonka czekamy na relacje :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 9 Październik 2011 Share Napisano 9 Październik 2011 Trafiła się ziemianka w lesie, ruska. U wejścia jak zwykle sporo tłuczki po wekach, żużel po ognisku, fajerki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 9 Październik 2011 Share Napisano 9 Październik 2011 Gdy zacząłem kopać, wyskakiwały przede wszystkim butelki po lekarstwach. Czyżby w ziemiance urzędował wracz"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.