polsmol Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Przydała by się mapa cywilnej sieci łączności. A tak na marginesie to bezmyślne kupowanie sprzętu z zachodu (w tym starych rupieci) aż nadto przypomina mi obecną sytuację Wojska Polskiego. Szkoda słów.
Badylarz Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 Wszystko pięknie i ładnie informacje niektóre bardzo pożyteczne ale nadal nie wiem informacja nie potwierdzona które to samoloty przeleżały w skrzyniach nie używane.Kojarzy mi się nazwa Breguet i ilość 700 szt. ale chyba przesadzona.Zakupy w trakcie wojny bolszewickiej i tuż po niej uważam były uzasadnione, dostawaliśmy sprzęt, który był znacznie lepszy od tych co mieli czerwoni, poza tym państwa alianckie zwłaszcza Francja pozbywały się na gwałt dużych ilości niepotrzebnego sprzętu. Natomiast później to już trzeba było weryfikować. Zdaje się wpadł przy tym gen. Żymierski vel Łyżwiński. Afera chyba dotyczyła masek przeciwgazowych od Francuzów własnie.
Gebhardt Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Samoloty Breguet uzywano jak najbardziej. To chyba nie o nie chodzi. Sa dwie mozliwosci:1) Samoloty Farman Goliat (nocne bombowce dwu-silnikowe) w ilosci 32 szt przelezaly w skrzyniach (poza kilkoma egzemplarzami uzywanymi do skokow spadochronowych, rozpylania srodkow owadobojczych itp) kilka lat poniewaz nie bylo w kraju odpowiednich hangarow (samolot mial konstrukcje drewniana, zle znosil pogode). Po wybudowaniu odpowiednich hangarow samoloty sluzyly w 1 p lot w eskadrach 211 i 212 i do szkolenia. Wkrotce jednak zostaly zastapione samolotami Focker. Z 20 szt zdjeto silniki ktore uzyto do innych samolotow, a platowce ponownie zlozono jako rezerwe materialowa. Reszta sluzyla jako samoloty szkolne. Samoloty wojskowe w Polsce 1924-39. Morgala A, wyd Bellona2) Samoloty mysliwskie Spad 51 w ilosci 50 szt. Poniewaz ich poprzednik Spad 61 (265 szt+) uzyskal tak fatalna opinie, nie byly uzyte i pozostaly w skrzyniach. Mozliwe zreszta ze zupelnie nieslusznie, bo wiele wad Spada 61 usunieto w Spadzie 51.W Klepacki, przekaz ustny
polsmol Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Spad" to dość niefortunna nazwa dla samolotu ;-)
pik78 Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 A co powiesz o Kantach ( Cant" ) :D ?! Własnie jak było z tymi Cantami ? Gniot czy nowoczesna konstrukcja ,tylko pare sztuk trafiło do nas !? Kiedys czytałem w ksiazce Wielkie dni małej floty " bardzo pozytywne rzeczy o tym wodnopłacie ...pzdr pik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.