Skocz do zawartości

Kołobrzeg

Gość hydro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich i pozdrawiam. Pierwszy raz tutaj mam przyjemność. Chcę zapytać czy możee ktoś wie coś co dotyczy Kołobrzegu. Najbardziej interesują mnie mapy miasta i okolicy przed 1945 r. Może jakieś fakty, ciekawostki, wydarzenia. Pozdrawiam, życzę sukcesów.
  • 1 year later...
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam. Posiadam sporo materiałów na temat Kołobrezgu, także plany na który ci tak zależy. jednakże są to kserokopie, czy jestes moze z Koobrezgu? Możesz skontaktować się ze mną na e-maila? Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
Obecnie tuż obok siebie są 3 (sic!) wątki na temat Kołobrzegu: ten, Kołobrzeg 1945" i Lotnisko w Bagiczu". Proponuję się nie rozdrabniać :)
Skontaktuj się z ludźmi od http://www.festungkolberg.prv.pl/

pozdrawiam,M
Napisano
Witam

Jakieś 2 lata temu spędzałem urlop w Dźwirzynie. Podczas wędrówek natknąłem się na 6 lub 7 mogił, dokładnie nie pamiętam ile ich było. Znajdowały się w lesie przy ścieżce biegnącej wzdłuż wydm, mniej więcej w połowie drogi między Dźwirzynem a Kołobrzegiem na wysokości Grzybowa. Obok mogił można było dostrzec 2 stanowiska strzeleckie połączone okopem. Czy ktoś wie czyje to groby ?

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
te groby to mogiły niemieckiej ludności cywilnej, zginęli najprawdopodobniej podczas próby ewakuacji z oblęzonego Koóobrezgu w marcu 1945r. Znam kolesi krórzy chodząc z wykrywaczami przypadkowo odkopali ich szczątki i usypali te mogiły, ktoś nawet o nie dba, przynosi kwiaty etc.
  • 1 month later...
Napisano
Teraz cos z zupelnie innego tematu !

-----------------------------------------------------------

poszukuję informacji o jednostkach Wojska Polskiego, które stacjonowały bądź nadal stacjonują w Kołobrzegu.
Chodzi mi o okres od zakończernia wojny do dzis.

dysponuje takimi informacjami:

- 28pz Kołobrzeg, 32pz Kołobrzeg, 4pa Kołobrzeg ze składu 8 DZ Koszalin ;

- 23. baterię plot
- 8 Batalion Remontowy (JW 2117)
- Batalion Medyczny > Szpital Wojskowy Kołobrzeg
- 16 Dywizjon Kutrów Zwalczania Okrętów Podwodnych, Grupa Pomocniczych Jednostek Pływających ze składu 8 Flotylli Obrony Wybrzeża
- do około 1974r byl rozlokaowany 19 BAS

pozdrawiam !
Napisano
19. Bateria Artylerii Stałej (4 x 130 mm) została sformowana na podstawie r-zu d-cy MW z 19.10.1950 r.
Rozformowano ją dopiero w 1977 r. na podstawie zarządzenia szefa Sz.Gen. z maja i r-zu d-cy MW z lipca 1977 r. - termin rozwiązania baterii zakreślono do 01.11.1977 r.

Alkali
Napisano
Obiekty 19. BAS są, za wyjątkiem punktów obserwacji bocznej, na terenie wojskowym i oficjalnie nie są dostępne.
A 25. BAS na Stogach to już obecnie praktycznie sam beton. Zaglądam tam od czasu do czasu i tej wiosny z przerażeniem stwierdziłem, że złomiarze przeszli samych siebie !!!
Szkoda, że służby konserwatorskie nie zainteresowały się wcześniej tym terenem.
Tym amatorom zabytkowego złomu to bym osobiście nogi z d... powyrywał. Nie znają umiaru ! Wczoraj na Westerplatte złapali jednego takiego - dwaj inni dali nogę. Faceci demontowali schody na punkcie obserwacji bocznej. Jak ktoś nie wie to jest to ta betonowa wieża jakieś 100 m na wschód od placówki Fort".
Napisano
Przepraszam ale nieświadomie wprowadzilem w błąd ....

chodziło mi nie o 25 BAS tylko o 31 BAS w Ustroniu Morskim.

dogadałem sie z kolegą który mieszka w Ustroniu Morskim i mowi ze wie gdzie to jest i jak znajdzie troszke wolnego czasu to mnie oprowadzi. Mówil ze niedawno byl tam i jeszscze była drabinka do wieży GPKO. a niepodal stała makieta? samolotu.

pojedzie sie , zobaczy, i porobi fotki :)

pozdrawiam !
Napisano
Ostatnio odwiedziłem 31 BAS. Powiem krótko - obraz nędzy i rozpaczy. Aż przykro się zdjęcia robi. Wszystko co stalowe zostało DOKŁADNIE poobcinane. Ościeżnice stalowe wyrwane ze ścian - drabinek żadnych już nie ma. Jak już zdjęcia to może ktoś ma starsze - z chęcią sobie powspominam :)
Napisano
Drogi Arkady pwiedz kiedy ukaże się aktualizacja Twojej stronki ?? Bo szczerze mówiąc niektóry czekają z niecierpliwością.

i jedno pytanie. Wędrując z Luca po Kołobrzegu widzieliśmy na terenie 19BAS (zza płotu) coś w wydmie - obiekt na ksztalt połowy walca z rozsuwanymi drzwiami (jak w hangarach), obsypane ziemią.
Moze Ty orientujesz się do czego to jest przeznaczone ?
moze na terenie innych BAS`ów os podobnego jest.

pozdrawiam !
Napisano
Cięzko powiedzieć, bo chyba nie chodzi Ci o jakiś mały schron prefabrykowany z KRU/BRU. Najlepiej jakieś zdjęcie, albo określ gabaryty.
Co do aktualizacji to jakoś czasu brakuje, ale objecuję poprawę ;)
Pozdrawiam
A
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam
Ludzie którzy interesują się historią Kołobrzegu i okolic zapraszam do forum Spotkania.... (wyzej nad postami)
Moze w koncu czas sie zebrac i zdzialac coś razem ?!

Pozdrawiam!
  • 1 month later...
Napisano
Ostatnio zakupiłem sobie książeczkę Powojenny Kołobrzeg".
czytając ją sobie zaczekawiło mnie jedno stwierdzenie...
w 1950r nastąpiła militaryzacja Kołobrzegu i wzdłuż wybrzeża zbudowano fortyfikacje składające sie z ciągu schronów.... wykorzystano tu nawet niemieckie kopuły pancerne przywiezione z Wału Pomorskiego (!!!)
czy ktoś coś wie na ten temat ?
Pozdrawiam
Napisano

Istotnie, w latach 50-tych w rejonie Kołobrzegu powstały umocnienia przeciwdesantowe. Po wschodniej stronie miasta był to Batalionowy Rejon Umocniony Nr 7 (inaczej BRU-7 Luboszyce) ciągnący się do lotniska.
Po zachodniej stronie miał powstać BRU-9 Kołobrzeg-Zachód ale ostatecznie zbudowano tam jedynie Kompanijny Rejon Umocniony, który miał za zadanie bronić 19. BAS i był obsadzany w głównej mierze przez załogę tej baterii.

Pzdr,
Alkali

Napisano
Co do tych kopuł pancernych to chyba chodzi o przenośne stanowiska dla km (MG-Panzernest). Jedno było ustawione na plaży, a obecnie znajduje się w Muzeum Oręża.
Napisano
Alkali powiedz mi gdzie taką mapę wyszukałeś ? i czy dał byś radę wysłać mi większą na mail ? chodzi głównie o Kołobrzeg i Ustronie Morskie.
co do stanowisk to owszem stanowisko panzernest było ulokowane po wschodniej stronie (niedaleko sanatorium Arka) ale w chwili dzisiejszej stoi sobie w muzeum i rdzewieje.
stanowiska i linie były zbudowane z betonu albo półfabrykatów (nie znam sie na tym materiale ;) ) ale żadnych kopuł pancernych nie widzialem... dziwne... musze się autora popytac gdzie to widzial
pozdrowienia !
Napisano
Hi Lobo26,

>Alkali powiedz mi gdzie taką mapę wyszukałeś ? i czy dał byś radę wysłać mi większą na mail ? chodzi głównie o Kołobrzeg i Ustronie Morskie.

Klik i poszło – wczoraj ok. 17. Podobały się ?? Przydałoby się jakieś drobne dziękuję :-)

Pzdr,
Alkali
Napisano
Witam !
hmm.... drobne dziękuję ? nie - tu sie należy Wielkie Dziękuję !!! mapy poprostu są super !!!
nawet zaznaczone są tam oznaczenia obiektów :) - jestem pod wrazeniem muszę przyznać!

jeszcze raz dzięki
pozdrawiam !!!
Napisano
Witam
przestudiowałem dokładnie obie mapy i .....
mam pyrznie do kolegi Arcady... mianowicie na Twojej stronce jest spis numeracji obiektów...
19BAS dostał numery serii 400.... na mapie pojawia sie numeracja 420/a i 420/b .... w owym spisie nie jest to ujęte.... czy masz moze pomysł co to były za obiekty???
z mapy wynika ze stją w miejscu gdzie była kiedyś betonowa wieza i bunkier.... czy mógłbyś to potwierdzić (tj numeracje)

pozdrawiam !A

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie