Gość Napisano 30 Kwiecień 2002 Napisano 30 Kwiecień 2002 Witam wszystkich i pozdrawiam. Pierwszy raz tutaj mam przyjemność. Chcę zapytać czy możee ktoś wie coś co dotyczy Kołobrzegu. Najbardziej interesują mnie mapy miasta i okolicy przed 1945 r. Może jakieś fakty, ciekawostki, wydarzenia. Pozdrawiam, życzę sukcesów.
Gość Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Witam. Posiadam sporo materiałów na temat Kołobrezgu, także plany na który ci tak zależy. jednakże są to kserokopie, czy jestes moze z Koobrezgu? Możesz skontaktować się ze mną na e-maila? Pozdrawiam.
beaviso Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Witam,Obecnie tuż obok siebie są 3 (sic!) wątki na temat Kołobrzegu: ten, Kołobrzeg 1945" i Lotnisko w Bagiczu". Proponuję się nie rozdrabniać :)Skontaktuj się z ludźmi od http://www.festungkolberg.prv.pl/pozdrawiam,M
Waldenfels Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Lotnisko w bagiczu a walki o Koobrzeg w 1945 to dwie różne sprawywiec nie ma ich co łączyć razem.
Lobo26 Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Drogi Beaviso zapomnialeś jeszcze o Rogowie (rogow) to czyli mamy 4 wątki ;)
Mathew Napisano 11 Marzec 2004 Napisano 11 Marzec 2004 WitamJakieś 2 lata temu spędzałem urlop w Dźwirzynie. Podczas wędrówek natknąłem się na 6 lub 7 mogił, dokładnie nie pamiętam ile ich było. Znajdowały się w lesie przy ścieżce biegnącej wzdłuż wydm, mniej więcej w połowie drogi między Dźwirzynem a Kołobrzegiem na wysokości Grzybowa. Obok mogił można było dostrzec 2 stanowiska strzeleckie połączone okopem. Czy ktoś wie czyje to groby ?PozdrawiamMathew
Waldenfels Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 te groby to mogiły niemieckiej ludności cywilnej, zginęli najprawdopodobniej podczas próby ewakuacji z oblęzonego Koóobrezgu w marcu 1945r. Znam kolesi krórzy chodząc z wykrywaczami przypadkowo odkopali ich szczątki i usypali te mogiły, ktoś nawet o nie dba, przynosi kwiaty etc.
Lobo26 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Teraz cos z zupelnie innego tematu !-----------------------------------------------------------poszukuję informacji o jednostkach Wojska Polskiego, które stacjonowały bądź nadal stacjonują w Kołobrzegu.Chodzi mi o okres od zakończernia wojny do dzis.dysponuje takimi informacjami:- 28pz Kołobrzeg, 32pz Kołobrzeg, 4pa Kołobrzeg ze składu 8 DZ Koszalin ;- 23. baterię plot- 8 Batalion Remontowy (JW 2117)- Batalion Medyczny > Szpital Wojskowy Kołobrzeg- 16 Dywizjon Kutrów Zwalczania Okrętów Podwodnych, Grupa Pomocniczych Jednostek Pływających ze składu 8 Flotylli Obrony Wybrzeża- do około 1974r byl rozlokaowany 19 BASpozdrawiam !
Alkali Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 19. Bateria Artylerii Stałej (4 x 130 mm) została sformowana na podstawie r-zu d-cy MW z 19.10.1950 r. Rozformowano ją dopiero w 1977 r. na podstawie zarządzenia szefa Sz.Gen. z maja i r-zu d-cy MW z lipca 1977 r. - termin rozwiązania baterii zakreślono do 01.11.1977 r.Alkali
Lobo26 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 chyba nikt nie wie na ten tematps: co do 25BAS bede niebawem miec fotki a 19BAS musi poczekac
Alkali Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Obiekty 19. BAS są, za wyjątkiem punktów obserwacji bocznej, na terenie wojskowym i oficjalnie nie są dostępne.A 25. BAS na Stogach to już obecnie praktycznie sam beton. Zaglądam tam od czasu do czasu i tej wiosny z przerażeniem stwierdziłem, że złomiarze przeszli samych siebie !!! Szkoda, że służby konserwatorskie nie zainteresowały się wcześniej tym terenem.Tym amatorom zabytkowego złomu to bym osobiście nogi z d... powyrywał. Nie znają umiaru ! Wczoraj na Westerplatte złapali jednego takiego - dwaj inni dali nogę. Faceci demontowali schody na punkcie obserwacji bocznej. Jak ktoś nie wie to jest to ta betonowa wieża jakieś 100 m na wschód od placówki Fort".
Lobo26 Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Przepraszam ale nieświadomie wprowadzilem w błąd ....chodziło mi nie o 25 BAS tylko o 31 BAS w Ustroniu Morskim.dogadałem sie z kolegą który mieszka w Ustroniu Morskim i mowi ze wie gdzie to jest i jak znajdzie troszke wolnego czasu to mnie oprowadzi. Mówil ze niedawno byl tam i jeszscze była drabinka do wieży GPKO. a niepodal stała makieta? samolotu. pojedzie sie , zobaczy, i porobi fotki :)pozdrawiam !
arcady Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Ostatnio odwiedziłem 31 BAS. Powiem krótko - obraz nędzy i rozpaczy. Aż przykro się zdjęcia robi. Wszystko co stalowe zostało DOKŁADNIE poobcinane. Ościeżnice stalowe wyrwane ze ścian - drabinek żadnych już nie ma. Jak już zdjęcia to może ktoś ma starsze - z chęcią sobie powspominam :)
Lobo26 Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Drogi Arkady pwiedz kiedy ukaże się aktualizacja Twojej stronki ?? Bo szczerze mówiąc niektóry czekają z niecierpliwością.i jedno pytanie. Wędrując z Luca po Kołobrzegu widzieliśmy na terenie 19BAS (zza płotu) coś w wydmie - obiekt na ksztalt połowy walca z rozsuwanymi drzwiami (jak w hangarach), obsypane ziemią. Moze Ty orientujesz się do czego to jest przeznaczone ? moze na terenie innych BAS`ów os podobnego jest.pozdrawiam !
arcady Napisano 7 Maj 2004 Napisano 7 Maj 2004 Cięzko powiedzieć, bo chyba nie chodzi Ci o jakiś mały schron prefabrykowany z KRU/BRU. Najlepiej jakieś zdjęcie, albo określ gabaryty.Co do aktualizacji to jakoś czasu brakuje, ale objecuję poprawę ;)PozdrawiamA
Lobo26 Napisano 26 Maj 2004 Napisano 26 Maj 2004 WitamLudzie którzy interesują się historią Kołobrzegu i okolic zapraszam do forum Spotkania.... (wyzej nad postami)Moze w koncu czas sie zebrac i zdzialac coś razem ?!Pozdrawiam!
Lobo26 Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Ostatnio zakupiłem sobie książeczkę Powojenny Kołobrzeg".czytając ją sobie zaczekawiło mnie jedno stwierdzenie...w 1950r nastąpiła militaryzacja Kołobrzegu i wzdłuż wybrzeża zbudowano fortyfikacje składające sie z ciągu schronów.... wykorzystano tu nawet niemieckie kopuły pancerne przywiezione z Wału Pomorskiego (!!!)czy ktoś coś wie na ten temat ?Pozdrawiam
Alkali Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Istotnie, w latach 50-tych w rejonie Kołobrzegu powstały umocnienia przeciwdesantowe. Po wschodniej stronie miasta był to Batalionowy Rejon Umocniony Nr 7 (inaczej BRU-7 Luboszyce) ciągnący się do lotniska. Po zachodniej stronie miał powstać BRU-9 Kołobrzeg-Zachód ale ostatecznie zbudowano tam jedynie Kompanijny Rejon Umocniony, który miał za zadanie bronić 19. BAS i był obsadzany w głównej mierze przez załogę tej baterii.Pzdr,Alkali
arcady Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Co do tych kopuł pancernych to chyba chodzi o przenośne stanowiska dla km (MG-Panzernest). Jedno było ustawione na plaży, a obecnie znajduje się w Muzeum Oręża.
Lobo26 Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Alkali powiedz mi gdzie taką mapę wyszukałeś ? i czy dał byś radę wysłać mi większą na mail ? chodzi głównie o Kołobrzeg i Ustronie Morskie.co do stanowisk to owszem stanowisko panzernest było ulokowane po wschodniej stronie (niedaleko sanatorium Arka) ale w chwili dzisiejszej stoi sobie w muzeum i rdzewieje.stanowiska i linie były zbudowane z betonu albo półfabrykatów (nie znam sie na tym materiale ;) ) ale żadnych kopuł pancernych nie widzialem... dziwne... musze się autora popytac gdzie to widzial pozdrowienia !
Lobo26 Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 fotka z 19 BAS z roku 1995. (niestety nie mojej ręki tylko z gazety - skan)
Alkali Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Hi Lobo26,>Alkali powiedz mi gdzie taką mapę wyszukałeś ? i czy dał byś radę wysłać mi większą na mail ? chodzi głównie o Kołobrzeg i Ustronie Morskie. Klik i poszło – wczoraj ok. 17. Podobały się ?? Przydałoby się jakieś drobne dziękuję :-)Pzdr,Alkali
Lobo26 Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Witam !hmm.... drobne dziękuję ? nie - tu sie należy Wielkie Dziękuję !!! mapy poprostu są super !!! nawet zaznaczone są tam oznaczenia obiektów :) - jestem pod wrazeniem muszę przyznać!jeszcze raz dziękipozdrawiam !!!
woytas Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 a czi ja moge cos takiego dostac?woytas@gazeta.pl
Lobo26 Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 Witamprzestudiowałem dokładnie obie mapy i .....mam pyrznie do kolegi Arcady... mianowicie na Twojej stronce jest spis numeracji obiektów...19BAS dostał numery serii 400.... na mapie pojawia sie numeracja 420/a i 420/b .... w owym spisie nie jest to ujęte.... czy masz moze pomysł co to były za obiekty???z mapy wynika ze stją w miejscu gdzie była kiedyś betonowa wieza i bunkier.... czy mógłbyś to potwierdzić (tj numeracje)pozdrawiam !A
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.