Skocz do zawartości
  • 0

zapalnik , kawał odłamka i fanty do identyfikacji

ZUBIKED

Pytanie

Napisano

Witam !!! Zamieszcze kilka rzeczy w jednym wątku by się nie rozciągac na cała stronę. Prosze o identyfikacje tegoż zapalnika najprawdopodobniej ruski ale od czego nie mam pojęcia. Widoczne sygnatura (fot nr2)cyrylicą - zid , kim 3-1 ,8-44 g. Cóż to oznacza? Przedmiot ten już wykonał swoią rolę i nie zagraża (tak dla ścisłości)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
beny do radzieckich granatów moździerzowych stosowano ebonitowe zapalniki typu M-5, M-4, MP, MP-82, M-1.
(M-1 stalowy) KTM-1 (2,3) wg instrukcji stosowano wyłącznie do pocisków altyleryjskich.

Pozdro.
Napisano

Witam !!! Zamieszcze kilka rzeczy w jednym wątku by się nie rozciągac na cała stronę. Prosze o identyfikacje tegoż zapalnika najprawdopodobniej ruski ale od czego nie mam pojęcia. Widoczne sygnatura (fot nr2)cyrylicą - zid , kim 3-1 ,8-44 g. Cóż to oznacza? Przedmiot ten już wykonał swoią rolę i nie zagraża (tak dla ścisłości)

Napisano
Dzięki wielkie
Mam prosbę do Loslau , bardzo fajny schemat czy mógłbyś zdradzić z jakiego opracowania jest ten opis ?
Napisano

Chciałbym też zapytać znawców od jakiego typu ombki" jest to kawalek ciężki i gruby. Ciekawi mnie bo jak widać na fot 2 w żaden sposób nie pasuje mi do jakiejkolwiek lufy a może nie znam się aż tak dobrze. Dlatego prosze o pomoc !

Napisano
Może też ktoś poznaje ten sprzęt znaleziony w lesie - na niemieckiej pozycji Ale czy to przypadkiem nie jest zguba współczesna ? Trochę rdzy z tego zdiołem. Prosze o info
Napisano
Loslau - czy stosowanie KTM do artylerii ma zwiazek z uzbrajaniem zapalnika (przyspieszenia pocisku w lufie)
Napisano
A jak dodam że obcążki znalazłem dwa kroki od drutu telefonicznego na pozycji niemca! Ale zawsze mógł tam np: szewc szukać oficerek - fakt. Może ktoś ma wiedzę o wyposażeniu elefonisty" ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie