Skocz do zawartości
  • 0

Co to za miseczki ?

Nanook1978

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkanaście tysięcy euro kosztował komplet z XVII w., zdobiony, oryginał, kopia kosztuje coś poniżej tysiąca, był to duży zestaw ważący kilka kilogramów.
Załączam skan ostatnio znalezionej pokrywy niedużego kompletu o śr. 5 cm.

Ja również trafiłem jeden. Jakbyśmy tak złożyli je wszyscy razem do kupy to może by starczyło... na flaszkę.
Też widziałem ceny kilka tysięcy euro za komplet, ale to tak jak ze sztućcami- są komplety aluminiowe za 15 zł i komplety srebrne za 15 000.

Dzieki Raned za dokładne wyjaśnienie i wycene. Miałem je dożucić do kupy złomy kolorowego. Jeszcze nie miałem takich odważników ,a zbieram odważniki do wykrywania fałszywych złotych monet. Czy mógłbyś przesłać mailem fotkę takiego kompletu z zamknięciem - jeśli masz? Widzę że to niezły fant, pogrzebie troszkę tam gdzie sie trafiały. Dzieki wszystkim i pozdrawiam! Lece zaraz na wykopki!

P)anowie oczywiście że na 100% to odważniki, nie powinniśmy juz wałkować tego tematu co to jest, jedne mają punce, inne nie, inne zaś wybitą jednostke miary. Jeśli chodzi o ceny to w polsce są one marne, ale dlatego gdyż nie ma nikt kompletu, trafić ostatnią część zamykającą to sukces. Cały komplet jest sporo wart ale maksymalnie kilkaset euro - spotkałem takie ceny w niemieckim antykwariacie. Pozatym niebyło srebrnych, srebro się wyciera a waga musi być ta sama. Już mam prawie dwa komplety i pokrywę zamykającą brak mi tylko ostatniej zdobionej największej miseczki.
Pozdrawiam wzsystkich którzy interesują się odważnikami, naprawdę ciekawy temat. Prosze również nie krytykować Raneda w tych sprawach - gdyż ma w tym zakresie sporą wiedzę.

Na 200% są to odważniki miseczkowe. Wchodziły jeden w drugą i były zamykane. Najtrudniej znaleźć duże i zamknięcie. Z tego co wiem to były już używane w średniowieczu. Oryginalny cały komplet, zdobiony, w zamknięciu może być warty kilkanaście tysięcy euro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie