Nanook1978 Napisano 5 Sierpień 2003 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2003 Sa wykonane z miedzi, mają kształt - przekrój trapezu. Średnice: najmniejsza 15 mm, najwieksza 40 mm. Wykonane z miedzi, trafaija sie na miejscu XIX w. obozowisk wojskowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 6 Sierpień 2003 Share Napisano 6 Sierpień 2003 I jeszcze sprostowanie co do materiału; nie są wykonane z miedzi a z mosiądzu lub brązu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 21 Grudzień 2003 Share Napisano 21 Grudzień 2003 Kilkanaście tysięcy euro kosztował komplet z XVII w., zdobiony, oryginał, kopia kosztuje coś poniżej tysiąca, był to duży zestaw ważący kilka kilogramów.Załączam skan ostatnio znalezionej pokrywy niedużego kompletu o śr. 5 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Grudzień 2003 Share Napisano 19 Grudzień 2003 raned weż wrzuć jakiś link gdzie ktoś zapłacił kilkanaście tysięcy euro za odważniki.....???pokaz mi ten link...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudzień 2003 Share Napisano 20 Grudzień 2003 a kto krytykował raneda......skoro twierdzi że są warte grube euro to proszę o link gdzie to zobacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netcom Napisano 19 Grudzień 2003 Share Napisano 19 Grudzień 2003 Ja również trafiłem jeden. Jakbyśmy tak złożyli je wszyscy razem do kupy to może by starczyło... na flaszkę.Też widziałem ceny kilka tysięcy euro za komplet, ale to tak jak ze sztućcami- są komplety aluminiowe za 15 zł i komplety srebrne za 15 000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 19 Grudzień 2003 Share Napisano 19 Grudzień 2003 to na bank sa odwazniki, trafialismy takie z puncami, wkladalo sie jeden w drugi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 7 Sierpień 2003 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2003 Dzieki Raned za dokładne wyjaśnienie i wycene. Miałem je dożucić do kupy złomy kolorowego. Jeszcze nie miałem takich odważników ,a zbieram odważniki do wykrywania fałszywych złotych monet. Czy mógłbyś przesłać mailem fotkę takiego kompletu z zamknięciem - jeśli masz? Widzę że to niezły fant, pogrzebie troszkę tam gdzie sie trafiały. Dzieki wszystkim i pozdrawiam! Lece zaraz na wykopki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 5 Sierpień 2003 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2003 Sa wykonane z miedzi, mają kształt - przekrój trapezu. Średnice: najmniejsza 15 mm, najwieksza 40 mm. Wykonane z miedzi, trafaija sie na miejscu XIX w. obozowisk wojskowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 5 Sierpień 2003 Share Napisano 5 Sierpień 2003 Może do gry w kości...?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpień 2003 Share Napisano 8 Sierpień 2003 Ciekawe. Też coś takiego mam, ale że z pola bitwy, to myślałem, że to od amunicji. Mosiężne, bez sygnatur.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mosul Napisano 5 Sierpień 2003 Share Napisano 5 Sierpień 2003 do gry w kości to chyba trochę za małe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Sierpień 2003 Share Napisano 6 Sierpień 2003 Może kapturki zakładane w fabryce przez montażem zapalników w artylerii.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 6 Sierpień 2003 Share Napisano 6 Sierpień 2003 A może odważniki? Wkłada sięjeden w drugi by zajmowały mniej miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vercyn Napisano 6 Sierpień 2003 Share Napisano 6 Sierpień 2003 Też trafiłem na taką miseczkę w lesie. Moja ma średnicę 50mm. Nie mam pojęcia do czego mogła służyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 19 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2003 P)anowie oczywiście że na 100% to odważniki, nie powinniśmy juz wałkować tego tematu co to jest, jedne mają punce, inne nie, inne zaś wybitą jednostke miary. Jeśli chodzi o ceny to w polsce są one marne, ale dlatego gdyż nie ma nikt kompletu, trafić ostatnią część zamykającą to sukces. Cały komplet jest sporo wart ale maksymalnie kilkaset euro - spotkałem takie ceny w niemieckim antykwariacie. Pozatym niebyło srebrnych, srebro się wyciera a waga musi być ta sama. Już mam prawie dwa komplety i pokrywę zamykającą brak mi tylko ostatniej zdobionej największej miseczki.Pozdrawiam wzsystkich którzy interesują się odważnikami, naprawdę ciekawy temat. Prosze również nie krytykować Raneda w tych sprawach - gdyż ma w tym zakresie sporą wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 6 Sierpień 2003 Share Napisano 6 Sierpień 2003 Na 200% są to odważniki miseczkowe. Wchodziły jeden w drugą i były zamykane. Najtrudniej znaleźć duże i zamknięcie. Z tego co wiem to były już używane w średniowieczu. Oryginalny cały komplet, zdobiony, w zamknięciu może być warty kilkanaście tysięcy euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Nanook1978
Sa wykonane z miedzi, mają kształt - przekrój trapezu. Średnice: najmniejsza 15 mm, najwieksza 40 mm. Wykonane z miedzi, trafaija sie na miejscu XIX w. obozowisk wojskowych.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.