Jump to content

Meteor śpiewajacy kamień kawałek rudy ?

dol

Recommended Posts

Jak rozpoznać meteor . Mam bryłe średnicy 70cm która widać ,że była poddana bardzo wysokiej tp. jest zbyt wielka na żużel. Sa w niej ślady rdzy kto może powiedzieć coś więcej w tym temaćie .

Czegoś nie rozumiem? Czy arekp71 jest drugim wcieleniem" dola, czy też mamy do czynienia z dwoma potencjalnymi właścicielami meteorytów" ?
Ustosunkowując się do ostatniego wpisu- to raczej nie meteor tylko ruda albo poprostu minerał :-)

Towarzyszu Iwanie - żelazny (nie żelazowy), żelazno-niklowy czy prawie każdy inny przyciąga magnes. A odłamek o średnicy nawet metra nie koniecznie powinien wytworzyć kraterek.
Wszystko zależy od predkości spadania. W opisie jest podane ze posiada fragmenty rdzy czyli nie jest to raczej meteoryt żelazny. Na tym etapie bez zdjęc sie nie obedzie.

pozdrawiam

Fotki dodam prawdopodobnie jutro . Ja przypuszczam , że to jest pozodtałość po dymarce wczoraj widziałem żużle o podobnej masie i rozmiarach tylko z większymi porami.
Niestety krateru ani śladu płasko jak na stole pare okopów i tyle. Miałem wielką nadzieje ,że to meteor może wreszcie bym się odkuł.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information