Skocz do zawartości

Meteor śpiewajacy kamień kawałek rudy ?

dol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak rozpoznać meteor . Mam bryłe średnicy 70cm która widać ,że była poddana bardzo wysokiej tp. jest zbyt wielka na żużel. Sa w niej ślady rdzy kto może powiedzieć coś więcej w tym temaćie .
Napisano
Meteoryty mają to do siebie że są bardzo, ale to bardzo ciężkie. Czasami wykopuję czarne i nie lekkie magnetyczne kamienie, ale to meteoryty nie są...
Napisano
Czegoś nie rozumiem? Czy arekp71 jest drugim wcieleniem" dola, czy też mamy do czynienia z dwoma potencjalnymi właścicielami meteorytów" ?
Ustosunkowując się do ostatniego wpisu- to raczej nie meteor tylko ruda albo poprostu minerał :-)
Napisano
Gwoli wyjaśnienia :-)))

Dol jest w US i poprosił mnie podczas rozmowy telefonicznej, żebym wpisał to co wyżej. Ot i wszystko

pozdrawiam

Arek
Napisano
Magnes - zależy, co to za metoryt, czy żelazowy, żelazowo-niklowy, czy inny.

Co do wielkości, to bryłka 70cm powinna była zrobić krater upadkowy - był takowy w miejscu znalezienia?

Oczywiście, bez obmacania ciężko powiedzieć.
Napisano
Towarzyszu Iwanie - żelazny (nie żelazowy), żelazno-niklowy czy prawie każdy inny przyciąga magnes. A odłamek o średnicy nawet metra nie koniecznie powinien wytworzyć kraterek.
Wszystko zależy od predkości spadania. W opisie jest podane ze posiada fragmenty rdzy czyli nie jest to raczej meteoryt żelazny. Na tym etapie bez zdjęc sie nie obedzie.

pozdrawiam
Napisano
A nie przyszło wam do głowy że może to być rdzeń dymarki ,w mojm terenie często trafiają się takie bryły ;rdzawe kamienie ze śladami obróbki termicznej.Pozdro...
Napisano
Fotki dodam prawdopodobnie jutro . Ja przypuszczam , że to jest pozodtałość po dymarce wczoraj widziałem żużle o podobnej masie i rozmiarach tylko z większymi porami.
Niestety krateru ani śladu płasko jak na stole pare okopów i tyle. Miałem wielką nadzieje ,że to meteor może wreszcie bym się odkuł.
Napisano
widziałem program w tv o rusku co zbiera na syberii meteoryty i z tego żyje bo sprzedaje na aukcjach. mówił że bardziej się opłaca niż szukanie tam złota i bandyci się nie czepiają.
Napisano

Małe sprostowanie magnes trzyma się tam gdzie jest rdza . To kawałek oderwany od bryły. Zdjęcie będzie całości dopiero w przyszłym tygodniu.

Napisano
Co do bandytów na na syberii to trzymają łape na lwiej części wydobytych meteorytów jak i skamieniałości .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie