dol Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Jak rozpoznać meteor . Mam bryłe średnicy 70cm która widać ,że była poddana bardzo wysokiej tp. jest zbyt wielka na żużel. Sa w niej ślady rdzy kto może powiedzieć coś więcej w tym temaćie .
Cronos Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 A jest ciężki??Ile waży tak na oko? Bo żuzel jest leciutki i pływa po wodzie;)
Horst Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Meteoryty mają to do siebie że są bardzo, ale to bardzo ciężkie. Czasami wykopuję czarne i nie lekkie magnetyczne kamienie, ale to meteoryty nie są...
pokemon Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Magnes pewnie przyciąga, a to jedna z cech charakterystycznych meteorytów :-)
arekp71 Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 witamważył około 40 kilogramów, a magnesu nie przyciągał, po odłupaniu kawałka były ślady rdzypozdrawiamArek
pokemon Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Czegoś nie rozumiem? Czy arekp71 jest drugim wcieleniem" dola, czy też mamy do czynienia z dwoma potencjalnymi właścicielami meteorytów" ?Ustosunkowując się do ostatniego wpisu- to raczej nie meteor tylko ruda albo poprostu minerał :-)
arekp71 Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Gwoli wyjaśnienia :-)))Dol jest w US i poprosił mnie podczas rozmowy telefonicznej, żebym wpisał to co wyżej. Ot i wszystkopozdrawiamArek
Towarzysz Iwan Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Magnes - zależy, co to za metoryt, czy żelazowy, żelazowo-niklowy, czy inny. Co do wielkości, to bryłka 70cm powinna była zrobić krater upadkowy - był takowy w miejscu znalezienia?Oczywiście, bez obmacania ciężko powiedzieć.
carbonado Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Towarzyszu Iwanie - żelazny (nie żelazowy), żelazno-niklowy czy prawie każdy inny przyciąga magnes. A odłamek o średnicy nawet metra nie koniecznie powinien wytworzyć kraterek. Wszystko zależy od predkości spadania. W opisie jest podane ze posiada fragmenty rdzy czyli nie jest to raczej meteoryt żelazny. Na tym etapie bez zdjęc sie nie obedzie.pozdrawiam
kokesh Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 A nie przyszło wam do głowy że może to być rdzeń dymarki ,w mojm terenie często trafiają się takie bryły ;rdzawe kamienie ze śladami obróbki termicznej.Pozdro...
dol Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Fotki dodam prawdopodobnie jutro . Ja przypuszczam , że to jest pozodtałość po dymarce wczoraj widziałem żużle o podobnej masie i rozmiarach tylko z większymi porami.Niestety krateru ani śladu płasko jak na stole pare okopów i tyle. Miałem wielką nadzieje ,że to meteor może wreszcie bym się odkuł.
a.korbaczewski Napisano 16 Maj 2006 Napisano 16 Maj 2006 widziałem program w tv o rusku co zbiera na syberii meteoryty i z tego żyje bo sprzedaje na aukcjach. mówił że bardziej się opłaca niż szukanie tam złota i bandyci się nie czepiają.
dol Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Małe sprostowanie magnes trzyma się tam gdzie jest rdza . To kawałek oderwany od bryły. Zdjęcie będzie całości dopiero w przyszłym tygodniu.
dol Napisano 16 Maj 2006 Autor Napisano 16 Maj 2006 Co do bandytów na na syberii to trzymają łape na lwiej części wydobytych meteorytów jak i skamieniałości .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.