Skocz do zawartości

Sowiecka 20mm rusznica przecowpancerna RES

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni,
Mam prośbe - czy ktos z Was ma skany zdjęć/rysunków sowieckiej 20-to milimetrowej rusznicy RES, której w latach 1942/43 wyprodukowano ok. 70 sztuk (inne zródła wyszczególniaja tę liczbę na 28 sztuk w 1942 roku i 43 w roku 1943-cim) i mógłby je tu zamieścić?
Bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
J-23,
Wielkie dzieki:)
Cokolwiek mi to wyjasnilo :)
Przydaloby sie jakies zdjecie detali tego hamulca wylotowego...Ehhh...Calosc w wiekszej rozdzielczosci tez by ucieszyla ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Z innymi fotkami to chyba będzie krucho - w Bołotinie jest tylko ta sama.
A, jedna mała uwaga formalna - w dokładniejszej transkrypcji nazwa tej rusznicy to RJeS (przez 'je' a nie 'e'). :-)

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Grzesio,
Wiem, ze krucho - dlatego zamiescilem ten post ;o)
Jesli chodzi o nazwe, polemizowal nie bede - informacje o niej mam tylko ze zrodel wtornych i nierosyjskojezycznych.Pewnie masz racje.A swoja droga - jak brzmi pelna nazwa?
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
To zdjęcie było zamieszczone na Axis History Forum. Ponieważ jest tam trochę uczestników rosyjskojęzycznych proponowałbym zapukać właśnie tam. Zresztą tam ta rusznica występuje jako RES.
Ironrat
Napisano
Bardzo możliwe, ale z drugiej strony są tam też DShK, KV, ShVAK i inne takie. :-) Na dobrą sprawę powinna się po angielsku pisać raczej RYeS.
Bołotin nazywa ją w każdym razie 20 mm protiwotankowoje rużie [sistiemy] RJeS" - od nazwisk konstruktorów: Raszkow, Jermołajew i Słuchockij.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie